НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola Edge+ е първият истински флагман на легендарната марка

Откакто Lenovo пое бранда Motorola, задължителният въпрос, който се задава към ръководителите на марката е „Кога ще изкарате истински флагмански смартфон“? Сгъваемият експеримент с връщането на легендарния модел RAZR може би не се брои точно за такъв. При него все пак има доста хардуерни компромиси, чрез които цената не достига космическите 2 000 евро, както при конкурентите от Huawei и Samsung.

Motorola най-накрая представиха истински, традиционен флагман, който наистина разполага с възможности „на ръба“. Затова, неслучайно той носи името Edge+.

Възможности на ръба

Motorola Edge Plus Infographic

Новото и, всъщност първо, премиум устройство на компанията разполага с почти всички екстри, които водещите компании при умните телефони представиха от началото на годината. Голям 6.7-инчов AMOLED екран, с поне 1080p разделителна способност и 90 Hz честота на опресняване. Най-мощния процесор на Qualcomm за 2020 г. – Snapdragon 865, направен по 7+nm архитектура. Тук е и 108MP сензор на Samsung и Xiaomi, с който вече почти всеки втори смартфон във високия клас разполага. Към него добавяме още един 8MP телефото с трикратно оптично приближение и 16MP широкоъгълен.

Любопитното е, че за разлика от Samsung и Huawei, Motorola Edge+ ще се предлага само в една конфигурация – с 12GB оперативна RAM памет и 256GB място за съхранение. Другата сила е голямата батерия с капацитет от 5 000 mAh. Тя разполага с бързо 15W зареждане, което е както традиционно, така и безжично. Motorola Edge+ разполага с 5G мобилна връзка, което също се превръща в стандарт за моделите на цена над 600 евро.

motorola edge+ thunder grey power sharing

Дизайнът го поставя наравно с останалите представители във високия клас. Предният панел е зает почти напълно от AMOLED екрана, който е извит от двете страни. Сензорът за пръстови отпечатъци е разположен под него, а селфи камерата е изрязана в дисплея. Задължителната метална рамка с USB Type C жак присъства и при Motorola Edge+, както и стъкления гръб.

Цената също е, като за модел от високия клас – 1 200 евро за Европа. Подобни стойности достигнаха, сравнително бюджетните Xiaomi и OnePlus с техните флагмани, затова тя не е толкова изненадваща. Просто, ценовият клас между 1 000 и 1 300 евро вече става доста пренаселен.

По-достъпният Motorola Edge

motorola edge

Motorola пуска, олекотена и по-достъпна версия, която да може да обхване потребителите с по-скромни възможности. Като дизайн, размери и екран, Motorola Edge е идентичен с „плюс“ версията. Разликите са основно в останалите компоненти.

На първо място, основната камера е 64MP, а тази за телефото отново е 8MP, но с двукратно оптично приближение. Останалите сензори са идентични между двата модела, включително и 25MP селфи. Втората и може би най-съществена разлика са процесорите. Motorola Edge има едно стъпало по-нисък чипсет – Qualcomm Smapdragon 765G, който е със 7nm архитектура.

Доста рязко спада оперативната памет, тук имаме опции между 4GB и 6GB RAM. Мястото за съхранение е само 128GB, но е компенсирано със слот за допълнителна SD карта, какъвто в Motorola Edge+ няма. Батерията е 4 500 mAh, с традиционно бързо зареждане от 18W, но без опция за безжично. Смартфонът е съвместим с 5G мобилните мрежи, без милиметровите честоти, които са налични основно в САЩ към момента. Цената е по-благосклонна – от 600 евро. Като и двата модела на Motorola идват с Android 10 с потенциална опция за бърз ъпдейт до 11 версия. Очакват се в Европа да влязат през май.

Свързани статии

Back to top button