НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Евродепутати: Мобилните мрежи и 5G са критичен сектор за бъдещето на Европа

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще са един от ключовите фактори за възстановяването на европейската икономика, след коронавирус пандемията. Те ще допринесат за дългосрочния растеж на Стария континент и може да помогнат за постигането на конкурентно предимство в глобален мащаб. COVID-19 пандемията обаче създаде нещо по-опасно – вълна от дезинформация, която подкопава доверието на населението не само към 5G мрежите, но и към технологиите като цяло. Което създава и напрежение в местните власти.

Това са част от основните тези, около които се обедини Организацията на европейските телеком оператори (ETNO) и световната Асоциация на операторите и телекомуникационните доставчици (GSMA). Двете браншови институции организираха общ дигитален семинар по темата за 5G, дезинформацията и ефектите на технологията върху човешкото здраве. Сред участниците имаше и редица представители от Европейския парламент, които до голяма степен застанаха зад приемането на петото поколение мобилни мрежи.

Критичен сектор за икономическия растеж

stck-eu-money-growth

Председателят на ETNO Лиз Фур обяви, че в Европейския съюз вече има изградени 29 мобилни мрежи в 9 държави (10 ако броим Великобритания – бел. ред.). Ролята на новото поколение обаче е много по-стратегическо, от проста еволюция и по-големи скорости на връзка.

„Въпросът не опира само до пускането на мобилните мрежи, а и до стратегическото развитие на Европа“, обяви Лиз Фур от ETNO. „Чрез 5G ние може да предоставим конкурентно предимство на малкия и среден бизнес, индустрията и обществените институции“, допълни тя.


Lise Fuhr ЕТНО„Чрез 5G ние може да предоставим конкурентно предимство на малкия и среден бизнес, индустрията и обществените институции“ Лиз Фур, председател на ETNO


„5G ще е в основната на икономическото възстановяване на европейската икономика“, това обяви Афке Шарт, вицепрезидент на GSMA отговорен за Европа. Асоциацията публикува през март своя годишен доклад, в който посочва, че новото поколение мобилни мрежи ще са допринесат до 5% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2025 г.

Тези изказвания бяха подкрепени и от взелите участие в дискусията европейски депутати. Тяхното мнение съвпада с твърдението, че 5G ще помогне за икономическия растеж на ЕС и за поддържането на конкурентоспособността на континента.

„ЕС работеше за преодоляването на пандемията, като сега трябва да направим същото за икономическото възстановяване на Европа след нея“, коментира финландския евродепутат от социалистите Миапетра Кумпула-Натри. Тя допълни, че в извънредната обстановка, телеком мрежите издържаха на допълнителния трафик, което доказва, че те трябва да се разглеждат като критичен сектор.

„Какво ще се случи ако следващия път не се справят? Трябва ли да ги разглеждаме като критичен за Европа сектор – да“, коментира Кумпула-Натри. Тя допълни, че в момента цялото ни общество зависи от мрежите и свързаността и това ще се усилва с времето.


miapetra kumpula-natri EuParlament„Какво ще се случи ако следващия път мрежите не се справят? Трябва ли да ги разглеждаме като критичен за Европа сектор – да!“ Миапетра Кумпула-Натри, депутат от Европейския парламент


Евродепутатката от Финландия обаче предупреди, че Европа изостава с разгръщането на 5G, което може да забави повишаването на ефективността на икономиката на Стария континент.

„5G е ключов елемент в изграждането на бъдещите услуги, иновации и индустриални възможности“, коментира Сузана Солис Перез, евродепутат от Испания. Тя е сред докладващите представители за научния панел, който трябва да изготви оценка за въздействието на 5G спрямо човешкото здраве и околната среда, поръчано от Европейския парламент. Според нея, именно резултатите от това изследване на ЕС ще бъде сред основните оръжия срещу дезинформацията.

„Мрежите се очаква да създадат милиарди евро в широк спектър от индустрии“, допълни Сузана Перез.

