IT БИЗНЕСНОВИНИ

„Сирма Груп“ може да слезе от Българската фондова борса

Най-голямата технологична компанията, която се търгува на Българската фондова борса (БФБ) – „Сирма Груп“ – планира да слезе от нея, като изкупи обратно акциите си. В понеделник 26 август, дружеството обяви покана за общо събрание на което ще се реши окончателно действието.

Намеренията на „Сирма Груп“ е изкупи обратно до 19 млн. броя акции, които се търгуват на БФБ за максимална цена от 20 млн. лева. Ако компанията изпълни докрай плана си и придобие пълния брой книжа, тя ефективно ще слезе от борсата. „Сирма груп“ емитира 16 млн. нови и 2.5 млн. съществуващи акции при своя дебют през ноември 2015 г., когато набра капитал от общо 11.5 млн. лева. Те съставляват 32% от цялото дружество.

Най-голямото обратно изкупуване

Sirma-group-holdings

Планът на „Сирма груп“ има една условност. В документите за свиканото общо събрание, компанията споменава, че средствата, които може да задели са максимално 20 млн. лева. За да изкупи обратно всичките емитирани на борсата акции, това означава цена от 1.05 лева за брой. Към края на търговията в понеделник единичната им стойност е 0.70 лева. След новината за свикването на общото събрание и обсъждането на хода за обратното изкупуване, тяхната стойност се повиши с около 2% спрямо тази от търговията в петък.

Компанията има намерението да си върне акциите от борсата до края на 2022 г. и най-вероятно самата трансакция ще става поетапно. Което означава, че книжата могат да бъдат търгувани на различни цени. За момента стойността им е достатъчно ниска, спрямо заделения бюджет на „Сирма груп“ да успее да изкупи обратно всичките акции. Но цената може да се вдигне през следващите седмици, месеци или години. Което не прави успеха на обратното изкупуване гарантиран. Дори „Сирма груп“ да не успее да си върне всички акции, има голям шанс да привлече достатъчно, така че публични да останат доста малко книжа.

Ако технологичната компания осъществи напълно обратното изкупуване, това ще е най-голямото такова на БФБ, когато става дума за дял от дружество. Публичните акции съставляват 32% от всичките ѝ книжа.

Историческите затруднения

bse-bull

Другият аспект е, че ако „Сирма груп“ реализира обратното изкупуване, тя ефективно ще слезе от борсата. Което означава, че БФБ ще остане без представители на IT бранша в страната, след като тя е последната технологична компания листната публично. Исторически, борсата в София е трудно място за реализация на местните технологични компании. Причините са разнообразни, но най-вече поради малкото и скептични инвеститори. Което прави набирането на капитал доста сериозно предизвикателство.

През 2012 г. „Дир.бг“ излезе на БФБ, но след няколко години слезе от борсата, след като цялата компания беше продадена през 2014 г. „Инвестор.бг“ също направи обратно изкупуване на акциите. От април 2018 г. на БФБ единственият представител на технологичния бранш се оказа „Сирма груп“.

Технологичните компании понякога срещат и регулаторни предизвикателства при опитите си да наберат капитал от публичните пазари. Най-пресен е примерът на „Биодит“, на които Комисията за финансов надзор (КФН) не им разреши да направят борсов дебют, заради любопитен казус свързан с амортизирането на основния им актив.

Една от причините „Сирма груп“ да направи обратното изкупуване е свързан с неуспешния опит на компанията да набере допълнителен капитал. Намерението беше заявено в края на 2018 г., като плановете бяха да се емитират допълнителни 39.57 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев. По този повод „Сирма груп“ увеличи капитала си от 59 на 98.9 млн. лева. Което означаваше, че IT разработчикът искаше да пусне в продажба близо 60% от акциите на дружеството. Крайният резултат беше разочароващ, като дори не успя да набере минималния заявен праг от 10 млн. лева.

Малко повече за „Сирма груп“

Сирма груп“ е една от най-големите софтуерни компании в България, като може да се определи като един от най-успешните представители на първата вълна IT фирми. Създадена е през 1992 г. и в момента съставлява холдинг, в който участват различни по специализация дружества – общо 11 на брой. „Сирма солюшънс“ е комплексен софтуерен разработчик, Datacium е системен интегратор и др.

Една от перлите в короната на групата е „Сирма АИ“. В нея се влива една от най-успешните български фирми за разработване на решения базирани на изкуствен интелект (AI) – „Онтотекст“. „Сирма Груп“ изкупи обратно дела на инвестиционния фонд NEVEQ в края на миналата година и така то си върна пълния контрол върху апетитното дружество.

Свързани статии

Back to top button