IT БИЗНЕСPLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Русия може да се превърне в дигитална Тортуга

За едни свърталище на пирати, за други – малко парче земя, в които да си в безопасност. Такъв е остров Тортуга в карибския басейн през 17 век, когато за кратко предлага убежище на пиратите от целия Атлантически океан. Увековечен в различни романи и филми, като една от малкото територии, конторлирани от тези „морски наемници“.

Покрай войната в Украйна и санкциите, Русия е на път да се превърне в своеобразна модерна версия на Тортуга. Която пак дава убежище на пиратите, но дигиталните такива. Москва обмисля да вземе сериозни мерки в облекчаване на ефекта на санкциите, рестрикциите и другите мерки, които западните държави и основно САЩ предприеха. Особено предвид факта, че десетки технологични компании обявиха спиране на бизнес дейността си в Русия като списъкът е наистина внушителен. Като включва всички по-масови и известни IT гиганти – от Apple, Microsoft, IBM, през Netflix, Phyton и др.

Едно от ответните действия на Кремъл е свързана с авторското право и лицензионните права за софтуер, IT продукти и услуги. Идеята на руснаците е да наложат задължително лицензиране на патентовани продукти, софтуер и хардуерни дизайни. Както и премахването на наказателните действия срещу софтуерното пиратство. Това ще важи само за продукти и услуги, които идват от страни, които са подкрепили санкциите срещу Русия. Намеренията на Москва са да си осигури достъп до ключови технологии, системи и софтуер, дори в условията на строги санкции. При това на всяка цена.

Да узакониш пиратите

kremlin-digital-piracy

Руските управляващи предприеха редица мерки, за да тушират ефекта на икономическата блокада, която Запада в момента организира. В технологичната сфера първите бяха за значителни данъчни облекчения (включително и т.нар. „данъчна ваканция“) за местните софтуерни разработчици. Москва обаче мисли да отиде доста по-далеч.

Сопред източници на вестник „Комерсант“, на 2 март, управляващите са подготвили проектозакон, с който да задължат лицензирането на патентовани продукти, като софтуер, бази с данни, микропроцесорни дизайни и др. Това означава, че настоящите легални продукти, в страната се освобождават от съответните такси към техните собственици. Тоест, ако руска компания разполага с 50 копия на Windows 10 и плаща временен лиценз, то той отпада, а фирмата продължава да го ползва дългосрочно.

Всичко това е възможно и е предвидено в Гражданския кодекс на Руската федерация. Според Член 1 360, правителството „има право, в случай на извънредна ситуация свързана със защитата и сигурността на страната, предпазването на живота и здравето на гражданите, да разреши използването на изобретение, полезен модел или индустриален дизайн без одобрението на притежателя на патента, като го уведоми и му осигури необходимите компенсации“.

Но, по-опасният ход е в премахването на наказателната и административна отговорност за нарушения на авторското право в областта на софтуера. С други думи, ако създадеш и/или ползваш нелегално копие на определена програма, игра или друг дигитален актив, руската държава няма да те преследва. Това важи за продукти и услуги, които са с произход от страни, които подкрепят санкциите. Тоест, за такива от „приятелския“ кръг на Русия, както и за вътрешни разработчици, авторското право важи с пълна сила.

Очевидните подводни камъни

Microsoft Azure Infrastructure
Мащабите на облачната платформа Azure на Microsoft

За момента това е само проект, който не е ясно дали ще бъде одобрен от властите в Москва. В самата статия на „Комерсант“ се посочва, че ефектите от подобни мерки са противоречиви. Най-вече заради силното използване на облачни платформи и системи. Все повече разработчици предпочитат да предоставят абонаментни предложения, които предлагат дадена услуга или продукт срещу месечна или годишна такса, вместо срещу еднократен лиценз.

Ползването на тази мярка като превантивна, за да не може редица руски компании да се окажат с нелицензиран софтуер също е временно решение. Причината е в ъпдейтите, без които всеки голям IT продукт не може да издържи дълго време. Те идват от разработчика и ако не се прилагат, могат да намалят значително възможностите на софтуера в дългосрочен план.

В геймингът проблемите са също със сървърите и платформите. Почти всяка игра вече се оперира от облака, включително прогреса на играча, сървърите за мултиплейър и др. Това ще създаде определени неудобства на руските геймъри, но ще е въпрос на време да се появят клонирани такива поне за най-популярните заглавия. Така беше в миналото, няма да е проблем да се случи и в настоящата ситуация.

Потенциално решение

yandex-footprint

Мярката на руските управляващи определено ще отвори „кутията на Пандора“ в технологичния свят, по същия начин, по който вече го направиха с войната в Украйна и сигурността в Европа. Но тя ще реши някои потенциални проблема, с които ще се сблъскат, както IT бизнеса в страната, така и обикновените потребители. Осигуряването на достъп до продукти на Apple, Microsoft, Cisco, IBM и др. е ключово за редица, ако не и за всички индустрии в Русия.

Москва може да получава ъпдейтите за продуктите през друга страна. Тъй като лицензът за продуктите вече е активен, на базата на новия (все още проекто) закон. Потребителите ще разполагат с огромно пиратско съдържание на игри, филми и музика. Липсата на наказателно и административно преследване означава рай за пиратите, като те ще създават по-смело работещи и по-лесни (и безопасни) за монетизиране онлайн платформи.

Някои от най-успешните дигитални платформи в страната са руски, но в момента са поделена собственост и разпределение на капитала. Тази мярка ще осигури безпроблемната им операция в Русия, ако се наложи тези компании да бъдат разцепени или да има спорове за това кое звено има авторски права над продуктите и кое не. Такъв е случаят с интернет търсачката и онлайн платформа Yandex, която сме разгледали преди няколко дни.

Проблемът с някои от най-големите облачни платформи, като Microsoft Azure, Google Drive и други остава. За него, надеждата на Русия е да се ползват местни аналози. Особено ако страната не се разбере с компаниите за сървърите, които се намират на нейна територия.

Новият-стар пиратски рай

moscow-night-shot

От чисто потребителска гледна точка промените може да са неприятни на първо четене, но реално, Русия винаги е била доминирана от пиратско съдържание. През 2000 г. изследване на Университета по право в Дюк, показва, че ползването на нелегален софтуер, музика и филми е 91% спрямо общото за страната. До 2004 г. трендът е за намаляване до 87%, според изследване на Business Software Alliance, а през 2016 г. спада до завидните за региона 65%.

Пиратският пазар носи добри приходи, като в Русия през 2020 г. се оценява на 59 млн. долара, когато става дума за видеосъдържание. Той обаче се е свивал през последните години. През 2018 г. е отчетен спад от 27%, а през 2019 г. – от 7%. През пандемичната 2020 г. обаче се забелязва силен интерес към легалните стрийминг платформи в страната, като данните от TMT Consulting показват ръст от 17% до 63 млн. потребителя. Приходите в същата година скачат с 66% до 365.7 млн., долара.

Санкциите доведоха до спиране на нови продажби и на редица услуги, като Netflix, Apple TV+ и др. Ако те се задържат, най-вероятно тази позитивна тенденция ще бъде обърната и то за доста кратко време. Липсата на наказателна отговорност ще превърне Русия в убежище за дори повече пиратски сървъри и групи. Основните места, на които подобно съдържание се съхранява в момента са три – Русия, Литва и Нидерландия. Легализирането ще затвърди статуса на страната като истинска дигитална Тортуга.

Свързани статии

Back to top button