Вредата на фалшивите новини

stck-fake-news

Вълната от дезинформация, която обхвана Европа през последните няколко месеца има доста допирни точки. Тезите, които се развиват в нея са еднакви в повечето държави, като самите те са оборени от международните и научни организации. Също така се разпространяват много по-бързо от самия коронавирус, поради засилващата се роля на социалните мрежи и свързаността в нашето общество.

„Подобна негативна кампания не се случва за първи път срещу мобилните оператори – фалшиви твърдения и новини имаше при пускането на 2G, 3G и 4G“, коментира Афке Шарт, вицепрезидент отговорен за Европа на GSMA. „Разликата е, че сега фалшивите новини се разпространяват много по-бързо и насочено към уязвими групи, което придава много по-голяма масовост спрямо предходните поколения“.


Afke Schaart GSMA„Фалшиви твърдения и новини имаше и при пускането на 2G, 3G и 4G – разликата е, че сега те се разпространяват много по-бързо и по-насочено към уязвими групи“ Афке Шарт, вицепрезидент на GSMA


Крайният резултат е повече от притеснителен, заради директните призиви и действия от уплашени граждани в някои държави за унищожаване на критична инфраструктура на телекомите. Според Шарт, атаките срещу мобилните кули, което се дължи на онлайн истерията около 5G, рискуват не само свързаността на цели райони, но и поставят под заплаха изграждането на новото поколение мобилни мрежи.

Забавянето ще се отрази негативно и върху потенциалното икономическо възстановяване на Европа след коронавирус кризата. В дългосрочен план, пораженията ще са още по-големи – Стария континент вече изостава с разгръщането на 5G технологията, която ще се задълбочи и ще намали значително конкурентоспособността му спрямо САЩ, Китай, Южна Корея, Япония и други.

Лек срещу инфодемията

stck-infodemic

Фактът, че дезинформацията за 5G мрежи се разпространява по-бързо от коронавирус пандемията, накара Световната здравна организация и други експерти да я описват като „инфодемия“. Още по-голямата ирония е, че именно прогресът на мобилните комуникации и 4G позволиха това да се случи.

Има ли истина в дезинформацията? Не, тя беше оборена от Световната здравна организация, Международния съюз по далекосъобщения и Европейската комисия, допълни Афке Шарт от GSMA. Какво е решението – да се повиши информираността на гражданите за ползите от технологията, липсата на доказани негативни ефекти. Тезата ѝ беше подкрепена и от испанската евродепутатка Сузана Солис Перез.

„Дезинформацията, относно излъчванията и етиката на мрежите е повече от странна“, коментира Кумпула-Натри. „Когато някой ме попита дали няма да спираме 5G, аз отговарям според тях колко назад трябва да се върнем с технологиите – 2G ще бъде ли достатъчна стъпка?“. Тя намекна, че ако се действа по тази логика, трябва да изтрием десетилетия на технологичен прогрес.


miapetra kumpula-natri EuParlament„Когато някой ме попита дали няма да спираме 5G, аз отговарям според тях колко назад трябва да се върнем с технологиите – 2G ще бъде ли достатъчна стъпка?“ Миапетра Кумпула-Натри, депутат от Европейския парламент


По-важното е, че според Кумпула-Натри, трябва да се информират не само обикновените хора, но и представителите на местната власт. Защото те, подобно на гражданите няма как да бъдат експерти по всичко и могат да бъдат също подведени от дезинформация. Един от инструментите, който беше даден за пример от евродепутатите, които взеха участие в дискусията беше пуснатият преди часове портал European Digital Media Observatory (EDMO), който има за цел да служи за проверка на факти и информация онлайн. Истинските му функционалности все още не работят.

Именно заради подобни опасения са стопирани търгове за радиочестоти предназначени за 5G, което реално забавя пускането на новата технология.

„Само 20% от честотите в Европа за 5G са разпределени и трябва да достигнем 100% до 2021 г.“, констатира Кумпула-Натри. Именно недостатъчния радиоспектър е сред основните пречки за разгръщането и забавянето на новата технология и в България.

Свързани статии

Back to top button