НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Криптовалутата Libra на Facebook сменя стратегията

Криптовалутата Libra на Facebook предлага пълна промяна на стратегията, за да може да отговори на опасенията на редица държави, както и да може да покрие финансовите регулации по света. Първоначалната идея, беше за единна дигитална валута на глобално ниво, която можеше да подкопае доверието и да бъде адекватна конкуренция на националните валути. Вместо това, Libra Association ще създаде отделни криптосистеми за всеки регион. Те ще бъдат обвързани с курса на съответната доминираща валута.

По този начин, новите дигитални пари ще могат да отговарят на отделните регулации много по-лесно. Тъй като всяка една от тях ще може да интегрира различни механизми за контрол, валутни курсове и проследяване, които големи държави, като САЩ, Китай, Русия или Европейския съюз изискват. Същевременно, се подкопава амбицията на Facebook да има единна криптовалута за целия свят, която да се наложи като основно платежно средство в дигиталното пространство. Казано с други думи – да се направи версия на bitcoin, но за масовите потребители.

От много към една валути

currency-mix-basket

Оригиналната идея на Libra трябваше да обвърже единната криптовалута със специален резерв от средства, който да е формиран от кошница от най-популярните национални такива. Участниците в асоциацията подкрепят с определени парични вноски, пуснатите в употреба „монети“ (coins), за да може системата да има предсказуеми обменни курсове, с което да се елиминира спекулата и понижи риска.

Този, своеобразен резерв, гарантира плащанията между потребителите и реално връща концепцията за обезпечение на банкнотите, което беше в основата на финансовите системи до Бретън-Уудското споразумение от средата на XX век. Тогава е премахнат напълно златния стандарт в националните валути, а доларът де факто се превръща в световна резервна валута.

Libra допълва този модел с добавянето на множество дигитални „монети“ пряко обвързани с най-големите световни валути. От асоциацията дават за пример, щатския долар, еврото, британския паунд и др. Засега не се съобщават конкретни детайли, за колко валути ще има отделни „монети“, дали за всички национални, където Libra ще оперира или ще бъде само за най-ползваните. Както и какъв ще е броя и съответно – обменният курс.

От Libra Association обаче допълват, че тези подробности ще зависят до голяма степен от съвместната им работа с отделните финансови регулатори, централни банки и други публични институции.

Пускането на мрежата

libra-coin-3

Libra постепенно ще започне да пуска своята мрежа от криптовалути. Процесът ще бъде бавен и продължителен, защото това ще става само през компаниите, които са част от асоциацията. Ще бъдат добавяни или нови членове или различните търговци и организации ще трябва да преминават през специална сертификационна програма. Същото важи и за дигиталните портфейли.

Всички елементи трябва да бъдат одобрени от регулаторите преди да бъдат пуснати в употреба. Libra още от самото начало заемаше позицията, че ще отговори на всички опасения на правителствата и няма да стартира криптовалутата си ако те не спазват изискванията.

От техническа страна, асоциацията потвърждава, че има готовност да създаде отделни „монети“ за различните валути. Това става чрез програмният интерфейс (API) Move, който те използват. Той е пригоден за подобни дейности и не би трябвало да има проблеми в това отношение.

На прицела на регулаторите

Libra-mass-exodus

Първоначалната концепция на Libra имаше структура, която развита до големи мащаби, можеше да доведе до предпоставката за създаването на нова монетарна система. Което да постави под въпрос стабилността на националните валути, особено на влиятелните такива. Затова, Libra беше подложена на редица атаки от политици от Европа и най-вече от САЩ. Включително и от щатски сенатори, които директно заплашиха в писмо до основните картови компании, че ще последва силен регулаторен натиск. Подобни директни и индиректни действия, доведе до оттеглянето на Mastercard, Visa, PayPal и други финансови технологични гиганти от проекта.

„Мрежата на Libra е създадена като глобална система за достъпни разплащания, която да допълва, а не да замества местните валути“, обявиха от Libra Association. „Стабилността на валутите и запазването на тяхната стойност са ключови усилия, които са изцяло в ръцете на публичния сектор“.

Смяната на стратегията се опитва да отговори на всички тези проблеми, но ще видим как ще се развият разговорите с регулаторите по конкретните точки. Едно е сигурно – пускането на криптовалутата Libra ще бъде забавена значително. Това вече се вижда, след като трябваше да дебютира през 2020 г., като вече реалистичния срок е поне с година закъснение. Ако не и повече.

Свързани статии

Back to top button