НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Ericsson: До края на 2019 г. ще има само 19 млн. 5G абонати

Навлизането на мобилните мрежи от пето поколение (5G) през настоящата година се осъществява с по-бавни темпове от очакваните. Въпреки, че до края на 2019 г. около 50 оператора по света ще предоставят новата технология на своите потребители, тя остава все още доста рядко явление. Едва 13 млн. абоната ще ползват 5G мобилните мрежи през тази година. Това показват, изчисленията на производителя на мрежово оборудване Ericsson в техния редовен Mobility Report.

Забързване след 2020 г.

Ericsson-Mobility-Report-2019-Mobile-Subscribers

Очакванията са, че истинското по-масово разпространение на новата технология ще бъде през следващата 2020 г. Тогава се очаква доста повече оператори да пуснат търговско достъпни 5G мрежи, а тези, които вече предлагат такава, ще разширят допълнително покритието си. Както и през следващата година ще навлязат повече и по-достъпни крайни устройства, които да се възползват от по-бързата връзка.

Въпреки, малкото 5G абонати през тази година, от Ericsson са на мнение, че налагането на следващото поколение мобилни мрежи ще става с по-бързи темпове от LTE технологията. В рамките на пет години, броят на потребителите ще скочи до 2.6 млрд. и те ще съставляват около 29% от всички ползватели на мобилни комуникации по света.

Ericsson-Mobility-Report-2019-Smartphones

Факторите за това са няколко. От една страна все повече телекоми ще стартират предлагането на 5G услуга. В България например се очаква през 2020 г. и трите основни мобилни оператора да пуснат подобни мрежи, след като бъдат отпуснати допълнителни радиочестоти.

Другият важен фактор са устройствата. Към момента, 5G смартфоните достъпни на пазара се броят на пръстите на двете ръце, обикновено са позиционирани в най-високия ценови клас и не поддържат пълния спектър от новата технология. През 2020 г. ще се появят не само повече на брой, на по-достъпна цена, но и устройства, които поддържат всички елементи на петото поколение мобилни мрежи. Затова не е изненада, че броят на очакваните 5G смартфони, които ще са в употреба през 2025 г. е 2.5 млрд. или приблизително колко са и прогнозираните потребители на новото поколение мобилни мрежи.

САЩ може би ще спечелят 5G надпреварата

Ericsson-Mobility-Report-2019-Regional

Според доклада на Ericsson, е доста вероятно САЩ да спечелят надпреварата за развитие на 5G технологията. Или поне ако разглеждаме приемането ѝ сред населението към 2025 г. По региони, шведската компания дава проникване от 74% в Северна Америка. Основният конкурентен регион е Североизточна Азия, където са ситуирани силните икономики на Китай, Япония и Южна Корея. Проникването на 5G там към 2025 г. се очаква да е 56%.

Тенденцията е, че Европа ще възприеме новата технология на две скорости. Западните държави ще постигнат проникване от 55% към 2025 г., докато тези от Източната част – 25%. Една от причините за по-бавното възприемане на 5G в нашия регион ще бъде големия дял на проникване на 4G, който ще съставлява 70% от потребителите.

Възход и падение на 4G и безсмъртната 2G

LTE или настоящата 4G технология ще доминира през следващите години като основна връзка на глобално ниво. Пикът ѝ от потребители се очаква да бъде достигнат през 2022 г., когато те ще достигнат до 5.4 млрд. абоната. След което обаче ще започне техния брой да намалява, като ще има преориентиране към 5G. През 2025 г. абонатите на 4G ще се свие до 4.8 млрд.

Любопитна е тенденцията, че ако през последните години има рязък спад на потребителите на вече старите 2G мрежи, той ще забави темповете в следващата петилетка. Причината за това ще се дължи на все още хора от Африка и Близкия изток, които ще разчитат на тази технология за връзка.

Ролята на видеото и Интернет на нещата

Ericsson-Mobility-Report-2019-Mobile-Traffic

Пикът на 4G и навлизането на 5G ще доведе до очакван ръст на месечния мобилен трафик по света. Видеото ще играе все по-голяма роля. Ако през 2019 г., потребителите ще консумират около 38 ексабайта всеки месец, 63% от тях ще се падат на видео съдържание. През 2025 г. трафикът ще се увеличи близо четири пъти до 160 ексабайта. Но видеото вече ще съставлява около 76% от общата консумация на съдържание.

5G ще позволи стриймването в 4K резолюция, както и на 360-градусово съдържание, което да се ползва от очила за виртуална реалност. Подобни големи и интерактивни формати ще увеличат значително мобилния трафик. В доклада на Ericsson няма отделна разбивка за обмена на данни от гейминг, който също се очаква да отбележи ръст покрай приемането на 5G.

Друга сфера, която ще отбележи постепенно развитие покрай приемането на новата технология е Интернет на нещата или свързването в глобалната мрежа на всякакви джаджи и сензори. Очакванията на Ericsson са за периода от 2019-2025 г. техния брой да се удвои. Ако към края на тази година имаме около 10.8 млрд. устройства, то след пет години те ще достигнат 24.9 млрд.

Свързани статии

Back to top button