РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Sony Xperia 1 – Телевизорът в джоба

Преди малко по-малко от десетилетие, най-добрите смартфони от гледна точка на хардуер бяха тези на Nokia и Sony. Първата компания вече не съществува на този пазар, въпреки, че брандът е поет от друго финландско дружество – HMD Global. Sony все още пуска собствени устройства, макар и на загуба.

Причините са две – японската компания иска да има присъствие на мобилния пазар, за да може след това да се пренесе в Интернет на нещата. Създаването на собствен автомобил и представен на CES тази година доказва това. Втората е, че бизнесът ѝ за компоненти, като сензори за камери цъфти. Sony е един от водещите доставчици на подобен тип системи за смартфони.

На базата на всичко това, японският гигант продължава да пуска доста интересни модели сред смартфоните. Той се ориентира все повече към специфична потребителска група – феновете на качественото видео. Неслучайно от две години насам, Sony пуска всичките си смартфони да разполагат с екрани в съотношение 21:9, което е стандарт за киното. Както и качеството на картината да наподобява максимално това на телевизорите от същата марка. Точно в тази посока е развит и последният ѝ флагман – Xperia 1.

Sony-Xperia-1-Infographic

Той е насочен изцяло за феновете на киното и които искат да гледат филми в движение на смартфона си без да губят голяма част от удоволствието. С други думи, Sony използват редица технологии от ТВ звеното си, които успяват да ги развият максимално предвид компактния формат на умния телефон. Крайният резултат е Xperia 1, което е първото такова устройство с 4K HDR OLED екран в съотношение 21:9. И около него, реално е развит целият смартфон. Спокойно мога да каже, че това е най-добрият дисплей, разработен в този формат и размер за 2019 г., а нищо чудно да бъде сред лидерите и през настоящата 2020 г. Но дали това е достатъчно? Ще разберем в следващите редове.

Дизайн и възможности

Sony-Xperia1-8

Външният вид на Sony Xperia 1 се отличава по два начина. Първият е силно продълговатият и изтънен откъм ширина дизайн, който се налага покрай дисплея със съотношение 21:9. Именно чрез необичайните си пропорции той изпъква спрямо голяма част от флагманите на пазара в момента. Вторият му отличителен белег е сравнително слабо заоблените ръбове. Това е запазена марка на бранда Xperia, като още първият модел от 2008 г. на Sony е с минимални извивки, а следващите телефони дори пренасят идеята за острите ъгли.

Останалите елементи по дизайна на смартфона са характерни за повечето устройства на пазара. Стъклен преден и заден панел, странична рамка от метал, липса на аудио 3.5 мм жак, USB-C порт в долната част и бутони за управление отстрани. Сензорът за пръстови отпечатъци е разположен между последните, което идва със своите предимства и недостатъци. От една страна, позволява да разполагате с изчистен дизайн и едновременно с това физически определено място, което да сложите пръста си. От друга, последното може да се окаже проблемно, заради малката площ. За да бъде разпознат отпечатъка, трябва доста стабилно да натиснете, за да гарантирате максимално му сканиране.

Sony-Xperia1-7

Полезна функция е четвъртия бутон, който може да се използва за бързо включване и ползване на камерата. Наличието на физическо копче за тази дейност може да спаси доста кадри, особено предвид факта, че смартфонът е издължен и при снимане трудно се държи стабилно с една ръка.

Sony Xperia 1 е предназначен за гледане на видео и за да не се нарушава това изживяване, предният панел не разполага с никакви „прорези“, „дупки“ и др. Предната камера и слушалката са разположени в класическа горна рамка. Тя е достатъчно дискретна, но за свикналите с устройствата на Samsung например, ще им е странно, че предния панел не е изцяло зает от дисплея.

Екранът, който може да засенчи всеки

Sony-Xperia1-11

Последните флагмани на Sony винаги поставяха висока летва при екраните, когато става дума за наситеност на цветовете, дълбочина на черното и други. Дори миналогодишните бижута на Samsung – Galaxy S10 и Note 10 отстъпват с малко в това отношение. Говорим за 6.5-инчов OLED дисплей с разделителна способност от 1644×3840 пиксела или плътност от 643 ppi (пиксела на квадратен инч). Това са внушителни възможности, дори за високия клас смартфони.

Sony са интегрирали редица технологии, които идват директно от звеното за телевизори на компанията. Такива са Triluminos и X-Reality Engine. Първата се използва основно в LCD екрани, като замества стандартната бяла подсветка със синя OLED такава. Това води до засилване на яркостта на и наситеността на цветовете. При Xperia 1, целта на Triluminos е да може да осигури паритет и дори превъзходство (поне за окото на обикновения потребител) с AMOLED екраните на Samsung.

X-Reality Engine е софтуер за обработка на изображенията, който е традиционен за последните поколения висок клас телевизори. Неговата роля е да изчиства картината от ненужния шум, което най-много може да се забележи при пускането на клипчета с по-ниска разделителна способност. Предвид факта, че Sony Xperia 1 е с 4K екран, това е ключово за запазване на изживяването при преглеждането на съдържание с по-лошо качество.

Крайният резултат са много по-наситени и реалистично представени цветове от повечето флагмани на пазара. Включително и от отличниците на Samsung от 2019 г. Единственият минус на Sony Xperia 1 е ниската обща яркост, което може да се забележи най-вече при използването на смартфона навън в много слънчево време.

Противоречив формат

Sony-Xperia1-10

Другият ключов акцент на екрана и на телефона като цяло е форматът 21:9. Много експерти го определят като бъдещето не само на съдържанието, но и на устройствата. Малко или много, това е избраното съотношение в киното.

