НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Ericsson: 5G ще обхване 20% от мобилните абонати през 2024 г.

Следващите пет години петото поколение мобилни мрежи (5G) ще обхванат 20% от активните потребители. Това е прогнозата на производителя на телеком оборудване Ericsson в своя редовен доклад Mobility Report. По данни на шведската компания в световен мащаб през 2024 г. ще има 8.8 млрд. абоната на мобилни услуги, от които 1.9 млрд. ще се паднат на новата технология. В тях не са включени различните устройства, които ще работят на принципа на Интернет на нещата (IoT), както и потребителите на фиксирани 5G модеми.

Ericsson 5g users

Новата технология ще бъде основния двигател на растежа на абонатите през следващите пет години, това е ключовият извод в последния Mobility Report на Ericsson. Това е нормално, предвид факта, че през следващите няколко години в десетки държави, телекомите ще модернизират мрежи си и ще предоставят 5G услуги на своите потребители.

Технологията ще е водеща и при ръста на потребителите на смартфони. Последните устройства ще съставляват основния дял на 5G устройства и през 2024 г. ще достигнат 1.8 млрд. или близо 95% от всички абонати на новата технология.

Мобилен свят на две скорости

Очертават се няколко интересни тенденции в чисто географско разпределение. Китай е допринесъл най-много нови потребители на мобилни услуги през първото тримесечие на 2019 г. – цели 30 млн. Европа изпитва затруднения да добави нови абонати, като западната част на Стария континент дори отчита спад с пет милиона. Подобна е ситуацията в Северна Америка. Очаквано, освен Китай, останалите региони с нови потребители са в Африка и Азия.

Когато разбием абонатите по вид технология ситуацията се променя драстично. В Африка, Близкия изток и развиващата се част на Азия преобладават 2G и 3G мрежите. Докато в Северна Америка, Североизточна Азия и Западна Европа преобладават 4G връзките.

Ericsson 5g regions

Ако прогнозите на Ericsson се окажат верни, през 2024 г. редица региони ще преминат към настоящото четвърто поколение мобилни мрежи. Тези с доминиращи в момента 4G връзки бързо ще се прехвърлят към новата технология. Лидер се очертава Северна Америка, където се очаква 63% от мобилните абонати да са 5G. Развитата част на Азия ще е зад тях, а Западна Европа – трета. До пет години, тези три региона ще разполага основно с потребители на високоскоростен мобилен интернет (4G и 5G). През 2024 г. в световен мащаб те ще съставляват около 76% от всички абонати.

По този начин се образува един мобилен свят на две скорости – потребителите в развитите държави ще бъдат облагодетелствани от въвеждането на новите технологии, спрямо тези от развиващите се.

Това е доста важно и за самите телекоми, които освен, че ще правят крупни инвестиции в 5G започват да увеличават цените там, където новата технология е достъпна. Бързият темп на развитие в Северна Америка ще означава, че местните оператори най-вероятно ще се възползват от солиден ръст на приходите през следващите години.

Къде сме ние? Централна и Източна Европа е някъде по средата на целия този процес. Нито е много изостанала, нито ще е сред лидерите. Абонатите от региона ще се прехвърлят основно от 3G към 4G и само малка част ще имат достъп до най-новата технология от пето поколение. Потребителите на високоскоростна мобилна връзка ще са над 80%, което е над средното за света.

Донякъде наблюдаваме тези тенденции в България. През настоящата година, 5G мрежите вече започват да стават достъпни за абонати в САЩ и Великобритания. Родните оператори са готови да пуснат подобни услуги през следващата 2020 г. Има няколко съществени пречки, които трябва да се разрешат преди това. Дори всичко да е по график, България изостава от Северна Америка и Западна Европа с поне година.

Новият цар на съдържанието

Ericsson 5g video

Развитието на интернет направи съдържанието краля на маркетинга в борбата за сърцето и вниманието на потребителите. С развитието на високоскоростните мобилни мрежи вече може да конкретизираме допълнително. Видеото ще доминира все повече и повече от месечния трафик. През 2018 г. то отговаря за 60% от целия мобилен пренос на данни. Ако прогнозата на Ericsson се превърне в реалност, то видеото ще достигне до 74% от целия трафик.

Важно е да се отбележи, че обемите на преноса на данни ще се увеличат близо четирикратно през тези пет години – от 28 EB (ексабайт, който е равен на хиляда петабайта или милион терабайта) месечно на 131 EB. Прогнозата на Ericsson е, че около 35% от трафика през 2024 г. ще преминава през 5G мрежи.

Ericsson 5g traffic

Разделението по региони ще важи с пълна сила и при преноса на данни. Северна Америка доминира и ще продължи да го прави през следващите пет години. Процентно, развиващите се региони ще отчитат големи ръстове, но те ще останат доста зад лидера.

Свързани статии

Back to top button