НОВИНИТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

САЩ дават частична отсрочка на Huawei

Министерството на търговията на САЩ обяви, че позволява на Huawei да получава необходимите ѝ компоненти и софтуерни лицензи от американски компании до 19 август. Облекчението ще включва само елементи, които са ѝ необходими за поддържането на настоящите телеком мрежи и мобилни устройства. Забраната за китайския гигант ще продължи да важи за всички нови модели смартфони и мрежово оборудване.

Android-sim-card-huawei

Време за адаптация

Това означава, че Huawei ще може да поддържа софтуерно всички свои смартфони, които са вече на пазара. Отделно, американските телекоми, които ползват нейно оборудване ще имат възможност да продължат да развиват своите мрежи, докато намерят подходящи заместители.

Компромисът на правителството на САЩ не означава, че отстъпва от позицията си, по-скоро намалява шоковия ефект от нея. Включването на Huawei в списъка с компании, на които им е забранена търговията с американски дружества ще доведе до доста последствия и за двете страни. Министерството на търговията си оставя вратичка за допълнително удължаване на гратисния период с до 90 дни, пише Reuters.

Google обяви, че спира лиценза на Android за всички нови устройства на китайския гигант. По този начин, Huawei ще трябва да разчита на версията на операционната система с отворен код, няма да може да използва най-новите версии или да ползва приложенията и функциите, които щатското дружество предлага. Още в понеделник от Google уточниха, че тази мярка няма да засегне настоящите смартфони на китайския производител, а само моделите, които тепърва ще навлизат на пазара.

Qualcomm Snapdragon

Запасите с компоненти

Подобно действие обявиха два от най-големите и важни доставчици на чипове и компоненти – Qualcomm и Intel. Отзвукът от тяхното действие ще има последствия основно за новите модели и то тези, които се очаква да излязат през втората половина на годината. Причината е, че производителите се запасяват с компоненти няколко месеца преди да включат поточната линия за смартфоните си. От друга страна, Huawei се предполага, че е очаквала подобно решение и е доста възможно да е увеличила запасите си от компоненти, които трябва да внася от САЩ.

Технологичният гигант е в добра позиция за доставката на основните си части за своя мобилен и мрежови бизнес и от друга гледна точка. Huawei набавя 70% от компонентите си или от свои дружества или от китайски такива. От 70 млрд. долара от разходите ѝ за части за 2018 г., само 11 млрд. долара се падат на щатски компании. Отделно, компанията премина на собствени разработки при най-сложните и трудни за разработване части – процесорите и модемите. Тези елементи, които идват от САЩ имат еквиваленти от азиатски или европейски компании.

Основният проблем за Huawei ще дойде по линия на операционната система. Новите смартфони няма да могат да ползват името Android, както и всичките услуги на Google. Компанията ще трябва да интегрира свои или други приложения с отворен код, за да може да запази функционалностите на своите устройства.

Свързани статии

Back to top button