Най-голямото му предимство е, че всички филми, сериали или клипове, които са снимани в този формат ще изпълват екрана. Няма да ги има досадните черни ленти в горната и долна част. Другата потенциална полза е, че можете да разцепите дисплея на равни части и да ползвате две приложения в почти напълно квадратен и симетричен формат.

Sony-Xperia1-4

Дотук с положителните черти. Проблемите на 21:9 екраните са, че всичко различно от този формат, като видео съдържание ще бъде с ленти, само че отстрани. Масово клиповете онлайн са в традиционния формат от 16:9, който се използва от монитори, лаптопи и други. Така че, може за големите филми да нямате ленти, но за почти всичко друго ще трябва да се задоволите с такива. Или да изкривите пропорциите на картината.

Другият голям проблем е, работата с една ръка. Издължената форма на Xperia 1 прави невъзможно достигането на единия или другия край само с пръстите само на едната ръка. Sony са предоставили частично решение – има специален режим, който реално смалява екрана и позволява, всеки ключов елемент да се намира на нормално отстояние. Както и Side Sense – специално меню, което се активира с „почукване“ в страничната лента на екрана. Фактът, че се стига до ползването на такъв подход, показва неудобствата от този формат.

Камери и хардуер

Sony-Xperia1-2

Sony Xperia 1 разполага с три основни камери. Те са с 12MP сензор, като едната е базова, втората е телефото с двукратно приближение, а третата е широкоъгълната. Така имате камера за всеки базов случай. Не очаквайте чудеса от тях, което е странн при положение, че Sony разполагат и с по-добри сензори, които продават на конкуренцията. При снимки с добро осветление и наблизо няма да имате оплаквания.

Голямо предимство е Eye AF технологията, която позволява автоматично да се разпознаят, фокусират и следят очите на човека, който се снима. Което за портретни или селфи кадри е много полезна екстра. Недостатъците са, че вече имаме дори модели от средния клас, които разполагат с добри нощни режими и детайлни кадри при приближение.

Sony-Xperia1-9

Sony се опитват да компенсират, като предоставят малко повече добавена стойност за конкретни нишови потребители. Cinema Pro приложението например, позволява да се записва видео в професионален режим. В него можете да настройвате ръчно всичко – от фокуса, формата, скоростта на заснемане, цветове, баланс и много други. За видео експертите това може да е полезна функция, макар, че Xperia 1 няма да замени истинската камера и е по-скоро опит да се даде повод на определена ниша потребители да проявят интерес към устройството.

Хардуерът на Sony Xperia 1 е отлично за флагман. Имаме 7nm процесор Snapdragon 855, който беше премиум изборът за повечето смартфони във високия клас. 6GB оперативна памет и между 64GB и 128GB място за съхранение. Батерията е 3330 mAh, което може да се стори малко за запалените фенове, но смартфонът издържа поне един ден при усилено ползване и може да изстискате още наполовина толкова, ако не го товарите прекалено.

Софтуер и представяне

Sony-Xperia1-3

Тестовият Sony Xperia 1 дойде директно с инсталиран Android 10, но някои бройки може да са с по-старата версия и да се наложи да се ъпдейтнат ръчно. Тъмният режим изглежда повече от перфектно на екрана, най-вече заради наситеното си черно. Sony изоставиха идеята да правят собствени надстройки на Android и затова имаме изчистена версия на операционната система.

Поради тази причина и мощния хардуер, всичко на Xperia 1 върви повече от гладко. Смяна на приложения, мултитаскинг, скролване – няма видими забавяния, замисляне или резки промени. Sony са преинсталирали доста програми, като Netflix, Fortnite, споменатите Side Sense и Camera Pro. Те не са прекалено много и са в рамките на нормалното за смартфон с чист Android.

Sony-Xperia1-5

Друга функция е Dynamic Vibration, при което устройството анализира звука и вибрира, когато той е по-силен и експлозивен. Целта е да се имитира усещането в киносалона, но е поредната функция, която не е за всеки.

Ако операционната система се представя доста добре, не може да се каже същото за Camera Pro приложението, което непрекъснато крашва при стартиране. Ако забие по подобен начин ще е необходим рестарт на телефона, за да проработи нормално.

Като цяло, Sony Xperia 1 е много подценяван смартфон. Красив, елегантен, с отлично представяне и изчистен Android може да привлече окото на истинските ценители. Екранът е може би най-доброто, което сме тествали до момента и е излизало през 2019 г. Те обаче ще се замислят, заради леко неудобния за ползване формат от 21:9 и не толкова силните камери.


 • Детайлен екран с наситени цветове
 • 4K картина във формат 21:9
 • Силна комбинация от хардуер и софтуер
 • ТВ и Аидио технологиите на Sony
 • Изчистена версия на Android 9 и 10
 • Нелоша цена за флагман
 • Незадоволителни камери
 • Няма жак за слушалки
 • Неконсистентен сензор за пръстови отпечатъци
 • Бъгаво приложение Cinema Pro
 • Проблемите на форматa 21:9

Sony Xperia 1

Дизайн - 8.5
Хардуер - 9
Софтуер - 9
Батерия - 8
Камери - 7.5
Цена-качество - 8.5

8.4

Много Добър

Sony Xperia 1 е един от най-добрите флагмански смартфони на 2019 г., който идва с изчистен Android. Форматът 21:9 и камерите обаче го дърпат назад.

User Rating: 4.6 ( 2 votes)

Свързани статии

Back to top button