IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската Coursedot е в Топ 15 на най-бързорастящите IT компании в Централна и Източна Европа

Българската Coursedot е сред първите 15 най-бързорастящи технологични компании в Централна и Източна Европа. В ежегодната класация на консултантската фирма Deloitte, влизат още две български дружества – StorPool и CloudCart. Фирмите се оценяват на базата на растежът на приходите им за периода от четири години, имат оперативни постъпления от минимум 50 хил. долара в началото на периода и поне 100 хил. долара за 2019 г.

Други две родни компании – EnduroSat и Notolytix са сред „изгряващите звезди“. В тази категория попадат фирми с голям потенциал, но все още не толкова установени на пазара.

Deloitte показват доста силно представяне на целия регион като цяло. Средният темп на ръст е 1 460% на година, като най-много влезли в класацията компании са софтуерните разработчици, следвани от медийните, хардуерните и финтех ориентираните.

Полска и чешка доминация

Дотук с добрите новини за българските предприемачи. Класацията на Deloitte е доминирана от чешки и полски компании. От първите сред Топ 50 има 21, а представители на вторите са 15. В Топ 15, фирмите от двете държави са общо 10. Лидер са поляците от Packhelp с впечатляващият ръст на приходите от над 9 000% в периода 2016-2019 г. Компанията предоставя онлайн платформа за изграждане на опаковки по поръчка, които се използват от над 30 хил. търговци от целия свят.

Второто и трето място са заети от чехи – логистичната система DoDo и онлайн каталога за наеми UlovDomov. Те са с ръст на приходите за последните четири години от над 8 400% и 5 500% съответно.

Българските представители

corsedot-meeting

Най-напред в класацията от родните компании е Coursedot. Дружеството отчита ръст на приходите от 1 336% за периода 2016-2019 г., което я поставя на 13-о място в Централна и Източна Европа. Тя предоставя платформа за технологични и IT обучения, като има партньорства за това с над 400 водещи компании по света.

Coursedot предлага курсове по най-актуалните, водещи и нишови технологии. В тях са включени и обучения за платформите на Microsoft (Azure и др.), AWS, Google, IBM, Cisco, VMware, Citrix, Juniper и др. Един от най-важните продукти на компанията е Instructor Hub, в който участват над 3 200 сертифицирани инструктори на свободна практика. По думите на Coursedot, това е най-голямата такава мрежа в Европа.


teodor-panayotov-corsedot-quote„Изключително сме щастливи и горди от това постижение. Беше труден път, но мотивацията ни е силна да продължим нашия растеж“ Теодор Панайотов, Coursedot


„Изключително сме щастливи и горди от това постижение. Беше труден път, но мотивацията ни е силна да продължим нашия растеж“, коментира Теодор Панайотов, главен изпълнителен директор на Coursedot.

Другите два български представителя са далеч по-назад в класацията. StorPool е на 46 позиция с ръст от 541%, а CloudCart е на 50 с 494%. Първата компания предоставя софтуерни дефинирани системи за съхранение, които са ключови при изграждането на частни облачни решения за телекоми, корпорации и др. CloudCart също е фокусирана в облачните технологии, но повече към създаването на такива за онлайн търговия.

Изгряващите звезди

EnduroSat-orbit-image

Deloitte създават специална категория за „изгряващи звезди“. В нея критериите са леко занижени, като изискванията са фирмите да разполагат с приходи от над 30 хил. евро във всяка една от трите години в периода 2017-2019 г. Лидерите отново са чешки дружества – FTMO на първо място и GreyCortex на второ. Общо за централноевропейската страна има 10 представителя, а от полската са 9.

Тук, българските представители са само два – EnduroSat и Notolytix, които са съответно на 11 и 19 позиция. Първата компания е сред интересните в българската екосистема. Тя се опитва да развие идеята за микросателити, която преследва и технологичният милиардер Илон Мъск със своя Starlink. Българското дружество привлече ново финансиране през май тази година на стойност 650 хил. лева. Втората компания изгражда платформата за финансова дигитална сигурност Noto.

Свързани статии

Back to top button