IT БИЗНЕСНОВИНИ

ScaleFocus открива собствена IT академия

Софтуерната компания ScaleFocus открива собствена IT академия, която ще има за цел да обучи 10 хил. специалисти в България. Така тя се опитва да реши основния проблем в технологичната индустрия в страната – недостига на подготвени кадри. В новата ScaleFocus Academy могат да се запишат хора с теоретични или никакви познания в IT областта. Самите курсове ще са напълно безплатни.

„Целта на ScaleFocus Academy  е да задържи младите и мотивирани хора в страната, като им предостави безплатно познание и опит“, обяви Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на ScaleFocus в прессъобщение на компанията. „Нашата индустрия е изправена пред голямо разминаваме между търсенето и предлагането на IT кадри в България“.


Plamen Tsekov ScaleFocus„Безплатното обучение на 10 хил. души за пет години е амбициозна задача, като само през първите 24 месеца ще инвестираме около 1 млн. лева“ Пламен Цеков, ScaleFocus


Проектът трябва да функционира поне пет години, като през първите две, планираните инвестиции от страна на компанията ще бъдат около 1 млн. лева.

„Безплатното обучение на 10 хил. души в рамките на пет години е амбициозна задача, като само през първите 24 месеца ще инвестираме в тази дейност 1 млн. лева“, уточни Цеков. Той допълни, че чрез ScaleFocus Academy се надява да се подобри значително качеството на IT услугите и продуктите, които се предлагат в България.

Направление отвъд София

burgas-train-station

ScaleFocus Academy ще отвори врати първо в Бургас и ще бъде осъществена с подкрепата на местната община. Там софтуерната компания разполага със свой развоен център. Тя ще работи съвместно с местни училища, университети и организации, като целта е да се привлече вниманието на младите българи към професиите в IT сферата и перспективите, които те предлагат.

Причините ScaleFocus да се концентрира първо в Бургас, а не в София са няколко. От една страна, компанията се опитва да развие местното си звено и да подготви кадри за там. От друга, да реши друг основен проблем на IT индустрията – концентрацията на бизнеса на едно-две места. В момента, голям дял от технологичните компании се намират в София, като едва през последните години, част от тях отварят допълнителни офиси в Пловдив, Бургас и Русе.

Ако клонът на ScaleFocus Academy предизвика интерес, както на участници, така и на други общини, клонове на академията могат да бъдат отворени и в други градове в страната. ScaleFocus обяви, че е отворена за партньорства с други подобни организации, както и с други софтуерни компании.

Практика пред теория

ScaleFocus

Целта на академията е да даде основните познания в теорията и веднага след това да предостави на участниците възможност за практика. Първите два месеца от курса ще са фокусирани именно върху първата част. След което, курсантите ще бъдат включени в екипи на ScaleFocus и ще започнат работа с истински клиенти по реални казуси. Практичната част ще продължи шест месеца.

От компанията не уточняват дали след това ще наемат курсантите. Практиката на други подобни IT академии е, добрите участници в тях да остават на работа. Амбициозните планове на ScaleFocus да обучи 10 хил. души предполага, че потенциалните партньори ще осигуряват допълнителен капацитет, както като проекти, в които курсантите да се включат при практичната част, така и потенциални работни места.

Софтуерният разработчик цитира данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), според които в момента в IT и аутсорсинг секторите в страната работят около 67 хил. души, а през следващата година ще са необходими около 79 хил. Това означава потенциален недостиг от около 12 хил. експерти.

ScaleFocus е една от водещите софтуерни компании в страната, която разработва IT решения по поръчка и работи основно с чуждестранни клиенти. За 2018 г. тя отчита над 36 млн. лева приходи и разполага с близо 400 служители. От ScaleFocus очакват постъпленията ѝ през настоящата година да се удвоят до около 60 млн. лева. Компанията придоби българското дружество Upnetix (бившата Imperia Mobile) през 2018 г. и стартъпа Centroida в началото на тази година, като параметрите на сделките останаха необявени.

Свързани статии

Back to top button