IT БИЗНЕСНОВИНИ

Десетилетието на „Мнемоника“

Едно от предимствата на българската IT индустрия е, че тя е доста разнообразна и вече натрупа богата история. Като част от нея е дружеството „Мнемоника“, което се занимава със съхранение и обработка на данни, облачни решения и такива свързани с информационната сигурност и съвместимост с регулациите. Компанията вчера отпразнува своята десета годишнина и разкри малко повече за развитието си през последните месеци.

В изнесените от „Мнемоника“ данни, компанията е реализирала над хиляда успешни проекта за над 200 различни клиента през последните десет години.

10 години "Мнемоника"

В помощ на телекомите

Един от най-големите проекти, по които „Мнемоника“ работи от миналата година е обявеното партньорство с телекома A1 България. Операторът все повече развива своите услуги насочени към бизнеса. Една от тях е наскоро обявената A1 Security Cloud, която предлага облачно съхранение и обработване на данни за компании при високи нива на сигурност. Тя е съвместима с Общия регламент за защита на личните данни в ЕС (познат като GDPR). По-важното е, че подобно на различни други услуги, A1 я предоставя чрез помощта на партньор. В случая това е „Мнемоника“.

Точно такъв тип решения преобладават в портфолиото на технологичната компания. По данните, изнесени от главния изпълнителен директор и съосновател на „Мнемоника“ Вихрен Славчев, 76% от бизнеса ѝ е свързан с предоставянето на съхранение и обработване на данни. Следващото по големина перо е информационна сигурност и регулаторна съвместимост (GDPR основно – бел. ред.) с 12%. Едва 7% са аутсорсинг на продукти и услуги, а останалите 4% са свързани с виртуализация на данни.

Водещата индустрия за „Мнемоника“ са финансите и застраховането, които формират 43% дял от приходите за 2018 г. Телекомуникациите са втори с 36%, а свързаните с услуги и енергетика – 4%.

"Мнемоника" по индустрии

Петгодишно сравнение

Все още няма финансови данни за представянето на компанията през 2018 г. През 2017 г. „Мнемоника“ генерира приходи от 6.07 млн. лева и печалба от 101 хил. лева. Дружеството тогава разполага с 16 служителя, които най-вероятно се увеличават през изминалата година, особено като добавим големи проекти, като този за A1.

Ако сравним тези резултати с отпреди пет години, компанията е постигнала близо двойно увеличение на приходите и служителите. През 2013 г., тя отчита постъпления от 3.62 млн. лева, но има три пъти повече печалба или 333 хил. лева и само седем души персонал.

Основателите

„Мнемоника“ е създадена през 2009 г. от Вихрен Славчев и Павел Йосифов и продължава да е основна собственост на двамата. Първият влиза и в ролята на главен изпълнителен директор. Вихрен Славчев разполага с над 15 години опит в IT сферата, който е свързан основно с разработката и управлението на решения свързани с недвижимите имоти и финансовия сектор. Павел Йосифов разполага с 13 години опит концентриран най-вече в областта на системите за съхранение и обработка на данни, виртуализация и информационна сигурност.

Свързани статии

Back to top button