НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новата серия смартфони OnePlus 8 идват с 5G и на по-висока цена

Смартфоните OnePlus винаги са били един от примерите за качествени устройства с доста добри показатели, на много изгодни цени. Навлизането на мобилните мрежи от пето поколение при умните телефони обаче неимоверно се отразява на тяхната цена. OnePlus последва Xiaomi, които пуснаха своите флагмани на по-висока стойност от предишните си поколения. Новата осма серия вдига мизата, но пак успява да предложи качествен хардуер при по-ниски цени спрямо конкуренцията.

Китайският производител показа два модела OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro, чиято разлика е в екрана и камерите най-вече. Броят на пикселите все повече има значение при смартфоните във флагманските класове, като тенденцията се запазва и при тях. Добрата новина е, че първият е на цена от 699 евро, но лошата е, че ако искате наистина да сте в крак с времето, за OnePlus 8 Pro ще трябва да извадите 899 евро. Нива, които доскоро не бяха толкова типични за китайската компания.

OnePlus 8

Oneplus8-lifestyle

По-базовият модел, както биха го нарекли някои, OnePlus 8 разполага с 6.31-инчов AMOLED екран с честота на опресняване от 90Hz. Резолюцията е 1080p, което за смартфон от този клас е повече от добро постижение. Голямото му предимство се крие „под капака“ – флагманския чипсет на Qualcomm Snapdargno 865 със 7nm+ архитектура.

Има версия с 8GB и 12GB оперативна памет, подобна конфигурация е и по-големия му брат OnePlus 8 Pro. Разликата (както и в много други подобни компоненти) е в детайлите. По-скъпият модел разполага с по-високо качество RAM – LPDDR5, която е с 30% по-бърза и 20% по-енергоспестяваща от тази на достъпния си събрат.

OnePlus 8 Infographic

Другата голяма разлика между двата смартфона е при камерите. Базовият OnePlus 8 разполага само с един 48MP сензор, който е по-стар модел на Sony спрямо този в Pro версията. Към него имаме базова 16MP широкоъгълна камера и 2MP макро такава.

Важно предимство на OnePlus 8 е съвместимостта му с 5G мобилни мрежи, което оправдава цената му от 699 евро. Към него добавяме и сравнително голямата 4 300 mAh батерия.

OnePlus 8 Pro

Oneplus8-pro-light-lifestyle

Освен споменатите разлики, какво друго крие в ръкава скъпата Pro версия, за да оправдае цената си? На първо място, екранът е с една идея по-голям 6.78 инча и с по-висока резолюция от 1 440p. Дисплеят също така поддържа честота на опресняване от 120Hz, което е двойно по-голямо от стандартните на пазара в момента и е задължителна екстра в премиум класа.

Друга новост при екрана е, че панелът е с 10-битова цветова гама, вместо традиционната 8-битова. Може да не звучи много, но по този начин OnePlus 8 Pro достига изобразяването на 1 млрд. цвята срещу 16 млн. при стандартните дисплеи.

OnePlus8 Pro Infographic

Отиваме при камерите. При OnePlus 8 Pro имаме два 48MP сензора, като първият е основен и последен модел на Sony. Самият той като размери е с около 40% по-голям и съответно по-светлочувствителен. Вторията е за широкоъгълните снимки. Към тях добавяме и 8MP телефото камера с тройно оптично приближение. По този показател, OnePlus 8 Pro не може да се мери с Pro+ и Ultra версиите на последните флагмани на Huawei и Samsung съответно, но е добра екстра спрямо останалите конкуренти.

Батерията е с капацитет от 4 510 mAh, която помага на смартфона да се справя с по-енергоемкият екран при включена честота от 120Hz. Бързото безжично зареждане е друг голям плюс на смартфона с мощност 30W, което го поставя малко след Huawei P40 Pro по този показател.

На хартия OnePlus 8 Pro е съпоставим с останалите премиум флагмани за по 1 000 евро. Проблемът е, че брандът започна да затваря ценовата ножица, която преди ги делеше от водещите имена на пазара.

Цялата премиера на OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro можете да изгледате тук:

Свързани статии

Back to top button