АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Libra – новият златен стандарт

Facebook може най-накрая да направи криптовалутите масови средства за разплащане, но ще трябва да се изправи под потенциала за стриктна регулация

Темата накратко
  • - Какво различава криптовалутата на Facebook от останалите
  • - Защо технологичната общественост заклеймява Libra
  • - Може ли новата криптовалута да постигне истинска масовост
  • - Как регулаторите в САЩ и Европа гледат на нея и заплаха ли е тя за долара

Пари, които да не бъдат контролирани от централните банките. Един финансов свят, воден изцяло от алгоритми, в който, поне на теория, разпределението на благата да бъде в ръцете на безпристрастните и студени компютри. Транзакциите да бъдат водени изцяло от криптиращи кодове, вместо от доверието на потребителите, търговците и банките. Това е утопичния образ, който се формира в главите на най-запалените привърженици на криптовалутите.

В известна степен, той е илюстриран в Бялата книга на Bitcoin, в която се описва как работи тази сравнително нова концепция за електронни разплащания. Създадена и публикувана през 2008 г. от енигматичната интернет личност Сатоши Накамото, зад която може да стои истински човек или група от хора. Тя поставя началото на манията по криптовалутите. Техните почитатели виждат в технологията и системата опит да се избяга от традиционните догми и ограничения поставени от настоящия финансов свят. Затова и повечето от тях смятат, че това е бъдещето на паричните разплащания.

Новата реалност

cryptocurrency-3409724_1920

Десетилетие по-късно манията по тях се засилва с всяка изминала година. Но не напълно в посоката, която Накамото или неговите фенове си представят. Криптовалутите не успяха да се наложат като основно разплащателно средство поне в развития свят. Нито, елиминираха ролята на централните банки. Нови и нови криптовалути никнат, като гъби след майски дъжд, докато Bitcoin и различните вариации се използват основно, като спекулативен инвестиционен инструмент и за поръчка на различни „полулегални“ или забранени услуги и продукти от дебрите на Световната мрежа.

За сметка на това технологията, която седи зад тях, наречена в събирателния термин блокчейн, започва да се ползва все по-усилено от различни финансови институции и компании от разнообразни сектори. Всъщност, по-важни и трансформиращи за днешния свят не се оказаха самите криптовалути, а алгоритмите, които те ползват.


Bitcoin не успя да се наложи като средство за масово разплащане и да е реална конкуренция на традиционните валути


Bitcoin не успя да се наложи като масово разплащателно средство, нито десетките му клонинги и вариации. Всички опити се оказват неуспешни. Затова, когато се появи информацията, че основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг планира да пусне собствена криптовалута, се смяташе, че това ще е поредното усилие хвърлено на вятъра.

До момента в който не станаха ясни детайлите за нея. След разкриването на асоциацията Libra, криптовалутата със същото име и дигиталния портфейл Calibra, всичко се разви с неочакван обрат. Подходът на Facebook е нещо, което до момента не е правено с такъв размах и мащаб.


Новата криптовалута предизвика гнева на дигиталната общественост, която заклейми проекта, че е такъв само на думи


Което предизвика гнева на цялата криптовалутна общност, която заклейми проекта, че няма нищо общо с реалните ценности на дигиталната система за разплащания. Както и, че Libra е криптовалута само по име. Тази реакция е подтиквана до голяма степен от факта, че може би най-накрая ще се появи подобна е-валута, която да може да се наложи като световно разплащателно средство. Уловката – че няма да бъде абсолютно децентрализирана, а само частично.

Доказателства за това са видни от реакцията на правителството на САЩ, което ако действаше сравнително меко с Bitcoin и останалите криптовалути, то с Libra директно обяви, че „разработката трябва да се паузира“. Причината са опасения, че създава опасност за позицията на американския долар.

Новата криптовалута на Facebook явно крие в себе си потенциал и възможности, които наистина да променят правилата на играта. А не просто да бъдат любимо средство на ентусиасти и спекуланти.

Спецификите на новата криптовалута

Libra-association

Първата разлика спрямо досегашните опити на големи компании да навлязат в света на криптовалутите е, че социалната мрежа не е единствената, която застава с името и ресурсите си зад Libra. Facebook обяви създаването на специална асоциация, която реално подкрепя новата криптовалута. В нея влизат редица други силни имена от света на бизнеса, технологиите и дори благотворителната дейност.

Общо 28 дружества подкрепят Libra, което е доста ключово условие. Сред тях са основните картови компании Mastercard и Visa, технологичните гиганти за споделени пътувания Lyft и Uber, платформата за дигитални разплащания PayPal, както и нейния собственик онлайн аукциона eBay, стрийминг услугата Spotify, телеком гигантът Vodafone, редица подялови инвеститори и други.

