НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Докъде стигна A1 България с развитието на 4G мрежата си

Идващата 2020 г. се очертава да даде начало на мобилните мрежи от пето поколение (5G) в България. Трите телекома обявиха още през пролетта на изминаващата 2019 г., че имат готовност да пуснат подобни услуги, а през лятото и есента проведоха и първите тестове.

Потенциалните пречки за това постепенно започнаха да се изчистват, след като българското правителство  предприе първите стъпки в освобождаването на радиочестотите за новото поколение мрежи. Както и се достигна до потенциално споразумение между операторите и регулатора, за поевтиняване на таксите за допълнителния радиоспектър.

Ако няма рязка промяна на настоящата държавна политика, първите 5G услуги се очаква да стартират най-рано през май 2020 г. Докато обратното броене за това събитие вече тече, най-големият по брой абонати мобилен оператор – A1 България обяви след коледните празници какъв е статута в разгръщането на своята 4G мрежа и цялостния модернизационен процес до момента.

Почти цялото население

A1_4G_coverage-2019

4G мрежата на A1 България вече осигурява връзка на всички населени места в страната с хиляда и повече жители. Това, според телекома означава, че е обхванала 99% от цялото население на държавата. Компанията е надградила близо 1 900 базови станции до стандарта от четвърто поколение, само през 2019 г. Инвестираните средства от старта на 4G мрежата на A1 България през 2016 г. досега са 200 млн. лева, допълват от дружеството.

Освен населените места, мрежата на оператора обхваща всички основни и второстепенни пътища. Специално внимание е отделено на автомагистрала „Тракия“, която в момента е най-важният и натоварен пътен възел в страната.

Друг акцент са големите зимни, летни и СПА курорти, където трафикът е изцяло сезонен. A1 България е увеличило покритието си в подобни райони, като е инсталирала нови станции и клетки. В големите комплекси, като Слънчев бряг, Банско и Пампорово е изграден и допълнителен мрежови слой. Той се използва в пика на активни сезон и при провеждането на големи събития, в които има извънреден поток от хора. Подробна карта с покритието на телекома, която се изисква да разполага публично от регулатор, можете да видите ТУК.

Стъпката преди 5G

A1-5g-smartphone-test

През 2017 г. A1 България започна изграждане на подобрената си 4.5G мрежа, която специалистите определят като стъпката петото поколение. Технологията позната и като LTE Advanced беше достъпна за абонатите на телекома първоначално само в големите летни и зимни курорти. Към края на 2019 г. тя вече обхваща всички населени места с над три хиляди жители, което се равнява на 90% от цялото население. През последните 12 месеца към 4.5G стандарта са сложени над 600 базови станции.

Теоретичните скорости на сваляне в нормалната 4G мрежа на A1 България са 390 Mbps, докато тези подкрепени от LTE Advanced може да достигнат 640 Mbps. Важно е да се отбележи, че тази връзка е възможна само при идеални условия и зависи от страшно много фактори. Като вида устройство, атмосферни условия, местоположение, брой абонати свързани към клетката и др.

По-високите скорости и навлизането на масови 4G смартфони водят до ръст на мобилния трафик. От компанията се похвалиха, че през 2019 г. обемът данни преминал през мрежата ѝ от четвърто поколение е нараснал с 62% на годишна база.

Максимум и ограничения

Важно е да се отбележи, че данните за покритието, което дава A1 България се отнася за населението, което е различно от това за територията на цялата страна. Тоест в по-труднодостъпните места или извън големите и основни пътни артерии, най-вероятно ще разполагате с обхват на 2G или 3G ако сте късметлии.

Неофициална информация е, че постигнатите от A1 България резултати по покритието на 4G услугите са максимумът, който телекомите могат да постигнат в момента. Причината е, дългогодишна и тривиална – наличните за операторите честоти. За постигането на национално покритие е необходим повече ресурс в спектрите с дълги вълни.

Единственият предоставен на телекомите такъв е този в 900MHz, който е разпределен напълно и всяка от компаниите разполага с по 2×11.2MHz. Той се ползва основно за 2G и частично за 3G услуги и лентите са доста къси, което не позволява на операторите да пуснат на него още едно поколение. Другите подходящи честоти в 700 MHz и 800 MHz от години са блокирани от Министерство на отбраната, като вторите се ползват от изтребителната ни авиация.

Първите са във финална фаза за освобождаване след като правителството реши да ги предостави на телекомите за изграждане на 5G мрежи. В момента текат и преговорите за разблокиране на спектъра в 800 MHz, който ще се ползва за осигуряването на национално покритие на 4G услугите. Когато това се случи, едва тогава ще разполагаме с бърз интернет на територията на цяла България.

Свързани статии

Back to top button