НОВИНИТЕЛЕКОМИ

AT&T запазва „фалшивото“ 5G Evolution в САЩ

Щатският телеком AT&T ще запази името 5G Evolution след като постигна извънсъдебно споразумение с конкурента си Sprint. Историята е доста интересна от гледна точка на това, как се използват маркетингови трикове с цел да се заблудят потребителите.

От края на миналата година AT&T просто ребрандира своята 4.5G мрежа, базирана на по-старата технология от четвърто поколение, като такава от новото пето. Операторът дори започна да кара производителите на смартфони да добавят индикатора 5GE на устройствата, които се свързват към нея.

Ответна реакция

Действието предизвика острата реакция на телеком обществеността – от експерти, през конкуренти като Verizon и T-Mobile и дори сред някои от партньорите на компанията. Многократно те са обявявали ребрандираната услуга, като „фалшиво“ 5G. Даже в даден момент, атаките срещу действията на AT&T достигат комични измерения. T-Mobile дори правят видео, в което на индикатора за мрежа на смартфона, вместо LTE, което показва 4G мрежа, се изписва 9G.

Sprint, като четвърти по големина оператор в САЩ, беше подел сериозна кампания срещу 5GE на AT&T. В арсенала влезе дори реклама на цяла страница в New York Times, озаглавена „Не оставяйте да бъдете заблуждавани. 5G Evolution не е истинско 5G, то е фалшиво такова“, пише Telecoms.com.

След като подобни мерки не проработиха, Sprint решава да пренесе спора в съда. Тезата на компанията е, че AT&T използва заблуждаваща реклама за привличане на нови абонати. В крайна сметка скоро се появява информация в специализирания портал Law360, че двете страни са стигнали до споразумение. Точните параметри не са известни, като най-вероятно става дума за стабилна финансова компенсация в полза на Sprint.

Крайният резултат е, че AT&T ще може да използва 5G Evolution за рекламни цели, което де факто узаконява ребрандирането. Независимо, че от техническа гледна точка то заблуждава потребителите.

Подобна практика ще може да мине доста по-трудно в Европа, поради по-стриктните антимонополни и телеком регулации. Но, това не трябва да ни успокоява, защото AT&T вече поставят работещ прецедент.

5g evolution

Ирония на съдбата

Целият спор има голямо чувство за ирония, поради няколко причини. Първите 5G мрежи в САЩ, които отговарят на технологичния термин, всъщност са базирани на 4G архитектурата, като използват междинни стандарти. Поради тази причина, скоростите на пренос на данни в тях ще бъдат по-ниски от 4.5G връзката на AT&T или на друг оператор със същите възможности. Така поне в рамките на година-две “фалшивото” 5GE ще бъде по-бързо от истинското. Разликата ще бъде в забавянето. Като реалното 5G ще предоставя връзка с около 1 ms latency, което отваря редица възможности.

Мотивацията на AT&T за това ребрандиране се подсилва по две линии. Първата е, че с преименуването на съществуващата 4.5G мрежа пускат услугата от ново поколение. Или поне на думи. Вторият ключов мотив е покритието, междинните стандарти и настоящата технология, както и най-вече свободните честоти, позволяват 5G да бъде разгърнато само в определени региони. Национално покритие няма как да бъде постигнато, поне в близко бъдеще. Това важи не само за САЩ, но и за редица други страни, включително и България.

С ребрандирането на 4.5G мрежата, AT&T автоматично си осигуряват огромно покритие с минимални маркетингови разходи.

Свързани статии

Back to top button