НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Ефектите на новия мобилен процесор на Qualcomm Snapdragon 865

Новият мобилен процесор на Qualcomm – Snapdragon 865 беше показан в сряда, като остави част от индустрията леко разочарована. Причината е, че той не разполага с интегриран модул за връзка с мобилни мрежи от пето поколение (5G). Все пак компанията ще го продава в пакет със своя 5G модем X55. Решението е половинчато и явно показва проблемите, които Qualcomm изпитва в интеграцията на новата технология в единен чипсет.

Затруднения с тази иновация изпитваше Intel, които след години неуспешни опити бяха принудени да продадат бизнеса си за мобилни модеми на Apple. Huawei за момента изглежда са едно от компаниите от бранша, които успяват да намерят решение на този проблем, с наскоро обявения си процесор Kirin 990.

Какво означава това за 5G смартфоните

Huawei-mate-20-x-5g-smartphone

Qualcomm са най-големият доставчик на чипсети за умни телефони по света, като доста от водещите производители разчитат на техните платки. Samsung, въпреки че ползват своите Exynos, доста от смартфоните им са със Snapdragon. Към тях добавяме Google, Motorola, Nokia, Xiaomi, OnePlus и др.

Интеграцията на последния процесор с 5G модем означава, че все повече смартфони ще използват новата технология през 2020 г. Но дали ще станем свидетели на по-евтини модели е по-малко вероятно. Липсва публична информация дали пакетната продажба ще бъде на цената на интегрирано решение. Обикновено интеграцията на модема в чипсета означава, че производителят ще купува само един компонент вместо два. Което ще му излиза по-евтино и ще позволи пускането на по-достъпни модели.

Предлагането в пакет на два чипа, вместо на един интегриран води и до друго последствие. Производителите ще трябва да се съобразят с този факт, когато правят вътрешния дизайн на своите устройства. Повечето компоненти означава, че смартфоните по-трудно ще могат да намалят своите габарити или ще трябва да се правят компромиси с други.

5G устройствата през 2019 г. са с една идея по-големи и тежки поради няколко фактора. Първият е, в липсата на интегриран 5G модем в чипсета и съответно до повече компоненти във вътрешния дизайн. Вторият е, необходимостта от повече антени, които да могат да приемат сигнала с по-голям капацитет. И третият е, че по-високите скорости товарят повече процесорите и съответно, за да не се разваля потребителското усещане, ще е нужна по-голяма батерия.

Възможностите на Snapdragon 865

qualcomm-snapdragon-865-isp

Новият чипсет на Qualcomm все пак внася доста чувствителни промени в производителността. Той е изграден по 7nm архитектура на ARM, но това не е интересната част от него. Един от акцентите в новия Snapdragon 865 е модулът Spectra 480. Това е процесор за обработка на изображенията, който ще позволи използването на до 200MP камери в смартфоните. Все пак Samsung и Xiaomi разработиха заедно 108MP сензор и трябва да има достатъчно процесорна мощ, която да обработва кадрите от подобни суперкамери. Отделно Spectra 480 обещава до 40% по-бързо работа на софтуера за снимане.

Другият голям акцент в Snapdragon 865 е специалният модул Hexagon DSP, който е заделен за изчисления свързани с изкуствен интелект (AI). Той трябва да предостави до четири пъти по-бързи резултати спрямо миналогодишния модел на Qualcomm.

Нормалният процесор Kryo също е изработен по нов модел и предоставя повишаване на общата производителност. Графичният чип Ardeno търпи подобрения, за да може да поеме все по-големи и тежки мобилни игри.

Свързани статии

Back to top button