НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

AMD ще предложи хардуерен Ray tracing в следващите си видеокарти

AMD може да е с една малка крачка в 7nm архитектура на видеопроцесорите пред вечния си конкурент Nvidia, но при Ray tracing технологията, тя все още изостава. Пропуск, който компанията планира да поправи през следващите си години. Следващото поколение архитектура на видеокартите на AMD ще включват в себе си хардуерен Ray tracing. Това беше направено по време на първата пресконференция от 2017 г. насам на компанията посветена на финансовото ѝ и стратегическото ѝ бъдеще.

Производителят на процесори обяви доста промени и интересни намерения да засили присъствието си в почти целия спектър от настолни и преносими компютри, както и при сървърите. Последните ще играят все по-голяма роля в стратегията на AMD за развитие на бизнеса.

Промени при видеокартите

Dual_Roadmaps-cpu-gpu

Най-фундаменталните промени са при видеокартите. На първо място, AMD планира да направи специализирани архитектури в зависимост от предназначението им. Компанията ще разработи една за гейминг и втора за тежки изчислителни процеси (най-вече за центрове за данни).

Досегашният подход на производителя беше да прави различни модели видеокарти за съответните сектори – гейминг, професионални и за изчислителни центрове. Те обаче се базирани на една и съща архитектура. Новата посока е цялостното ядро да бъде специално разработено за различните дейности. Досегашният RDNA стандарт не остава самостоятелен, а ще бъде допълнен от CDNA. Първата архитектура е фокусирана върху гейминга и графичните натоварвания, а втората – върху изчисленията.

AMD обяви, че следващото поколение RDNA видеокарти се очаква да разполага с хардуерен Ray tracing. Това е иновативна технология при видеокартите, която помага да се възпроизвежда реалистично осветление, сенки и отражения във виртуалната картина.

Високи очаквания към сървърите

AMD_Finance-projection

Производителят очаква да трансформира бизнеса си, като вече да не разчита почти изцяло от PC и геймърските продажби. Все по-голяма тежест от приходите трябва да поемат решенията и продуктите за сървъри. През 2019 г. PC и гейминга съставляват около 85% от 6.7 млрд. долара приходи и само 15% от бизнеса с центрове за данни. В дългосрочен план, AMD се надява да промени дела на сървърите на 30%.

Изчисленията на компанията показват, че така ще могат да си осигурят среден кумулативен ръст на приходите от 20% (CAGR).

AMD_Finance_develoment

Голяма роля за това ще изиграят EPYC процесорите, като AMD се очаква да пусне новия модел Zen 3 в близко бъдеще, както в пътната карта се намира и Zen 4. Последният е ключов, защото Министерството на енергетиката на САЩ го определи като основен процесор, който ще използва в своя суперкомпютър.

Позитивният елемент е, че AMD успя да се върне на картата при производителите на изчислителни решения. Ако през 2017 г., компанията се бореше за оцеляване, то вече се планира как да се поддържа силен и дългосрочен растеж.

AMD успя да предложи силни решения, като 7nm процесор за настолни компютри, още миналата година, докато главният конкурент Intel обяви, че няма да има такъв дори през настоящата 2020 г. При видеокартите Nvidia може да разполага още от края на 2018 г. с Ray tracing технология. AMD обаче показа и пусна на пазара първата карта със 7nm архитектура. Сега компанията се опитва да запази добрата инерция и да я пренесе постепенно и към сървърите.

Свързани статии

Back to top button