НОВИНИТЕЛЕКОМИ

5G бъркотията във Великобритания

Седмицата беше белязана най-силно с откритата война, която САЩ реално обяви на Huawei. Тя стана повод за доста въпроси и притеснения. Но и за доста интересни последствия, които се пренесоха отвъд Атлантическия океан. До известна степен, те объркаха плановете на британските телекоми при пускането на новите им мобилни мрежи от пето поколение (5G). Успехите и съответно – неуспехи, на операторите във Великобритания могат да бъдат използвани като ориентир, какво очаква потребителите в Европа през следващите месеци.

Vodafone 5G

Отказ в последния момент

В сряда, един от основните оператори на Острова – EE – официално обяви старта на своята 5G мрежа. Въпреки, че реално услугата ще бъде налична от следващата седмица (30 май) и то само в шест големи града – Лондон, Кардиф, Белфаст, Бирмингам и Манчестър. По-любопитното е, че Vodafone беше планирал да последва примера на EE и да обяви своята мрежа от пето поколение ден по-късно или в четвъртък, на специална „неформална среща с медиите“. Но изненадващо се отказа в последния момент и отложи събитието за края на юни или началото на юли.

Vodafone не обоснова решението си, като най-вероятно то се дължи на проблемите между Huawei и САЩ. Британският телеком е сред водещите партньори на китайската компания и нееднократно е показвал близките си отношения и подкрепа на различни техни събития. В същото време се предполага, че може и самите Vodafone да не са готови със своята 5G мрежа, което да е истинската причина за отмяната на събитието. Във всички случаи, става въпрос за доста голям PR проблем, който те си навличат поради натрупването на тези факти.

Huawei Mate X

Без Huawei смартфони

Vodafone представи друга допълнителна информация – цените на своите 5G устройства, които могат да се закупят заедно с двугодишни абонаментни договори за същата услуга. EE в синхрон направи същото. В списъците с наличните при старта смартфони прави впечатление една голяма липса – няма модели на Huawei. EE позволява да се правят предварителни поръчки за OnePlus 7 Pro 5G, Samsung Galaxy S10 5G, OPPO Reno 5G и LG V50 ThinQ. Vodafone за момента предлагат за предварителна заявка едва два модела – Samsung Galaxy S10 5G и Xiaomi Mi Mix 3 5G.

Основната причина за решението да се извадят устройствата на Huawei е неясната съдба на техните смартфони през следващите месеци и дори години. Опасенията са, че покрай всичките забрани на компанията и ограниченията, които тя може да понесе, може да се пренесе върху нейната възможност да поддържа умните телефони за в бъдеще, след като потребителите си ги закупят.


EE Logo„Замразили сме предварителните поръчки за Huawei Mate X (5G) за Великобритания, като това е временна мярка“ EE, Великобритания


„Замразили сме предварителните поръчки за Huawei Mate X (5G) за Великобритания“, обяви говорител на Vodafone, цитиран от The Guardian. „Това е временна мярка, която ще важи докато продължава да има неизвестни около новите смартфони на компанията“.

От британския телеком BT, който е собственик на EE, обяви, че иска да получи гаранции, че Huawei ще може да поддържа новите си смартфони поне две години, колкото е обхвата на стандартните планове. Операторът в момента преминава през подмяна на оборудването на китайския производител от ядрото на мобилната си мрежа, като процесът се очаква да приключи към 2022 г. В крайна сметка това не пречи на компанията да предложи 5G услуга, като плановете са да се добавят по 100 клетки и базови станции всеки месец.

ee-g5-smartphone

Другата изненада – цената

Обявените смартфони за предварителна продажба, които са съвместими с петото поколение мобилни мрежи, разкриват и нещо друго. Доскоро, повечето оператори бяха обявили, че цените на 5G услугите няма да се различават съществено много от досегашните.

Това се оказа илюзия, като разкритите цени са с поне 10% по-високи от тези за 4G услуги. Разликата може да не е голяма, но предвид, че поне през първите година-две, основните устройства, които ще могат да се възползват от новите мрежи са само премиум продукти, качва значително цената. Така, най-евтините планове с 5GB включен пренос на данни месечно излизат по 49 паунда, докато най-скъпите, при които трафикът е увеличен на 100GB достигат до 89 паунда.


Цените на новите 5G планове с вноските за изплащане на устройство са с над 10% по-високи


Цените са високи дори за високия стандарт на живот, който предлага Великобритания. Доста анализатори коментират, че това ще повиши допълнително ножицата и ще превърне технологията в новия демонстратор на социален статус в обществото.

Ще бъде интересно да се проследят как тези тенденции ще се пренесат и на други пазари, в които 5G ще бъде интегрирано. България се очаква тази технология да започне да навлиза през 2020 г.

Свързани статии

Back to top button