Този списък не е окончателен, като нови партньори могат да се присъединяват към асоциацията, ако споделят идеята и спазват условията ѝ. Особено до официалния старт на Libra, който е планиран за 2020 г. Дотогава може още компании да се присъединят към „каузата“.


Всяка транзакция с Libra получава покритие в реални пари, което да засили доверието между участниците


Втората разлика, спрямо останалите криптовалути е, че всяка една транзакция в Libra получава покритие в реални пари. Участниците в асоциацията създават гарантиран резерв, който е съставен от реални пари от различни валути. Чрез него се създава доверие, че Libra няма да се обезцени във времето и нейната равностойност във физически свят ще остане предсказуема.

Според неофициална информация на New York Magazine, всеки от участниците в асоциацията предоставя първоначален финансов ресурс от около 10 млн. долара, с което да се покрият техническите разходи, както и за формиране на този резерв.

Именно този сегмент отличава най-много новата криптовалута от останалите. Всички се опитват да създадат дигитална версия на „златния стандарт“, който през малко повече от век доминираше световната финансова система. Тогава всяка една национална валута е била обезпечена със златния резерв на всяка държава. Този подход гарантира стойността на парите във времето, но създава други проблеми (силно ограниченото количество от скъпоценния мета), като в крайна сметка, златният стандарт реално е премахнат след края на Първата световна война.


Всички криптовалути се опитват да създадат дигитална версия на „златния стандарт“


Биткойн и криптовалутите се опитват да го пресъздадат, като вместо злато се използва предварително фиксиран брой от „дигитални монети“, които се разпределят чрез алгоритми и процеси на „извличане“ (mining), като се ползва компютърна изчислителна мощ. Проблемът с недостига на достатъчно валутен ресурс, тук се решава със създаването на нови и нови криптовалути, които да разсеят силния интерес.

Libra използва друг подход. При него ограниченото количество от криптовалутата се диктува от обема на резерва, който членовете създават. Колкото по-голям е той, толкова повече Libra ще има в обръщение. Така може да се диктува обема на криптовалутата според търсенето и предлагането на транзакции. Което малко повече наподобява съвременната банкова система, отколкото тази от времето на златния стандарт.

Бедствие в забавен каданс

blockchain-bitcoin

След обявяването на инициативата, криптовалутно обществото буквално изригна срещу Libra и усилията на Facebook в тази сфера. Критиките им са насочени в доста посоки, но някои от основните са следните. Libra използва технологиите и кода на Etherium и Ripple, които са изпълнени с доста проблеми и бъгове, тя не е реална криптовалута базирана на блокчейн и не е децентрализирана, каквито са останалите.

Разработчиците в тази сфера, се фокусират основно върху първата част – технологичната. Тук експертите са почти категорични и Libra използва методите, структурата на данните, както и редица инструменти, взети от Etherium и Ripple. Което носи със себе си различни проблеми и главоболия. Според тях, това дава технологично предимство на Bitcoin, първата и все още най-популярна криптовалута по света.

„Това е бедствие на забавен каданс“, така описва Libra, разработчикът Тамас Блъмър, цитиран от CNN. „Сигурен съм, че това ще бъде един голям и много скъп провал, който може да отвори доста нови врати за Bitcoin“.

Според него, все пак Libra ще има шанс да елиминира тези криптовалути, чийто технологии ползва – Etherium и Ripple.


Tamas Blummer„Libra разполага с всички особености, които превръщат Etherium в боклук – същия потребителски модел, програмен код, консенсус и др.“ Тамас Блъмър


„Libra разполага с всички особености, които превръщат Etherium в боклук – същия потребителски модел, програмен код, консенсус и др.“, допълва Блъмър. Той е дългогодишен разработчик и ентусиаст в областта на криптовалутите и решенията свързани с тях.

Има един друг елемент, който отново е заровен в технологията, според експертите, Libra не е истински блокчейн. Въпреки, че голяма част от протоколите и кода наподобяват на такъв, структурата на данните показва, че той липсва. Поне това е мнението на експертите.

„Структурата на данните в протоколите на Libra не разполагат с реален блокчейн“, коментира Джеймисън Лоп, инженер и ентусиаст около Bitcoin, цитиран от CNN.


Jameson Lopp„Структурата на данните в протоколите на Libra не разполагат с реален блокчейн Джеймисън Лоп


Фундаменталният проблем, който привържениците на криптовалутите имат с инициативата на Facebook е комбинация от липсата на блокчейн и на децентрализация на модела. Макар и да е разпределен в организация с идеална цел, в която участват за момента 28 дружества, те реално упражняват контрол върху Libra. Криптовалутите по своето същество не разполагат с подобни механизми, като остават децентрализирани между всичките си потребители, посредством кодовете и алгоритмите.

