IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Първият институт за AI в Източна Европа – INSAIT отваря врати в България

Първият институт за изкуствен интелект (AI) в Източна Европа отваря врати в България. Инициативата носи звучното име INSAIT и ще се организира като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Инициативата е безпрецедентна по много показатели.

От една страна имаме първият подобен институт в целия регион на Източна Европа. От друга – силно участие на технологични гиганти, като Google и Amazon. От трета – проектът е една от малкото колаборации между последните четири правителства в България. Който привлича и голямо количество публични и частни (включително и международни такива) средства за стартирането и оперирането си.  Последното е, че два водещи швейцарски технологични института – ETH и EPFL ще работят заедно със Софийския университет в реализацията на проекта.

INSAIT е може би най-голямата новина за IT индустрията в България за последните няколко години. Институтът ще заема ключово място в решаването на най-тежкия проблем за сектора – недостигът на висококвалифицирани кадри. Особено в толкова специфична, но перспективна област, каквато е изкуствения интелект.

С подкрепата на Google и Amazon

bulgaria-google-flag

Целта на INSAIT е да изгражда висококвалифицирани специалисти в областта на компютърните науки и най-вече в тази изкуствения интелект (AI). Институтът трябва да предложи силна развойна дейност и да осъществява научни изследвания на най-високо световно ниво.

Един от двата огромни успеха на INSAIT е, че още при стартирането си той привлича едни от лидерите в бранша, не само в локален, но и в глобален мащаб. Технологичните гиганти Google и Amazon ще вложат 6 млн. лева и 7 млн. лева на година съответно, както и ще предложат възможности за реализация на някои от най-успешните студенти. Първата от тях ще вкара и още една компания – нейната дъщерна DeepMind, която е една от основните играчи в сферата на машинното самообучение.

Важен елемент е, че тези компании ще предлагат лекторска, техническа и друга експертиза, която да позволи по-качествената подготовка на кадрите. Подобни партньорства се разширяват със стажове, специализации, стипендии и много други.

Вторият е, че INSAIT ще се прави не само от Софийския университет, но в сътрудничество с два от най-силните световни и европейски технологични институти. Това са швейцарските ETH и EPFL, които ще помагат с експертиза, надзор и ноу-хау как да се изгради подобна пълноценна институция от най-висок калибър. С тяхната репутация и връзки ще могат да се осигурят най-добрите професори и лектори в областта на компютърните науки и AI от САЩ, Израел и Европа.

Държавата застава зад проекта

Kiril Petkov INSAIT

Друг ключов елемент в изграждането на INSAIT е факта, че той е създаден не само с частни капитали. Българската държава също е участвала активно в изграждането на института. Освен включването на Софийския университет като основен партньор и изграждането на INSAIT като негово специално звено, правителството активно ще инвестира в него.

„INSAIT ще помогне да спазим обещанието на правителството – да върнем българите от чужбина обратно в страната“, коментира премиерът Кирил Петков, по време на откриването на института. „България застава твърдо зад този проект и ще го финансираме с 10 млн. долара на година в рамките на следващото десетилетие“.

С други думи, държавата дава обещание за 100 млн. долара инвестиции в рамките на 2032 г. Което е доста силен сигнал за подкрепа. Оказва се, че този проект е уникален с нещо друго – той е един от малкото, ако не и единствен, който е максимално приемствен между четири правителства. Започнат при последния кабинет на ГЕРБ през 2019 г., той продължава и през двата служебни такива през 2021 г. и сега се приключва към коалиционния на премиера Кирил Петков.


Rumen-Radev-Quote„Този институт е плод на усилията на четири правителства – две служебни и две редовни. Като това е ясен знак за потенциала на този проект“ Румен Радев, Президент на Република България


„Този институт е плод на усилията на четири правителства – две служебни и две редовни. Като това е ясен знак за потенциала на този проект“, коментира президента на Република България Румен Радев.

В името на българската екосистема

INSAIT Launch

INSAIT ще играе ключова роля в следващото развитие на българската технологична екосистема. Визията на основателя му професор Мартин Вечев е той да се превърне като основен център за подготовка на кадри, но и като инкубатор на идеи със стратегическо значение като MIT в САЩ или ETH Zurich в Швейцария. Институтът ще има възможност да помага на стартъпи, които се развиват в рамките на неговите компетенции.

IT компаниите в България също виждат перспективата в това начинание и се включват с финансирането на проекта. Най-големият инвеститор е една от водещите хостинг дружества SiteGround, която ще вложи 12 млн. лева в рамките на 5 години. Още 1.3 млн. лева ще допринесат цяла плеяда от имена свързани с технологичната индустрия у нас. Сред тях са Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Светозар Георгиев, Христо Христов и др.

Свързани статии

Back to top button