РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S20 FE: Флагман с компромиси

Думата „флагман“ става все по-разтеглива, като понятие в контекста на настоящия пазар за смартфони. Тя вече покрива устройства на цена от 1 000 до над 2 000 лева. Което е продиктувано до голяма степен от жаждата на производителите да обхванат колкото се може по-голям диапазон от потребители. Както и да поддържат по-високи маржове на печалба при по-скъпите модели.

Samsung, като лидер на пазара, прави точно това. Нейната серия S20 и особено Ultra версията ѝ имат за цел да обхванат този флагмански сегмент. Цената от над 2 000 лева очаквано няма да се хареса на всеки потребител. Затова в края на 2020 г. компанията решава да пусне модел, който да разполага с по-голяма баланс между цена и качество. Това е Samsung Galaxy S20 FE – смартфон с хардуер във високия клас, с леки компромиси и малко по-достъпен от традиционните S20 варианти.

Преди да го разгледаме подробно, трябва да отбележим, че тестовата бройка, която получихме е 5G версията. Тя е идентична с LTE модела във всичко без чипсета. За петото поколение мобилни мрежи той е Snapdragon 865, а в 4G – Exynos 990. Проблемът е, че в България за момента се предлага само втората версия, а първата се предоставя като тестова. Това се дължи на факта, че Samsung са предоставили за целия регион такива модели за изпробване.

Дизайн и дисплей

Samsung-Galaxy-S20-FE-4

Samsung Galaxy S20 FE разполага с голям 6.5-инчов екран, който го поставя между стандартния S20 и S20+. Дисплеят е AMOLED с разделителна способност от 1 080×2 400. Това е малко по-ниска резолюция от панела на базовия S20, както и липсва поддръжката на HDR 10+ стандарта.

Голямото предимство на екрана на FE версията е запазването на честотата на опресняване от 120Hz. Това придава доста мазно и плавно скролване и работа с дисплея. Сензорът за сканиране на отпечатъци е оптичен и под екрана, но работи също толкова бързо, колкото и ултразвуковия си аналог от нормалните S20.

Samsung-Galaxy-S20-FE-8

Другите два леки компромиса, които са направени със Samsung Galaxy S20 FE е липсата на извити краища на дисплея и донякъде вследствие на което води до доста по-дебела рамка. За някои потребители, това дори може да е плюс, други – могат да го отчетат като „загуба на премиум усещането“. Въпрос на лични предпочитания.

Останалата част по дизайна следва тенденциите на Samsung от тази година със S20 и Note20 сериите. Силно изработена и матирана алуминиева рамка, изнесено гнездо за задните камери и пластмасов гръб. Последното го видяхме в базовата версия на Note 20, като явно Samsung продължава да интегрира такива материали за задния панел в по-ниските подсегменти на флагманския клас. Предимството е, че гърбът е матиран и оставя значително по-малко отпечатъци от стъклените си събратя.

Хардуер и камери

SAMSUNG GALAXY S20 FE Infograph

Както споменахме тестовата бройка, която получихме дойде с чипсет на Qualcomm – високия клас Snapdragon 865 със 7nm+ архитектура. Той е по-бърз и по-малко загрява от Exynos 990 на Samsung, който намираме в 4G модела. Решението да не се продава 5G версия най-вероятно е продиктувано от два фактора.

Първият е липсата все още на добре развита мобилна мрежа по новата технология. Както и от факта, че южнокорейския гигант продава премиум смартфоните си в Европа с Exynos процесори и модел със Snapdragon може да изяде част от продажбите на по-скъпите устройства.

Затова в нашите тестове, Samsung Galaxy S20 FE направо летеше като възможности. Действията бяха бързи и плавни, което освен от добрия чипсет се дължеше и на добрия екран със 120Hz опресняване. Също така, в България се продава и основно 6GB версия, най-вероятно да се обхване ценовия сегмент под 1 200 лева. Ако успеете да намерите 8GB модел – бихме ви го препоръчали, особено ако идва с Exynos чипсет.

Samsung-Galaxy-S20-FE-7

Мястото за съхранение е 128GB при базовата и 256GB при по-скъпата версия. Батерията е с капацитет от 4 500 mAh, което е доста добре за смартфон в този клас. Бързото зареждане е 25W, а безжичното – 15W.

Основните камери са комплект от 12MP основна, 12MP широкоъгълна и 8MP телефото с трикратно оптично приближение. Те ни връщат във времената, когато Samsung правеха само добри снимки. Чудеса не очаквайте по този показател. Предната е 32MP, което изглежда огромен скок спрямо 10MP от S20 серията. Уловката е, че липсва автофокус, което може да бъде голям проблем.

Софтуер и възможности

Samsung-Galaxy-S20-FE-1

Samsung Galaxy S20 FE притежава повечето екстри на всеки смартфон на южнокорейския гигант. Включително и софтуерните модификации на платформата Android, които са познати като OneUI. Настройките по подразбиране са почти сходни с тези на Huawei и техния EMUI, а заедно те имитират доста стилистиката на Apple.

В едно Samsung станаха силни и това е тяхното приложение за камерите. За момента то е едно от най-лесните и функционални за използване. Компанията въведе бързото превключване между камерите за нормални, широки или приближени кадри. Основните настройки се намират бързо и лесно, въпреки, че самите сензори за снимане да не са толкова впечатляващи.

Добавяме към тях и различни възможности, някои от които може да са полезни – други не толкова. Страничната лента, която стана популярна от моделите на Samsung с извити екрани е тук в пълната си прелест. Тя се оказа мощен инструмент за работа със смартфона с една ръка и затова присъства в Galaxy S20 FE.

Струва ли си?

Samsung-Galaxy-S20-FE-2

Новият смартфон определено прави някои компромиси спрямо класическите флагмани, като целта е да дойде на по-ниска цена. Някои от тях няма да ги усетите, други – малко повече. За българските потребители голямото разочарование е липсата на версията със Snapdragon процесор. Ако Samsung Galaxy S20 FE 5G беше пуснат у нас, той си заслужава дори само за това, независимо дали имате желание да ползвате новата мобилна технология или не.

В противен случай, получавате добре балансиран флагман, който има за цел да парира по-скъпите предложения на китайските марки като Xiaomi и OnePlus. При цена на най-базовия модел от 1 199 лева в България без договор, го прави привлекателен избор, стига да сте готови на няколкото компромиса, които можете да получите срещу 100-200 лева отгоре. Samsung Galaxy S20 FE ще е последният модел от този клас преди да видим флагманите в наближаващата 2021 г.


  • Ярък AMOLED екран с 120Hz опресняване
  • Флагмански процесор
  • Бърз и плавен за работа
  • Голяма батерия
  • Цена под 1 200 лева
  • Екранът е само FullHD 1080p с големи рамки
  • Средни по възможности камери
  • В България не се предлага версията със Snapdragon 865
  • Други дребни компромиси с дизайна и хардуера

Samsung Galaxy S20 FE

Дизайн - 8
Хардуер - 8.5
Софтуер - 8.5
Камери - 7.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 8

8.2

Много Добър

Samsung Galaxy S20 FE е добре балансиран флагман, който има за цел да парира по-скъпите предложения на китайските марки като Xiaomi и OnePlus на цена под 1 200 лева.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button