IT БИЗНЕСНОВИНИ

Eleven Capital набра успешно 2.1 млн. лева от борсата

Фондът за рискови инвестиции Eleven Capital успешно набра финансиране от 2.1 млн. лева от Българската фондова борса (БФБ). Новите средства ще бъдат използвани за подпомагане на портфолиото от 34 стартъпа, които да могат да развият бизнес модела си. Eleven Capital откупи първоначално инвестираните дялове в тях от българското звено на програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд за 8.01 млн. лева през 2019 г.

Чрез излизането на борсата, фондът възнамерява да продължи инвестициите си в тях и да се надява, че ще те ще се реализират успешно или до продажба към по-голяма компания или и те в един момент ще излязат на борсата.

Резултати към долната граница

bfb-bull-sofia

В публикуваният проспект беше записано, че фондът очаква да емитира между 250 и 500 хил. нови акции на единична цена между 7 и 8 лева. Така минималната сума, която можеше да привлече Eleven Capital беше 1.75 млн. лева, а максималната – 4 млн. лева. Резултатите от борсовия дебют са повече към долната граница. Фондът успешно пласира 302 хил. акции на по-ниската цена от 7 лева. Като това са предварителните записвания, докато свободната търговия започва през април.

Набраният капитал е 2.11 млн. лева и тъй като са продадени повече от минимално посочените 250 хил. книжа, първичното публично предлагане (IPO) се смята за успешно. Така, Eleven Capital е третото (относително казано – бел. ред.) технологично дружество, което се търгува в момента на БФБ, след „Сирма Груп“ и „Алтерко“. Както и първият фонд за рискови инвестиции, който решава да набере допълнителен капитал чрез борсата.

Въпреки, че не е постигната максималната сума от 4 млн. лева, това е голям успех за Eleven Capital. Причината е, че излизането на БФБ е трудно начинание за технологичните компании. Обикновено няма висок интерес от инвеститорите, търговията е слаба или просто дружествата се оказват неподготвени да направят IPO на БФБ. Последният такъв пример е с технологичната компания „Биодит“, чийто проспект за излизане на борсата беше върнат, заради различни тълкувания във финансовия ѝ отчет.

Два фонда – една цел

eleven-team

В момента може да се каже, че има два фонда Eleven. Този, който успешно излезе на борсата поема портфолиото на първия носще това име. Първоначално то се състоеше от по-голямото такова от 116 компании, в които Eleven инвестира в периода от 2012 г. до 2015 г., като ползваше средствата на програмата JEREMIE. След нейното изтичане, хората зад българския фонд направиха втори, със същото име, но с набран собствен капитал и такъв от частни инвеститори.

През 2019 г. те създават Eleven Capital, който да продължи работата с най-перспективните компании от първия фонд. Успяват да осигурят финансиране от 9.98 млн. лева, но повечето от тях отиват за откупуване на дяловете от JEREMIE, които са в размер на 8.01 млн. лева. Разликата се ползва за оперативни разходи и за влагане на свеж капитал в някои от дружествата от закупеното портфолио.

Сега двата фонда Eleven имат единна идея, която е да осигурят повече средства за перспективни стартиращи дружества в България, които да могат да се реализират на местния и международен пазар. Общо селектираните от най-първия фонд са 34 компании, които преминават под шапката на Eleven Capital, като повече за тях можете да разберете ТУК.

Свързани статии

Back to top button