ТЕЛЕКОМИ

Как сливането на T-Mobile и Sprint преобръща 5G пазара в САЩ

След няколко опита за консолидация на телеком пазара в САЩ, това вече е факт, след като третият и четвъртият оператор се сляха. Обединението между T-Mobile и Sprint има различни измерения. От една страна, дори заедно, те няма да могат да надминат по брой абонати водещите две компании. От друга, моделът в Щатите все повече започва да заприличва на този в повечето европейски държави. Месец след завършването на сделката става видни и другите ефектиот нея и защо тя се оказва ключова за развитието на САЩ в областта на мобилните технологии. Заедно, T-Mobile и Sprint разполагат с ключово оръжие в борбата срещу гигантите AT&T и Verizon – 5G.

Мобилните мрежи от пето поколение са основен приоритет на администрацията на президента Доналд Тръмп. До голяма степен, икономическата война, която САЩ води срещу китайския производител Huawei е именно, заради лидерската позиция на компанията в развитието на технологията. За достигане на темповете на развитие на 5G в Щатите, Вашингтон наруши своята дългогодишна политика и позволи на пазара да останат само три играча.

Развитията от последните седмици, показват какви са крайните цели на сделката – да се забърза още повече изграждането на мрежи от пето поколение в страната. Както и защо, без нея Sprint нямаше да оцелее, а T-Mobile нямаше да има конкурентно предимство пред останалите два телекома. Всичко опира до основните два фактора в развитието на 5G – наличните радиочестоти и инвестициите в новите мрежи.

С гръб към клетката

antennas-cell-tower-5g

Водещите телекоми AT&T и Verizon се надпреварваха коя от тях ще пусне първата търговска услуга от пето поколение. Те се съревноваваха не само помежду си, но и с китайските телекоми, поради технологичната надпревара между САЩ и Китай. В тази обстановка, двете компании направиха големи компромиси, за да могат да са по-бързи. Основният е, в честотите които те ще използват за своите първи 5G мобилни мрежи. Поради ограниченият наличен спектър в САЩ, те са принудени да използва най-неефективния похват.

Verizon и AT&T пускат своите мрежи от пето поколение на милиметровия обхват. Първата компания използва ленти в 28 GHz и 39 GHz, докато втората – в 39 GHz. Това позволява изграждането на покритие само в градски региони при много гъсто разполагане на базовите станции. Тези спектри не са икономически и технически изгодни да работят в самостоятелни мрежи. За истинско 5G в идеалния вариант, основния слой е изграден в средния честотен спектър (2 5 GHz в САЩ и 3.6 GHz в Европа). Там, за съжаление те не разполагат с ресурс.

Крайният резултат е, много по-скъпа мрежа, с изключително ограничен обхват и лоша връзка. Да, последното се налага, поради факта, че микровълните заглъхват бързо и те са толкова къси, че не могат да пробият дрехите на потребителите. Ако се обърнете с гръб към клетката, почти сигурно ще изчезне и 5G обхвата, ако ползвате само такава мрежа.

Моментът в който 5G е по-бавно от 4G

T-Mobile е на другия край на спектъра, като компанията взима честотите в 600 MHz, на които планира да изгради услуги от пето поколение. В този случай, компанията може да изгради станциите си на по-големи разстояния и да не се притеснява, дали потребителите ѝ ползват услугите с гръб към тях или не. Така, начинанието ѝ излиза много по-евтино, предвид, че използва по-малко инфраструктура и осигурява доста по-голямо покритие.

Има една значителна уловка.Тя е, че скоростите през 5G на ниски честоти, не докарва очакваните високи скорости. Причината се крие в естеството на ниските честоти и големите разстояние на които се предават.

Така се стига до ироничната ситуация в която новата мрежа на T-Mobile е по-бавна от 4G мрежите на конкурентите. Най-високата стойност на 600 MHz услуга на компанията е измерена в Чикаго и е 147 Mbps, докато тази на Verizon изградена по четвърто поколение достига 235 Mbps. Предвид факта, че в стремеж да компенсира AT&T своето забавяне с 5G ребрандира своята 4.5G услуга като 5G Evolution. Ход заклеймен от индустрията и обвинен за заблуждаваща реклама, но релевантен, когато се сравнява с мрежата на T-Mobile.

Последната компания разполага с лицензи за милиметровия спектър в 27 GHz и 37 GHz, но разчита по-малко на тях, защото разгръщането на мрежа е по-скъпо начинание.

Ролята на Sprint

sprint-5g

Къде е Sprint в това уравнение? Най-малкият национален мобилен оператор в САЩ е единствен в страната, който към април 2020 г. разполага ресурс в апетитния спектър от 2.5 GHz. Той позволява изграждането на много по-балансирана 5G услуга откъм икономическо, техническо и потребителска гледна точка. Проблемът е, че финансовото положение на компанията не позволява да се инвестира ударно в разгръщането на мрежа от ново поколение.

Sprint е на загуба, губи клиенти и все по-трудно си позволява да заделя пари за модернизация към 5G. T-Mobile от своя страна все по-трудно се противопоставя на двата гиганта. Сливането между двете компании не само изглежда доста логично от пазарна гледна точка. То отключва и много нови възможности в надпреварата за 5G.

След финализирането на сделката преди месец, T-Mobile и Sprint започнаха да обединяват мрежите си от пето поколение в големтие градове на САЩ. Сега, новата компания, която запазва името на по-голямото дружество се превръща в първия телеком в Щатите, който има пълен набор от трите типа честоти (ниски, средни и високи) за 5G услуги.

Две в едно с уловки

T-Mobile Nationwide 5G Map - Original File

Интегрирането им в единна мрежа започва в Ню Йорк и Филаделфия. На хартия, това означава, че новият T-Mobile има конкуретно предимство пред двата си основни конкурента. На практика, не е точно така. 5G мрежите на Sprint и T-Mobile не са технически съвместими една с друга. Това означава, че едната трябва да бъде изградена наново и по начин, че да може да работи с другата. Процесът ще отнеме три години и ще погълне доста средства.

Жертваната мрежа е на по-малкия Sprint. Което означава, че 5G потребителите ѝ се оказват с несъвместими устройства с нея. Поне повечето модели смартфони. Причините се крият в техническите настройки на мрежата и на умните телефони. В САЩ е редовна практика, операторите да продават смартфони, които да могат да се ползват най-ефективно с техните услуги. Допълнителна сол в раната, слагат и самите производители на смартфони. Това се дължи, че поради факта, че 5G мрежите и устройствата не са развити достатъчно широко, те все още не поддържат пълния спектър от използвани честоти.

Така, ситуацията на 5G пазара в САЩ се заплита напълно, като нейният развой най-вероятно ще покаже дали ще има нови размествания сред операторите. Освен това, тя може да послужи за важен урок на телекомите в другите държави и регуалтори, как да са по-ефективни в изграждането на услугите от пето поколение.

Свързани статии

Back to top button