Централизираният метод на Facebook, позволява няколко важни предимства – контрол на разпределението и съхранението на криптовалутата, както и нейното обезпечение, за което вече стана на въпрос. Това дава много повече сигурност при транзакциите, за обикновения потребител или за масовия бизнес. Освен това, не се изискват мощни машини, за да се извличат „дигитални монети“. Целият този процес е елиминиран.


Andreas Antonopoulos„Това, което предлага Facebook не е блокчейн. Libra не разполага с нито една от характеристиките на криптовалута” Андреас Антонополус


Именно поради тази своя особеност, повечето ентусиасти в сферата на криптовалутите отричат, че Libra може да се води като такава.

„Това, което предлага Facebook не е блокчейн. Libra не разполага с нито една от характеристиките на криптовалута“, заявява друга известна личност в Bitcoin средите Андреас Антонополус, цитиран от CNN.

Накланяне на Везните

libra-4100373_1920

Представянето на централизиран модел в едно общество, ревностен привърженик на децентрализираните решения, е нормално да породи подобна остра критика. Независимо, дали Libra е блокчейн или не, усилията на Facebook могат да доведат до създаването на истинска световна дигитална валута. Която се емитира от корпорации, а не от централни банки. Нещо, което не беше постигнато от криптовалутното общество, тъй като то не успя да обхване масовия потребител и бизнеса. Докато Libra има всички шансове да го постигне.

Това не се дължи само на Facebook. Социалната мрежа, заедно с Google отговарят за близо 60% от дигиталната реклама в САЩ, Западна Европа и дори в България. Представете си ако всички транзакции през Facebook в един момент се осъществяват с Libra. Освен това, Марк Зукърбърг обяви, че все повече ще развива чат приложенията WhatsApp и Messenger в посока развиване на онлайн търговия. Това вече се случва с Instagram. Това са нови източници на приходи на социалната мрежа и потенциални допълнителни транзакции, които да се правят с новата криптовалута.


Представете си мащаба на Libra ако всички транзакции през Facebook, WhatsApp, Instagram и Messenger стават чрез нея


Към тях добавяме eBay и техния PayPal. Втората платформа се превърна в стандарт при потребителските е-разплащания сред обикновените потребители. Uber и Lyft също прехвърлят огромни суми пари при осъществяването на своите услуги, като всички транзакции са дигитални.

Дигитализацията е основна цел и при картовите компании Mastercard и Visa, които контролират значителна част от световните пластики по света.

Така представете си, че искате да прехвърлите пари на свой приятел през WhatsApp с Libra. Той след това си поръчва обувки от eBay, докато компанията която му ги е продала използва този финансов ресурс, за да се популяризира в Instagram. Всичко това осъществено с криптовалутата на Facebook. Без значение в коя точка на света се намирате. До такива мащаби може да достигне тя.


Успехът на новата криптовалута, може да привлече нови партньори в асоциацията и да засили допълнително позициите ѝ


Ако, значителна част от транзакциите на всички тези компании започне да се осъществява в Libra, то наистина ще станем свидетели на първата истинска дигитална валута по света. Която да има достатъчно голям обхват и мащаб. При това, списъкът с дружествата в асоциацията не се изчерпва само с тях, а е възможно през следващите години да се разшири значително. Което в средносрочен план позволява допълнителното разгръщане на потенциала на новата криптовалута.

Значителен успех на Libra, най-вероятно ще доведе до изчезване на по-малките независими такива. Както, отбелязват част от експертите – най-застрашени са популярните имена, които се нареждат след пионера Bitcoin. Последната най-вероятно ще си остане нишова е-валута, която ще бъде подкрепена от най-запалените ентусиасти.

Освен критика на последните, станахме свидетели и на друг отговор от тяхна страна. Редица разработчици създадоха няколко хиляди клонинга на Libra, единствено за да покажат недоволството си.

Неочакваната конкуренция

dollar-2099950_1920

Ако обществото на криптовалутите не може да даде добър отпор на новата инициатива на Facebook, то той се очертава да се формира от едно по-малко очаквано място. Става дума за националните правителства по света. Това на САЩ вече се активизира по темата, но Libra привлече вниманието и на други държави, особено в Европа. Най-добре се илюстрира потенциала и обхвата на Libra с опасенията на редица щатски политици, че тя създава опасност за американския долар.

Председателят на комисията по финансовите услуги на Конгреса на САЩ демократката Максин Уотърс призова Facebook да спре развитието на криптовалутата, за да могат властите да я разгледат и оценят „риска“ от нея. В писмото си до Марк Зукърбърг, Уотърс директно сравнява Libra с нова финансова система, която може да се окаже пряка конкуренция на щатския долар.

