НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Facebook излиза срещу фалшивите новини за коронавируса

Медийният и социален фокус около разпространението и развитието на коронавируса, познат и като COVID-19, неминуемо предизвика създаването на голямо количество заблуди и фалшиви новини. Съвременните дигитални и интернет технологии позволяват много бързо да обиколят света. Може дори да се каже, че дори силното и професионално медийно отразяване подсили паниката сред населението, още преди да видим истинските възможности и да се оцени реалната опасност от новата болест.

Фалшивите новини се отличават със своите крайности и дори конспиративен характер, като използват максимално страховете на хората. В същия момент, те се възползват по същия ефективен начин и от наличните технологии и платформи за разпространение на информацията. Отново основно средство е Facebook и социалните мрежи като цяло. Към тях добавяме YouTube с някои влогъри и сайтове, чиито бизнес модел се гради изцяло около скандализиране на теми и откровен кликбейт.

Коронавирусът засяга все по-силно технологичния свят, като разтрои производство, доставки, потребление и бизнес. Сега, вече дигиталните системи и компаниите се опитват да намалят негативния ефект на разпространяваната заблуждаваща информация за него. Което може да се окаже, също толкова важно, колкото и овладяването на заразата.

Мерките на социалната мрежа

Facebook Blur

След като дълги години, Facebook се асоцираше и беше обвинявана, че подпомага разпространението на фалшиви новини, социалната мрежа взима мерки. Компанията на Марк Зукърбърг изрично предупреди, че ще следи стриктно страниците, които промотират заблуди или директно предлагат лекарства срещу короновируса.

„Наскоро приехме правила, които забраняват реклами, които се отнасят за коронавируса и създават усещане за спешност, подчертават ограничени количества или гарантират лек или превантивен медикамент срещу него“, коментират от Facebook за Business Insider. Той допълва, че подобни рестрикции има наложени и в онлайн магазина на социалната мрежа.

Новите мерки доста наподобяват тези, приети от Facebook през 2019 г., които промотират заблуждаваща информация за действието на ваксините. Тогава на прицел бяха не само страници, но и групи в които темата се разисква в посока за забрана на задължителните имунизации.

Лекарства и ваксини

vaccine-covid-19

Официалната позиция на Световната здравна организация и българското Министерство на здравеопазването е, че все още няма надеждно лекарство срещу коронавируса. Поради спецификата му, антибиотиците не му въздействат, защото те са ефективни срещу бактериални инфекции, както и доказаните антигрипни медикаменти.

Заразените с COVID-19 трябва да разчитат на своята имунна система за преодоляването му. Хората със силна такава, дори може да не проявят никакви симптоми и да го преборят без проблеми. Други могат да го изкарат, хоспитализирани и под специализирано наблюдение. Усложненията и смъртните случаи са редки (под 3%) за момента, като при повечето става дума за пациенти с редица други хронични заболявания и отслабена имунна система.

Различните имуностимуланти могат да помогнат на човек потенциално да се пребори с вируса, но те не са истинско лекарство, което да пребори вируса. Същото важи и за медикаментите, които се ползват за облекчаване на симптомите, но реално не се борят с COVID-19.

Ситуацията с ваксините за превенция е сходна. За момента няма достоверен препарат, който да е с доказани такива качества. На 26 февруари, американската биотехнологична фирма Moderna обяви, че е разработила ваксина срещу коронавируса, но тя тепърва ще се тества. Изпитанията ѝ ще започнат чак през април. Китайски дружества с подобен профил обявиха партньорство с фармацевтичния гигант GlaxoSmithKleiner (GSK), че ще работят по подобен проект, но за момента няма обявени крайни резултати.

Намесата на 5G

antennas-cell-tower-5g

Не искахме да навлизаме в конспиративните теории около коронавируса, но цялостната идея, че излъчването на мобилните мрежи от пето поколение (5G) са в основната за разпространението на заразата е може би върха на сладоледа.

Постове в различни групи и хора във Facebook, се оповават единствено на факта, че китайския град Ухан се модернизира мобилната мрежа. До края на 2020 г. населеното място трябва да бъде изцяло под покритието на 5G. Вухан е столица на провинцията Хубей и мястото откъдето тръгва коронавируса.

Идеята е абсурдна най-вече от елементарните начини по който се разпространява COVID-19. Той се предава по въздушно-капков път между хора, а самият той е тръгнал от пазар за живи животни в Хубей, където е преминал от прилеп към човек. Радиовълните не могат да пренасят вируси, а честотите, които се ползват от 5G не са достатъчно силни, че да предизвикат мутации на клетъчно ниво.

Тази заблуждаваща информация може да има същия ефект и върху подобните твърдения, че радиоизлъчванията и 5G са вредни за здравето. Неща, за които експертите смятат, че не са верни.

Свързани статии

Back to top button