IT БИЗНЕСНОВИНИ

ScaleFocus откри първата си IT академия в Бургас

ScaleFocus откри първата си IT академия в Бургас, която ще има за цел да осъществява скоростна подготовка на програмисти в морския град. Това е първата стъпка от новата инициатива на компанията за обучението на 10 хил. технологични специалисти безплатно през следващите пет години.

В неделя, ScaleFocus Academy отвори врати за първите си 120 курсисти, които са в програмата за начинаещи. Новата академия се развива с пълната подкрепа на община Бургас, като се работи активно с местните училища и университети. Двете крайни цели са, да се изгради IT общност в града, както и подготвените кадри да могат след завършването на курсовете да бъдат назначавани на работа в технологичните компании, с които ScaleFocus Academy си партнира.

От новата инициатива обявиха, че имало над 400 желаещи да започнат академията. По време на откриването ѝ в неделя, кмета на Бургас Димитър Николов обяви, че преди няколко години е било трудно да се съберат и 20 ентусиаста за подобни безплатни курсове по програмиране.

„През годините съм забелязал, че дали един човек е успешен в IT сферата не зависи нито от неговото минало, нито от това дали е имал добри оценки по математика в училище“, коментира Христо Тодоров, директор на Scale Focus Academy. „Всичко зависи от три неща: мотивацията да се включи, амбицията до къде иска да стигне и правилната среда“.

Как работи ScaleFocus Academy

scalefocus-academy_1424-export-small_FB

Веднъж записани, курсистите трябва да преминат през шест стъпки, за да завършат успешно академията. Първата е подготвителна, в която се преподават най-базовите елементи и знания, на които след това да се стъпи. Това е доста важна стъпка, предвид амбицията на ScaleFocus да се занимава с хора, които имат теоретични или никакви познания в областта на програмирането. Следващият етап е тест по програмиране, който в общи линии покрива материала от предварителната подготовка. На базата на резултатите се подбират, курсистите, които преминават към истинската работа.

След това те са прикачени към действащи екипи на ScaleFocus и се занимават с изпълнението на реални проекти. Четвъртата стъпка е вече самите курсисти да узреят, като могат да подходят към редицата проблеми като истински софтуерни специалисти, а не като начинаещ програмист.

Последните две стъпки са завършването, в което взелите участие в академията трябва да представят своите проекти по които са работили, както и възможността след това да бъдат ментори в ScaleFocus Academy. Веднъж достигнали това ниво, те ще могат да бъдат взимани на работа от различни IT компании.

Броят на лекциите се държи на санитарния минимум, като по-скоро се разчита на менторски подход. При него, курсистите получават инструментите за работа и насоки как да я свършат. Целта е да се развият умения, за решаване самостоятелно на проблемите, а не да се научават нещата наизуст, обещават от академията.

Плановете за развитие

scalefocus-academy_1425

ScaleFocus разкри през септември своите мащабни планове за новата академия. Тя трябва да подготви 10 хил. души в рамките на пет години, като през първите 24 месеца ще бъдат вложени над 1 млн. лева. Целта е не само да се развият от кота нула технологични кадри, но и те да бъдат налични в градове извън София. Бургас не е избран случайно, ScaleFocus отвориха там наскоро развоен център, а и показа желанието им да инвестират в специалисти извън столицата.

Ако ScaleFocus Academy се окаже успешен проект в морския град, технологичната компания е готова да открие нови клонове и в други големи населени места. Важните условия са да има желание от страна на местните власти. IT академията на ScaleFocus е отворена за партньорства и с други софтуерни или технологични компании в страната.

Свързани статии

Back to top button