„Изглежда, че тези нови продукти – криптовалутата Libra и дигиталния портфейл Calibra – могат да доведат до създаването на изцяло нова глобална финансова система, която е базирана в Швейцария и е предназначена да конкурира монетарната политика на САЩ и долара“, пише Уотърс.

Тя допълва, че подобно развитие създава сериозни опасения свързани с търговията, личната неприкосновеност, националната сигурност и още редица други проблеми, които обхващат не само огромната потребителска база на Facebook, но и редица инвеститори, потребители и световната икономика като цял.


maxine waters„Криптовалутата Libra може да доведе до създаването на изцяло нова глобална финансова система и е предназначена да конкурира монетарната политика на САЩ и долара” Максин Уотърс


Силни думи, която бетонират потенциала, но и показват опасността, която Libra може да създаде. Тя е точно това, което феновете на Bitcoin се надяваха да постигне първата криптовалута – да успее да бъде една децентрализирана алтернатива на централните банки и традиционните валути.

Следващата стъпка на комисията по финансови услуги на Конгреса е да проведе изслушване на представителите на Libra. То е насрочено за 17 юли.

Банковата комисия на Сената на САЩ също се активизира и за момента нейни представители са изпратили писмени въпроси към Facebook. Тя ще насрочи отделно изслушване относно новата криптовалута, което ще се проведе най-вероятно също през юли.

euro-sculpture-2867942_1920

Още по-остра е реакцията на Европейския съюз към Libra. Френският финансов министър Бруно льо Мер заклейми криптовалутата, която при никакви обстоятелства не трябва да се превръща в национална валута.

„Не може да става и дума за това Libra да се превърне в национална валута“, коментира льо Мер, цитиран от Bloomberg.


Bruno Le Maire„Не може да става и дума за това Libra да се превърне в национална валута“Бруно Льо Мер


Криптовалутата на Facebook беше тема за разговор и по време на ежегодната конференция на Европейската централна Банка в Португалия. Призивите там клоняха за незабавна регулация на Libra.

„Всичко на този свят, което може да се превърне веднага в(ъв) (финансова) система, трябва да бъде подчинено на най-стриктните регулаторни стандарти“, коментира управителят на централната банка на Великобритания Марк Кърни. Той подчерта, че остава отворен към технологиите, особено тези, които улесняват международните трансакции.


mark carney„Всичко на този свят, което може да се превърне веднага във финансова система, трябва да бъде подчинено на най-стриктните регулаторни стандарти“Марк Кърни


Германият евродепутата Маркус Фербер обяви, че чрез Libra, Facebook може да се превърне в „сенчеста банка“, за което регулаторите да бъдат нащрек.

Руското хладнокръвие

moscow-1096300_1920

Може да звучи странно, но изглежда руснаците са с една крачка напред в това отношение. За момента позицията на финансовите институции в Москва са по-положителни.

„Никой няма да я забрани“, коментира руският финансов министър Алексей Мойсеев, цитиран от QZ.

Поне за момента, явно Москва ще се отнася с Libra, както с всяка една криптовалута. Русия вече работи върху специални регулации върху тези дигитални валути, които ще узаконят трансакциите с тях. Но ще ги поставят в определени рамки. Тук е уловката, защото Русия ще заложи всички криптовалути, включително Libra, да използват рублата за отправна точка при подобни трансфери.


Alexei Moiseev„Никой няма да забрани Libra. Рублата е нашата национална валута и всички изчисления и трансфери трябва да се осъществяват с нея“Алексей Мойсеев


„Рублата е нашата национална валута и всички изчисления и трансфери трябва да се осъществяват с нея“, допълни Мойсеев.

Има и друг момент. Русия трудно може да се чувства заплашена от Libra, поради доста ниската потребителска база на приложенията на Facebook в страната. Социалната мрежа е изместена от местните ѝ аналози vKontakte и Odnoklasniki. WhatsApp е най-предпочитаното чат-приложение в Русия, но доста силен дял има и Viber. Поради тази причина, ефектът в страната от интегрирането на Libra, може да бъде по-лесно контролиран от властите.

Почти незабавната реакция на регулаторите и политиците по света, подчертава важността и потенциала на криптовалутата на Facebook, но ще доведе до няколко последствия за света на този тип електронни пари.

Първото е, че Libra има реални шансове да се превърне в масово средство за разплащания. Нещо, което Bitcoin не можа да постигне. Второто е, че тя може да „изчисти“ света от голямото разнообразие от криптовалути, някои от които са просто създадени със спекулативна, а други – с идеална цел. Третото е, че може най-накрая да форсира повечето правителства по света да погледнат към криптовалутите по-сериозно и да наложат регулации върху всички. През следващите седмици и месеци ще станем свидетели на доста развития в тези посоки.

Свързани статии

Back to top button