IT БИЗНЕСНОВИНИ

Huawei продължава растежа си, докато САЩ търсят нови начини за натиск

Ситуацията около Huawei продължава да е динамична по всички направления. Китайският производител на смартфони и телекомуникационно оборудване запазва силния темп на растеж на приходите си от началото на годината. В същото време той вижда в предстоящото преминаване към пето поколение мобилни мрежи (5G) голям потенциал за допълнително увеличение на бизнеса си. Новината е съпътствана с нови опити на службите на САЩ да дискредитират компанията, като покажат нейната връзка с правителството в Пекин.

Великобритания от своя страна ще позволи на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи на Острова, но без това да включва самото им ядро. Всички тези новини продължават развитието на напрегнатата ситуация около китайския гигант, но и затвърждават за момента здравия му бизнес.

Силен ръст

Huawei обяви ръст от 39% на приходите си през първото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период през предходната година. Постъпленията достигат 179.7 млрд. юана (около 26 млрд. долара), но не се посочва точния размер на печалбата. Нито разбивка на бизнеса по сегменти или географски региони. С което трудно може да кажем дали продажбите на смартфони или корпоративни услуги и продукти са водещи за този ръст. Китайският гигант обявява тези детайли единствено при пълните си доклади, които обхващат цялата финансова година.

От Huawei все пак дават някаква яснота за някои от своите бизнеси. Основно акцентират на започналата модернизация на телекомите към 5G мобилни мрежи. Очаква се, отново сегментът за телекомуникационно оборудване да се върне към растеж и да даде допълнителна инерция на китайската компания. До края на март, Huawei е подписала 40 договора за 5G технологии с някои от водещите оператори по света и вече е доставила над 70 хил. базови станции от пето поколение.

Другите два акцента в иначе краткото съобщение за финансовите резултати е за пускането на новата дигитална платформа Huawei Inside, която е предназначена за бизнеса. Друг елемент са облачните услуги, които компанията предлага. Без да предложи допълнителни данни и цифри за тях.

US vs China

Новите разкрития от Вашингтон

През последната седмица се появи нова информация, която идва по линия на САЩ и е насочена срещу Huawei. От една страна е неясното оборване на твърдението на компанията, че голяма част от акциите ѝ са притежание на самите служители. От друга, е сравнително новото твърдение на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), че Huawei е получила значителни инвестиции от Народната освободителна армия на Китай (PLA), от Комисията по национална сигурност на Китай, както и от държавен инвестиционен фонд .

Или казано по-просто, че Пекин има значително влияние над компанията, нещо, което тя категорично отрича. Huawei държи на тезата, че е частно дружество, без да има държавно участие. До голяма степен, целта на САЩ е да изплашат останалите държави и особено проатлантическите си съюзници, да не използват нейните технологии. Информацията идва по линия на списание The Times, което се позовава на източници от ЦРУ.

Huawei попадна в истинска канонада от атаки, директна и индиректна забрана за продажби в САЩ и потенциални такива заплахи в Европа и други големи пазари. Засега, дружеството успява да минимализира потенциалните щети и да компенсира липсата на американския пазар със силния си пробив на Стария континент.

huawei-mobile-network

Великобритания дава заден

Третата голяма новина в рамките на последните часове идва от Великобритания. Властите и експертите от Острова са готови да позволят на Huawei да изгражда 5G мобилни мрежи в страната. Условието е, че няма да могат да участват в разработването на ядрото им, пише The Telegraph. Разрешена е продажбата, доставката и монтажа на различни базови станции, антени и друго мрежово оборудване. Но без да влизат в големите центрове за данни и системи за управление.

Такава например е ситуацията на Huawei в най-големия български телеком „Виваком“. Китайският гигант е изградил и развива цялата мобилна мрежа на компанията, но за ядрото и фиксираната част отговаря Nokia.

Решението във Великобритания идва по линия на Съвета за национална сигурност, който заедно със специалната разузнавателна служба GCHQ разследват дейността на Huawei на Острова. Властите в Лондон беше първото европейско правителство, което реши да гледа „под лупа“ дейността на китайската компания. GCHQ получава специално задачата да следи за работата и влиянието на Huawei.

Новината от Острова е тежък удар в опитите на САЩ да спрат глобалното развитие на китайския гигант. Лондон е един от най-верните съюзници на Вашингтон по международните и технологични въпроси. Европейският съюз отложи разглеждането на влиянието на Huawei на Стария континент до края на годината. Брюксел възложи на страните-членки да изготвят доклади за състоянието на мрежите си и дали има потенциални опасности от пробив в националната им сигурност.

Проблемите за Huawei не са преминали, като компанията има забрана да изгражда мобилни мрежи в Австралия и Нова Зеландия.

Свързани статии

Back to top button