НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola ъпгрейдва своя сгъваем Razr с 5G връзка

Когато Motorola представи сгъваемия смартфон Razr през 2019 г., въпросът беше дали това ще бъде еднократен експеримент или легендарния бранд ще продължи да пуска подобни модели. Отговорът за момента е последния вариант, след като марката държана от Lenovo демонстрира в сряда късно вечерта обновената версия. Тя включва подобрен дизайн на механизма за сгъване, хардуерен ъпгрейд на повечето ключови компоненти и добавя 5G мобилна връзка.

По този начин в надпреварата за сгъваеми смартфони продължават да участват само три компании – Samsung, Motorola и Huawei. Като всички те представиха обновени модели през настоящата 2020 г. Това своеобразно второ поколение на подобни устройства на пазара се опитва да изчисти част от недостатъците на предходното. За съжаление, сгъваемите мобилни телефони продължават да са повече луксозно и екзотично удоволствие, отколкото достъпно такова.

Сходен, но подобрен дизайн

Motorola RAZR 5G Infographic

Новият Motorola Razr 5G има доста сходен дизайн с миналогодишния си предшественик. Разполага със сгъваем 6.2-инчов OLED екран, със съотношение сходно на традиционен смартфон 21.9:9. Концепцията се запазва – идеята е сгъваемото устройство да не е хибрид между умен телефон и таблет, а да е по-скоро компактна версия на първото.

Поради тази причина, в сгънато състояние, той заема много по-малко място от нормалните модели на пазара. В това положение, потребителят може да използва малкия 2.7-инчов преден екран, който дава базова информация за часа, известия и др., подобно на легендарния си първообраз от 2005 г.

По отношение на дизайна има една осезаема промяна. Тя се състои в преместването на сензора за пръстови отпечатъци от предната долна част на смартфона в задната, когато е разгънат. Motorola споменава, че е събрана доста обратна връзка за механизма за отваряне и затваряне. Според бранда, той може да издържи до пет години работа при 100 среднодневни разгъвания и сгъвания на смартфона. Повече информация по темата засега не е предоставена.

Хардуерен ъпгрейд

razr-5g-design

Най-големите промени в Motorola Razr 5G са направени по отношение на хардуера и камерите. Както името подсказва, към новия модел е добавена 5G мобилна връзка, която се превръща в задължителна за тазгодишните смартфони във високия ценови клас. Промените не свършват дотук. Motorola Razr 5G има по-бърз процесор Snapdragon 765, който е само една идея под флагманския чип на Qualcomm 865.

Оперативната памет е увеличена от 6GB спрямо модела от 2019 г. на 8GB, а пространството за съхранение е удвоено от 128GB на 256GB. Батерията също е по-голяма – 2 800 mAh, но все още е с доста по-малък капацитет от другите сгъваеми модели или флагманските смартфони на пазара.

Motorola е осъзнала липсата на добри камери в устройството от 2019 г. и затова в новия Razr имаме основна 48MP такава. За добро или лошо, камерата е само една, като има втора 20MP, която се води за селфи при разгънат формат. Предвид, „гъвкавите“ способности на Motorola Razr 5G, потребителите ще могат да използват 48MP като селфи също.

По-достъпен, но все още доста скъп

odyssey-razr-5g-packaging

Най-голямата спирачка за масовото налагане на сгъваемите смартфони е тяхната висока цена. Новите модели струват над 3 000 лева, като по-скоро са близо до 4 000 лева. Motorola се опита да позиционира Razr като малко по-достъпна алтернатива спрямо Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate Xs. Това продължава и сега, като тазгодишния вариант ще се продава в България при цена от около 2 999 лева.

Стойността у продължава да е сравнително висока, като явно ще трябва да мине време преди подобен тип устройства започнат да се продават на цени под 2 000 лева. При това без да се правят компромиси с качеството на механизмите за сгъване или здравината на екрана и корпуса.

Свързани статии

Back to top button