НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Mediatek – новият властелин в царството на ARM

Революциите и смяната на властта обикновено са кървав и насилствен процес, който рядко минава тихо и незабелязано. При технологиите, завземането на лидерството много често става бавно и неусетно. Понякога е само временно, но в някои случаи може да бъде перманентно и да бележи по-големи тенденции.

Ситуацията при производителите на чипове за смартфони в момента е в някакво преходно състояние. Данните за третото тримесечие на 2020 г. на изследователската фирма Counterpoint Research показват смяна на властта. Mediatek задминава с малко дългогодишния лидер Qualcomm.

Разместванията спрямо същия период през 2019 г. загатват за по-големи промени, които в дългосрочен план може да имат значителни последствия. Тенденциите са интересни, особено предвид факта, че всички компании използват архитектурата на ARM, която от 2021 г. най-вероятно ще премине в ръцете на Nvidia. Технологиите от своя страна се преместват постепенно и към по-продуктивни устройства, което пренарежда пазара за PC и лаптопи, с потенциал и за други сегменти.

Лидерът от ИзтокCounterpoint-Global-Smartphone-Chipset-Market-Share-Q3-2020-vs-Q3-2019

Новият лидер по доставки е тайванският производител Mediatek. Той става все по-известен със своите чипсети в достъпния клас устройства. Вече компанията заема 31% или почти една трета от пазара за смартфон процесори. Mediatek е лидер в ниския клас, като основно доставя евтини модели в Китай и Индия, където търсенето е доста голямо.

Компанията обаче намира и нови полета за изява, като основната причина за растежа и достигането на този дял е силното присъствие на нейните процесори в смартфони в Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Африка. Това са все региони, които доскоро в ниския клас се доминираха от Samsung, а силно присъствие имаше и Huawei.

Чиповете на Mediatek се оказват все по-конкурентни и това ги позиционира във все повече производители. Таквиа са Xiaomi, които увеличават близо три пъти поръчките си от тайванския доставчик.

Класова борба

Counterpoint-Smartphone-Chipset-Vendor-Share-by-Region-Q3-2020-vs-Q3-2019

Samsung например ограничават своите процесори Exynos основно за европейския пазар, като те са в средния и високия клас. В ниския, южнокорейския гигант разчита също на Mediatek. Samsung отчита спад на пазарния си дял от 16% на 12%, което по-скоро се дължи на намаленото търсене на Стария континент по време на корона кризата.

Пандемията показа доста силна „класова борба“. 5G чипсетите в момента се доминират от Qualcomm, но те все още са във високия сегмент, докато в ниския, където все още са 4G модулите, лидер е Mediatek. Спадовете на общите продажби на смартфони и изчакването на продавачи и потребители довежда до това в момента по-достъпните да са водещи.

Подреждането през идните месеци и следващата 2021 г. ще зависи изцяло от това, кой ще предложи достъпни 5G чипсети. Qualcomm прави първи стъпки в предоставянето на мощни процесори за по-евтини смартфони. Пример за това е обявения преди дни основен модел на Xiaomi Mi 11.

Дезинтеграцията на Huawei

kirin-990

Ключов момент в надпреварата за надмощие сред смартфон процесорите са санкциите срещу Huawei. Нейното дъщерно дружество HiSilicon беше в процес да започне да предлага своите Kirin процесори на различни марки от Huawei и Honor. През втората половина на 2020 г. забрана за производството на тези чипсети получи TSMC, които се преориентираха към Mediatek. Huawei беше в позиция, че няма да има чипове дори за своите модели, като рязко ограничи своето портфолио за годината.

Макар, като пазарни дялове HiSilicon да няма промяна, нейното присъствие ще се стопява през следващите месеци. Освен ако позицията на САЩ спрямо Huawei не се смекчи през новата 2021 г.

Има и друг момент – китайският гигант продаде своя бранд Honor в края на настоящата година. Промяната на собствеността ще вдигне забраната за ползване на компоненти и популярната марка ще може да разчита на процесори от Mediatek или Qualcomm без проблеми. Само това ще редуцира дела на HiSilicon поне с 3-4 процентни пункта и той може да падне до 8-9% през следващата година.

Вакуумът създаден от звеното на Huawei няма да остане незапълнено. Друг китайски производител отчита увеличение на своя дял – Unisoc. Ако санкциите продължат да затрудняват работата на HiSilicon, тази компания най-вероятно ще е нейния заместител от страна на Пекин.

С което разместванията ще продължат през 2021 г., като лидерската позиция ще бъде силно оспорвана между Mediatek и Qualcomm.

Свързани статии

Back to top button