НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Мнението, че 5G вреди на здравето, постепенно отслабва

Пандемията от коронавируса COVID-19 пробуди доста конспиративни теории и реакции по целия свят. Една от основните мишени на някои доста нелогични теории бяха и мобилните мрежи от пето поколение (5G). Както всичко ново, 5G също е „посрещнат“ с доста скептицизъм, който създаде някои сериозни проблеми на телекомите в няколко държави.

Социалните мрежи, платформите за видеосподеляне и различни сайтове започнаха истинска дезинформация срещу новата технология. Тя достигна своя пик, по време на коронавирус пандемията, като фалшивите новини умело обвързаха петото поколение мрежи с разпространението на новата зараза.

Във Великобритания например имаше няколко случая на вандализъм срещу 5G клетки, включително палежи на ключово оборудване. Въпреки това, проучване на Kekst CNC показва, че това са по-скоро изолирани инциденти и мнения на Острова. Спред данните на анализа, публикуван от Telecoms.com, 55% от британците са убедени, че няма никакви рискове за здравето с навлизането на 5G мрежите. По този показател страната е водеща в света.

От една страна това е парадоксално, защото Великобритания влезе в световните заглавия именно с палежите на телеком оборудване. От друга, британският регулатор OFCOM беше сред първите институции, които публикуваха открито проучване и замерване на 5G мрежите, което показа, че те излъчват много по-слабо от вече установените поколения.

Увереността набира сила за сметка на колебанието

Разбира се, естествената реакция, би била, че 45% смятат точно обратното. Всъщност, само 15% са на мнение, че има риск за здравето. Останалите се колебаят. Подобна е пропорцията и в други държави. В Германия и Швеция например 19% от хората се притесняват за здравето си от 5G мрежите. Съответно, 35% и 37% са убедени, че няма проблеми. В САЩ съотношението е 43% убедени в сигурността, спрямо 17% притеснени. Така в доста държави броят на колебаещите изглежда най-голям и именно за него е борбата дали да премине в сферата на притеснените или на по-спокойните. Изключение прави Япония. Там едва 27% са сигурни в 5G мрежите.

Проучването има и друг интересен въпрос – има ли връзка между навлизането на 5G мрежите и разпространението на Covid-19. И тук британците са най-разумни – само 6% смятат това. В Германия същото мислят 11%, а в Швеция – 10%. В Япония – 11%. Най-много са в САЩ – 19%.

„Въпреки че има големи мнозинства, които отхвърлят връзката между 5G и коронавируса, конспиративните теории разчитат на съмението. Проучването показва, че все още много хора не са убедени, че 5G не влияе на здравето… Телеком индустрията и правителствата не трябва да приемат, че 5G конспирациите вече са отживелица. Напротив, още са тук и големите играчи ще трябва да са внимателни с тази тема с развитието на 5G”, коментира Джеймс Джонсън, главен съветник на Kekst CNC.

Къде е България?

Проучване на агенция „Тренд“ за в. „24 часа“ показва обратна тенденция у нас. Според базираното на 1 008 респондента проучване, 35% от хората смятат, че 5G технологията е опасна за здравето. Едва 12% казват, че не е опасна. И тук най-голям е броят на колебаещите се. 34% казват, че не са запознати с технологията и не знаят какво представлява, за да решат. Други 19% не могат да преценят. Интересното е, че 44% от висшистите у нас смятат, че технологията е опасна.

Въпреки това, българите също не смятат, че има връзка между мобилните мрежи от пето поколение и разпространението на коронавируса. Само 12% смятат, че има връзка,  докато 41% не са съгласни с подобно твърдение. И тук 47% все още не могат да преценят.

Резултатите показват, че българите са по-податливи на дезинформация не само, заради по-високите резултати. Факт е, че в България няма разгърнати 5G мрежи, като причините за това са, както пазарни, така и най-вече регулаторни. Операторите тестваха новата технология за кратко през втората половина на 2019 г., но с няколко клетки общо. Друг, по-малко известен факт е, че България има едни от най-стриктните и предпазващи здравето лимити на електромагнитни излъчвания.

Какво може да се направи?

stck-5g-education

Тенденцията е ясна в практически всички държави – има сериозна нужда от подробна обяснителна кампания за 5G навсякъде. Обществото трябва да бъде коректно информирано за особеностите на 5G технологията и потенциалните рискове. Подобни кампании вече имаше, включитело и у нас, където няколко пъти беше заявено, че технологията покрива всички изисквания, които дори са по-строги в България, спрямо други страни в Европейския съюз.

В ерата на социалните мрежи и фалшивите новини обаче, краткосрочната кампания не е достатъчна. Тя бързо бива „потопена“ от конспиративни теории и твърдения, които са много по-упорити и настойчиви и веднага контрират оборващата информация.

Джонсън също съветва индустрията да не спира с образователните кампании. Те трябва да са базирани на научни факти и данни, представени ясно и разбираемо. Дори и изолирани, случаите на вандалски прояви спрямо телеком инфраструктурата, са много опасни за цялото общество. Така може да се лишат от важна комуникация и връзка много институции и хора на т.нар. „първа линия“, които се борят с коронавируса и други проблеми.

Свързани статии

Back to top button