IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

EnduroSat осигури ново финансиране от 650 хил. лева

Българската компания за наносателити EnduroSat получи ново финансиране от 650 хил. лева. То е осигурено от един от досегашните инвеститори в компанията – фондът Neo Ventures. Свежият капитал ще се използва в подготовката за пускането на втори нано-сателит в орбита. Информацията е на „Капитал“.

Това е поредната финансова инженцкия в EnduroSat, като Neo Ventures първоначално вложи 1 млн. евро в българския космически стартъп през 2017 г. Две години преди това, гейм разработчикът Imperia Online също инвестира в компанията, както и финтех фирмата Trading 212. EnduroSat печели и финансиране по линия на Европейската комисия чрез Инструмента за малки и средни предприятия по оперативна програма „Хоризонт 2020“. Това наля свежи над 1.2 млн. евро в компанията.

EnduroSat влиза в полезрението на Neo Ventures още през 2015 г., когато фондът се офоря. Той е наследник на един от първите такива в България за рискови инвестиции – NEVEQ, зад който седи Павел Езекиев. Проектът за новия фонд първоначално носеше името на стария, но впоследствие беше преименуван на Neo Ventures.

Финансиране по време на пандемия

endurosat-team

Новата инвестиция идва в момент, в който повечето технологични сделки в страната и в чужбина са ефективно замразени, покрай коронавирус пандемията. EnduroSat обаче е в сравнително добра позиция. Компанията осигурява достъпна сателитна връзка, която може да се използва за най-различни бизнес и комуникационни приложения. Технологичната необходимост на допълнителен капацитет или на оптимизация на разходите в времето на пандемия и предстояща несигурна икономическа обстановка прави проектът на българските предприемачи атрактивен за нови клиенти.

Поради тази причина, EnduroSat се подготвя в изстрелването на втори нано-сатели, който да осигури повече бизнес възможности за компанията. Поради тази причина, инвестицията на Neo Ventures изглежда доста логично. Идеята е сателитите на българския стартъп да осигуряват връзка с различни свързани устройства на всякакви места – населени или труднодостъпни. С други думи, да могат да осигурят свързаността на различни Интернет на нещата наземни системи.

С последните 650 хил. лева инвестиции, обявеното финансиране на EnduroSat от основаването им през 2015 г. досега задминава 2.5 млн. евро. При това без в тях да се включват средствата предоставени от Imperia Online и Trading 212.

Малки срещу нано-сателити

EnduroSat изстреля своя първи наноспътник през 2018 г., който в момента излъчва сигнал на 437 MHz. Основната му цел е по-скоро тестова – да се качват телеметрични данни и аудио, тъй като е в режим маяк. Неговата мисия е по-скоро да популяризира радиолюбителската дейност в България, отколкото да извършва бизнес такава.

Той разполага с по-важна роля – да бъде технологичен демонстратор за бъдещите сателити на компанията, които вече да монетизират тези възможности. Тук идва вече и втория спътник, който EnduroSat планират да изстрелят, който вече ще бъде оптимизиран за предоставянето на различни данни и сигнал за комуникация между свързани наземни устройства. Подобна идея, развива и друга българска спътникова компания – „България Сат“, като нейният основател и главен изпълнителен директор обяви в интервю за TechTrends, че орбиталните ресурси могат да се ползват за допълнителен капацитет за 5G мобилните мрежи.

starlink-orbit

Има няколко съществени разлики. Спътникът на „България Сат“ е голям, традиционен такъв разположен на геостационарна орбита. Сателитите на EnduroSat са в категорията „нано“. Тоест, са с малки размери, които летят на ниска височина. Най-известната асоциация, която може да направим е с проекта Starlink на SpaceX, но и там сравнението не е правилно. Причината е, че станалите популярни клъстър от спътници на Илон Мъск са в категорията „малки“. Те са над 100 кг, докато орбиталните устройства на EnduroSat са до 10 кг.

Факт е, че и двете български компании, поставят страната ни на звездната карта. Както в областта на традиционните, така и при наносателитите.

Свързани статии

Back to top button