НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Великобритания поведе война срещу 5G конспирациите

Правителството на Великобритания заклейми конспиративните теории срещу мобилните мрежи от пето поколение (5G). В първите дни на април, британци повлияни от дезинформацията, в които се прави връзка между новата технология и разпространението на коронавируса подпалиха мачти на телекомите в Бирмингам, Мърсисайд и Белфаст. Служители и инженери на местните оператори бяха заплашвани от хора, които вярват, че 5G мрежите забавят имунитета и имат негативно влияние върху здравето.

По ирония на съдбата, не телеком оборудването, а неговата липса след вандалските прояви може да застраши живота на гражданите.  Великобритания се намира в извънредно положение, докато здравната ѝ система се опитва да се справи с пандемията от коронавируса COVID-19. Над 50 хил. души са заразени, от които 1 600 са в критично състояние, а починалите надминават 5 300 (към 22ч на 6 април – бел. ред.). В този критичен момент, необходимостта от бърза и надеждна комуникация може да спаси човешки животи.

Още по-голяма е иронията, че атакуваното оборудване не е било 5G, а е 3G и 4G. Тоест, пострадали са по-масовите мрежи, които се използват от цялото население на Острова и от аварийните и здравни екипи.

Опасено безумие

eepembrokeshire4-mobile-mast

Британското правителство и местната власт осъдиха вандалските прояви, след като бяха запалени около 20 мачти на Острова. Зам.-министър председателят Майкъл Гоув директно заклейки конспиративните теории за „опасно безумие“. Като това беше най-меката част от коментара му.


Michael-gove-uk-minister-cabinet„Това е просто безумие, освен това е и опасно безумие, много е важно да прекратим този боклук“ Майкъл Гоув, зам.-министър председател на Великобритания


„Това е просто безумие, освен това е и опасно безумие“, коментира Майкъл Гоув, цитиран от британския сайт TheRegister. След което прехвърли коментарите към председателя на Националната здравна агенция на Великобритания (NHS) професор Стивън Поуис, с думите „той ще ви разкаже повече колко е важно да прекратим този боклук“. Представителят на здравните власти във Великобритания също не беше сред дипломатичните:


Stephen-Powis-uk-nhs„Историята с 5G е пълен боклук, няма никаква почва и е от най-лошите форми на фалшиви новини“ Стивън Поуис, председател на Националната здравна агенция на Великобритания


„Историята с 5G е пълен боклук, няма никаква почва и е от най-лошите форми на фалшиви новини“, обяви Стивън Поуис. Той допълни, че мобилната инфраструктура е ключова за преодоляването на пандемията и всеки един такъв вандалски акт поставя цялата държава пред изпитание.

„Реалността е, че мобилните мрежи са абсолютно критични за всички нас, особено в условия на пандемия и предвид факта, че гражданите са помолени да останат по домовете си“, допълни Поуис. „Конкретно, тези мачти предоставят преки комуникационни линии за нашите спешни служби и здравните работници“.


Stephen-Powis-uk-nhs„Конкретно, тези мачти предоставят преки комуникационни линии за нашите спешни служби и здравните работници“ Стивън Поуис, председател на Националната здравна агенция на Великобритания


„Аз съм напълно бесен и отвратен от факта, че хората посягат точно върху най-важната инфраструктура, от която имаме нужда в момента“, подчерта Поуис.

Връзката между COVID-19 и 5G е плод на конспиративни теории, които се опитват да направят връзка между времето на пускане на новата технология в различни засегнати места и избухването на пандемията. Доказателства за това няма, както и за момента, изследванията показват, че мобилните мрежи не представляват заплаха за човешкото здраве, ако се изпълнят всички условия за изграждането им.

Двете теории, че 5G потиска имунната система и, че новите мрежи реално предават болестта са описани отново като „пълен боклук“ и „биологически невъзможно“ от доктор Саймън Кларк, клетъчен микробиолог от университета в Рийдинг, цитиран от BBC.


mats-granryd-gsma„Плачевен е факта, че критична комуникационна инфраструктура е атакувана на базата на откровена дезинформация“ Мац Гренрид, Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици (GSMA)


„Телеком индустрията работи денонощно, за да може да поддържа онлайн ключовите здравни, спешни, образователни и бизнес услуги“, коментира Мац Гренрид председател на Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици (GSMA), цитиран от вестник Guardian. „Плачевен е факта, че критична комуникационна инфраструктура е атакувана на базата на откровена дезинформация“.

Той допълни, че „няма връзка между 5G и COVID-19“.

Борба с информационната война

Fake-news-global-network

Британското правителство не се ограничи само с остър език, но предприе крути мерки в разпространението на дезинформация онлайн. Първата е да призове местната преса и новинарски сайтове да спрат публикуването на фалшиви статии.

По-ключови са останалите действия. Лондон също така започна работа с технологичните гиганти Google и Facebook за прекратяване на разпространението на фалшивите новини за 5G и COVID-19. Социалната мрежа започна да трие групи и страници призоваващи към вандалски действия срещу мобилната инфраструктура.


Първата Facebook група Stop5G е основана от холандец, фен на теории за извънземни


Една от най-известните Facebook групи Stop5G, в която се разпространява дезинформация за 5G, е основана през 2018 г. от Джон Кулес, холандец известен с теории за извънземни. Тя нашумява с първите дезинформации за новата технология, които включват умрели птици, пчели, изсъхнали дървета и др. Групата става шаблон за създаването на подобни във Facebook и в други държави, включително Великобритания и България.

Британското правителство започва да работи усилено и с YouTube, за свалянето на видеоклипове, които свързват 5G и коронавируса. Платформата, собственост на Google, обаче ще остави съдържанието, което продължава да разпространява фалшива информация за новото поколение мрежи, ако не се споменава COVID-19. Подобни клипове все пак се смятат за „гранични“ в правилата на YouTube и им се премахват част от функционалностите, като излизане в резултати при търсене, монетизация и др.

Ще бъде интересно да се проследи дали платформите ще предприемат подобни мерки и в други държави.

Незначителни излъчвания

5glogo-vodafone

Атаките срещу мобилната инфраструктура във Великобритания идват само няколко седмици, след като местния регулатор OFCOM проведе независимо измерване на излъчванията на 5G станциите. Новото поколение мобилни мрежи се оказва, че емитират под 0.03% от максимално разрешените и безопасни нива.


Мобилните мрежи излъчват до 1.49% от максимално допустимите нива във Великобритания, показва изследване на регулатора


OFCOM тества и останалите 3G и 4G станции, като най-високото ниво е измерено в Канари Уарф в Лондон, което съставлява едва 1.49% от лимита за електромагнитните излъчвания, определен от Световната здравна организация (СЗО) и използван от Великобритания.

Така, се оказва, че онлайн потребителите на Острова разчитат на непроверени източници и се подават на страха от 5G. Независимо, че фактите и реалните замервания оборват дезинформационните тези. Крайният резултат обаче може наистина да коства човешки животи. Защото поставя на карта работата на извънредните екипи, комуникацията на институциите и гражданите на риск, при това в условия на пандемия.

Свързани статии

Back to top button