CES 2019PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

NVIDIA добавя серията RTX 20 видеокарти за геймърски лаптопи

В една от първите премиери преди официалния старт на технологичното изложение Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас, NVIDIA представи нов модел видеокарта – GeForce RTX 2060. Освен това, компанията обяви, че пуска на пазара и компактна версия с която премиум серията RTX влиза в геймърските лаптопи. Двата нови компонента поддържат иновативната технология Ray Tracing, с която се отличават следващото поколение графични карти. През миналата година дебют направи RTX серията на NVIDIA, която беше достъпна единствено за настолни компютри. Сега тези видеокарти вече ще могат да се намерят и в мощните геймърски лаптопи.

RTX 2060

Достъпният модел

RTX 2060 е по-достъпна версия на премиум модела RTX 2080 и ще струва 349 долара. С което поддържането на Ray Tracing технология за вашето РС става няма да ви коства цена на готова конфигурация от средния клас. RTX 2060 идва с 6GB оперативна памет тип G6. По време на демонстрацията в Лас Вегас, беше показан геймплей от Battlefield V – една от игрите, които поддържат Ray Tracing технологията. Най-голямото предимство на последната е в изобразяването на динамични отражения на повърхности.

По думите на Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на NVIDIA, RTX 2060 предоставя по-добри характеристики от досегашните геймърски видеокарти в средния клас GeForce GTX 1070Ti.

Джейсън Хуанг NVIDIA CES 2019

Мобилна мощ

По-важната част от пресконференцията на NVIDIA беше концентрирана в изявлението, че RTX серията  ще има версия за лаптопи. Базирани на дизайна Max-Q, RTX 2070 Max-Q и RTX 2080 Max-Q са първите видеокарти с Ray Tracing технология, които ще може да се ползват в преносими геймърски машини. Което е добра новина за всеки запален играч. За да са нещата още по-идеални, вече няколко производителя обявиха свои модели геймърски лаптопи, които ще разполагат с новата видеокарта. Самият Дженсън Хуанг допълни, че до края на януари трябва да се появят на пазар (този в САЩ на първо време) поне 40 модела преносими РС-та, които да включват RTX 2070. По думите на директора на NVIDIA, чрез Max-Q се подобрява енергийната ефективност на картите, без да се жертва прекалено много от производителността.

Сред първите модели лаптопи, които предлагат RTX видео са MSI GS65 Stealth, Acer Predator Triton 500 и все още необявен вариант на Gigabyte Aero. Малко по-късно Samsung обявиха своя Odyssey геймърски лаптоп с новата Max-Q видеокарта, подобен ход направи и Razer с техния подобрен Blade 15 Advanced.

Разширвяване на G-Sync поддръжката

Друга ключова новина, която NVIDIA представи на CES 2019 беше разширяване на спектъра от монитори, които поддържат функцията G-Sync. Технологията позволява на мониторите да фиксират скоростта на опресняване на картината спрямо тази на видеокартата. По този начин се получава много по-плавно и оптимизирано изображение. Но не всички монитори с Free Sync ще получат тази възможност. Според NVIDIA от 400 тествани модели, само 12 отговарят на изискванията и ще получат G-Sync функционалности. Компанията тества в момента още 100, така че макар и с малко, броят на мониторите с тези възможности може да се увеличи в бъдеще.

Пълният запис от пресконференцията на NVIDIA, можете да гледате тук:

Свързани статии

Back to top button