НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi представи новите си смартфони от серията Mi 10

Ден след като Huawei представи новата си флагманска серия, другият голям китайски производител Xiaomi демонстрира своето основно портфолио за 2020 г. Те са общо три модела – Mi 10, Mi 10 Pro и Mi 10 Lite, като компанията разчупва традицията и също се присъединява в клуба на устройствата на цени от 1 000 евро. Добрата новина е, че и трите са съвместими с мобилните мрежи от пето поколение или 5G. Както и, че като характеристики се опитват да се доближат максимално до най-скъпите смартфони като Samsung Galaxy S20 Ultra и Huawei P40 Pro+.

Лошата е, че тенденцията за поскъпване на умните мобилни телефони е все по-видна и масова. След като вече Samsung и Huawei пуснаха устройства на цени от над 1 300 евро. Донякъде причината е навлизането на 5G връзката като задължителна при флагманския клас, което избутва цената нагоре.

Тенденцията може да се засили и покрай извънредното положение по целия свят, заради пандемията от коронавирус, която може да стимулира спада на смартфон пазара. Ситуация, която ще се засили много силно през следващите месеци, заради намаленото производство и потребление. Данните, на Strategic Analytics за февруари показват срив на доставките на умни телефони с 38% на годишна база от 99.2 млн. на 61.8 млн. Като тепърва тези проблеми ще се усилват през март и април.

Все пак да видим, какво показаха Xiaomi и кои са новите им устройства за 2020 г.

Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro

XIAOMI MI 10 and Pro infographic

Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro разполага с почти всички възможности на флагманските модели от висок клас на големите производители. Големи 6.67 OLED екрани, с честота на опресняване от 90Hz. Има лек компромис при разделителната способност, която е само 1080p, но при останалите му елементи такива няма. Разполагат с вграден сензор за пръстови отпечатъци под OLED екрана.

Процесорът е най-високия клас на Qualcomm – Snapdragon 865 с подобрена 7nm архитектура. Това дори ги поставя с една идея над европейските модели на Samsung Galaxy S20, които разчитат на Exynos чипсети, които имат малко по-слаба производителност. Оперативната памет е 8GB за версиите със 128GB място за съхранение и 12GB за тези с повече пространство. Двете основни разлики между Xiaomi Mi 10 и Mi 10 Pro са в камерите и батериите.

Основният сензор и при двата смартфона е 108MP познат ни от Mi Note 10 Pro и от Samsung Galaxy S20 Ultra. Той е разработен в сътрудничество между двете компании и разликите във вариантите, които те ползват не са минимални и са повече свързани със софтуера. Предимствата на 108MP камера са доста високи в предоставянето на детайлни изображения и възможността да се избира само конкретен сегмент от даден кадър, без да се губи качеството при изрязването. Недостатъците – забавяне при снимане и големия размер на файловете.

Разликите между двата флагмана

Xiaomi-mi-10-1

Xiaomi Mi 10 Pro разполага с по-добра широкоъгълна камера 20MP и нормална 8MP телефото такава с 10x хибридно приближение. Това я поставя под възможностите на най-скъпите модели на Huawei и Samsung, но все пак разликата в цената е близо 300 евро. По-евтиният модел Xiaomi Mi 10 прави допълнителна жертва с 13MP широкоъгълна камера и само 2MP макро сензор.

Втората голяма разлика между двете устройства е в батерията. Xiaomi Mi 10 Pro разполага с такава с по-малък капацитет 4 500 mAh, но има по-добро бързо зареждане – 50W срещу 30W съответно. Двата модела имат и бързо безжично такова от 30W. Xiaomi Mi 10 притежава батерия с леко по-голям капацитет 4 750 mAh.

Последната разлика е цената, логично. Xiaomi Mi 10 ще струва около 800 долара за 128GB версия, докато Xiaomi Mi 10 Pro започва от 1 000 евро. Което е доста за устройства на китайската компания.

Xiaomi Mi 10 Lite

XIAOMI MI 10 LITE Infographic

Затова, Xiaomi показа и по-достъпен модел, чиято роля е да хване нормалния ценови сегмент от под 500 евро. Това е Lite версията, която трябва да бъде един от най-евтините 5G смартфони на пазара. Затова и характеристиките му са повече към средния клас, но с някои изненади.

Първата е, че разполага с 6.57-инчов OLED екран с вграден сензор за пръстови отпечатъци под него. Не очаквайте висока разделителна способност, 1080p стига, а честота на опресняване е стандартна от 60Hz. Процесорът е Snapdragon 765 или версията под премиум чипсета на Qualcomm, което ще бъде достатъчно мощно дори за големи натоварвания.

Оперативната памет може да е 6GB или 8GB. Мястото за съхранение е ограничено до 128GB, но има слот за SD карта. Тук има и друг фактор, Xiaomi Mi 10 Lite няма 108MP камера, чиито файлове на снимките са огромни. Ще трябва да се задоволите с нелошия 48MP сензор за основен. Разполагате с още 8MP широкоъгълен, 5MP макро и 2MP дълбочинен. Разчитайки на това устройство ще направите доста компромиси спрямо снимките, особено на фона на наличното на пазара в момента.

Батерията е 4 126 mAh капацитет, което е може би долната граница за 5G смартфон и бързо зареждане с мощност 20W. Цената на Xiaomi Mi 10, обаче е доста по-поносима от тази на стандартната и Pro версия на Mi 10. Тя е 350 евро или около 700 лева.

Цялата презентация на Xiaomi, можете да гледате тук:

Свързани статии

Back to top button