IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Разплащателните компании изоставиха Libra

Заплахата от стриктни регулации на криптовалутата Libra инициирана от Facebook накара част от компаниите, които я подкрепиха да се оттеглят. В началото на октомври първи направиха тази стъпка PayPal, заедно с компанията си майка eBay, а в петък накуп ги последваха Visa, Mastercard, Stripe и Mercado Pago.

По този начин всички дружества, които предлагат разплащателни услуги изоставиха новия проект за световна криптовалута. Единственото изключение, засега, са PayU, които все още не са обявили официално дали ще предприемат подобен ход.

Така, в рамките на няколко часа в петък, коалицията, която подкрепяше Libra изтъня значително. По-лошото е, че тя остава без световните лидери по картови разплащания, като Visa и Mastercard, както и в дигиталните такива – PayPal и Strype. Което поставя под голям въпрос трансформирането на криптовалутата в реални пари и осъществяването на легални финансови трансакции.

Паника или премерен ход

Libra-mass-exodus

На повърхността може да изглежда, че големите имена в паричните разплащания панически напускат кораба на Libra, най-вече уплашени от потенциалните стриктни регулации, пред които инициативата е изправена.

Конкретната причина е среща на цялата неправителствена асоциация и различните ѝ членове в Женева в понеделник. На нея, всички участници в новата криптовалута трябва да подпишат конкретни споразумения, с които да обвържат по юридически път своите задължения към Libra.

Те ще са продължение на Бялата книга, с която ефективно Facebook стартира инициативата. Но вече ще включват конкретни мерки и действия, които всеки член трябва да направи, за да участва в новата криптовалута. Като всичко това ще бъде обвързано в специално споразумение.

Напускането на почти всички разплащателни компании не е голяма изненада, но е важен сигнал за потенциалните проблеми на Libra. Тяхното решение е комбинация от премерен и панически ход, тъй като се оказва, че те ще трябва да поемат основната роля при осъществяването на трансакциите с истински пари и новата криптовалута. Съответно, те ще отговарят за спазването на стриктните регулации, които основните икономики по света ще наложат на Libra.

Visa, Mastercard, PayPal и останалите ще трябва да отговарят за специфичните правила, за предотвратяване на измами, пране на пари и др. нелегални действия. Предвид механизмът на действие на Libra, те трудно ще могат да постигнат тези изисквания, а различните правителства ще ударят криптовалутата през тях. Сценарий, който тези компании ще искат да избегнат във всички случаи.

Разделяй и владей

libra-blockchain-ilustration-2

До този развой на събитията се постига след като политиците в САЩ залагат на старата и изпитана римска тактика „разделяй и владей“. Сенаторите Брайън Шац и Шеръд Браун изпращат писма до най-големите разплащателни компании в проекта Libra – Visa, Mastercard и Stripe. В него те заявяват, че участието им в проекта за криптовалутата на Facebook ще им донесе повишен риск от неспазване на финансовите регулации.

Това се случва във вторник, като три дни след това, тези компании, заедно с по-малко известния в Европа Mercado Pago се оттеглят от проекта.

Преговорите между представителите на асоциацията и щатския Сенат остават впечатлението, че социалната мрежа се опитва да прехвърли ключови елементи в отговорността на Libra към различните членове на неправителствената организация, която ще я управлява.

„Изглежда Facebook се опитва да създаде финансов инструмент, без да поеме отговорността и необходимостта да се регистрира като компания, която предоставя подобни услуги“, пишат двамата сенатори до разплащателните компании. „Ако се заемете с тази задача, ще трябва да очаквате най-високо ниво на контрол от регулаторите, не само със свързаните с Libra операции, но по всички ваши разплащателни действия“.

PayPal се оттегли от проекта на Libra преди това писмо да бъде изпратено до останалите компании. Нито разплащателното дружество, нито собственикът им eBay дадоха обяснение за излизането им от криптовалутата. Фактът, че действието им се случва дни преди предупреждението на сенаторите към Visa, Mastercard и Stripe засилва предположенията, че причината е сходна.

Разваленото радио

libra-blockchain-ilustration

Libra Association продължават да защитават тезата, че новата криптовалута няма да бъде пусната докато не отговори на всички опасения на регулаторите по света. Изказванията в тази посока са подобни на развалено радио, защото се повтарят през последните три месеца.

В същия момент, нито Facebook, нито от асоциацията не са очертали конкретни мерки, как точно ще покрият изискванията на властите в САЩ и Европа.

Libra може да не е напълно традиционна криптовалута, особено, когато става дума за децентрализираност, управление и дори технология. Като механика на разплащанията обаче тя наследява някои от основните проблеми, с които се сблъскват класическите примери като Bitcoin и Ethereum. Една от слабите брънки във веригата са пресечните точки, в които виртуалната валута се търгува с реалната. Там, регулаторите искат да се наложат механизми за идентификация на потребителите и да може да се определи произхода на парите.

Надеждата на Libra и Facebook беше, че този елемент ще бъде поет от компании, като Visa и Mastercard. Масовото напускане на разплащателните дружества означава, че тази роля е по-трудна и рискова от очакваната. Което поставя под въпрос бързото пускане на новата криптовалута.

Защото Facebook остава с два варианта. Първият е да намери друг подобен лицензиран оператор, който да поеме финансовите трансакции и съответно риска. Масовото напускане на основните световни такива, прави този сценарий все по-малко възможен. Въпреки, че все още PayU е в проекта и засега той играе ролята на спасителен сал. Вторият е, самата социална мрежа да се регистрира като такъв.

Независимо какви ще са следващите действия на Facebook и Libra, криптовалутата остава без близо една четвърт от своите първоначални членове, които я подкрепиха. При това едни от най-ключовите.

Свързани статии

Back to top button