IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Yandex в новата дигитална стена около Русия

Продължаващата война в Украйна доведе до изграждане на истинска дигитална „стена“ около Русия. От една страна, са засилените санкции, които Западния свят налага на страната. Чрез тях, десетки технологични компании, като Apple, Google, Microsoft, Meta (Facebook и Instagram), Netflix, AirBNB, Sony и много други. Към тях добавяме информационната война, в която руските медии и дигитални канали бяха забранени на Запад, а Москва направи същото с големите британски, европейски и американски такива.

Радикалната идея за изключването на Русия от интернет, предложена от Украйна на организацията по разпределението на домейните ICANN, беше отхвърлена. Но дори без нея, над най-голямата по площ страна в света вече е спусната „желязна, дигитална завеса“.

В тази ситуация, ключово значение ще имат компаниите, с местен произход, които предоставят в Русия подобен тип услуги. Една от тях се нарича Yandex. Това е интернет търсачката, която е най-популярна в рускоезичното пространство. Нейната ситуация се оказва интересна, защото подобно на различни модерни компании, тя е базирана едновременно в Русия и в Нидерландия.

Ще повлияят ли санкциите

yandex-data-center

В съобщение до медиите и инвеститорите, Yandex твърди, че голяма част от санкциите и мерките насочени срещу Москва, няма да повлияят върху оперативните ѝ дейности. Нито холдингът, нито някоя от дъщерните фирми на компанията не е засегната пряко от ограниченията, които се налагат на Русия.

Компанията има капацитет на своите центрове за данни за поне година, година и половина напред, дори и без доставки на ново оборудване. След този период, всичко ще зависи от това дали ще може да намери вендори, които да обслужват базираните в Русия сървъри. За момента Yandex не коментират дали ще има такива или не, само отбелязват, че доста от доставчиците са обявили подобни намерения за спиране на търговията със страната.

Повече от половината средства на холдинга се намират извън Русия – 370 млн. от 615 млн. долара по данни към февруари 2022 г. Технологичният гигант не очаква блокирането на руските и други банки от международната система SWIFT да повлияят върху трансакциите ѝ. Yandex има възможност да оперира на различни пазари извън руските, включително и на финансовите.

Рисковете

NASDAQ_stock_market_display

Проблемите ще дойдат потенциално от няколко направления. При по-дълготрайни санкции, може да има разстройване на оперативната дейност, заради потенциални проблеми с доставки на оборудване. Тук, ключова роля ще изиграят алтернативните вендори, като китайските, ако решат да заобиколят ограниченията в бъдеще. Това няма да се случи докато сме в активната фаза на конфликта в Украйна, но е доста възможно за след това.

По-големите рискове идват от финансовите пазари. В момента е временно спряна търговията на акциите на редица компании с руски активи на Московската и Нюйоркската фондови борси. Тук влизаме в няколко големи условности. Ако САЩ решат да не подновят листването на Yandex в NASDAQ, то тогава, компанията трябва да изплати 1.25 млрд. долара на акционерите в рамките на пет календарни дни. С такива средства, дружеството не разполага. За момента, опасенията се водят краткосрочни.

Другият риск е от потенциално замразяване и дори някаква форма на национализиране на активите на Yandex в Русия. Предвид факта, че малко под 300 млн. долара са реално блокирани в страната, а това е основният ѝ пазар, в комбинация с опасенията в NASDAQ, може да доведе до интересни последствия. Едно от тях е разделяне на компанията на две – нидерландска и руска.

Първата компания ще има проблеми да се оправи с акционерите и кредитори на борсата в Ню Йорк и с намирането на пазар, а втората – с дългосрочни ликвидни средства и доставки на оборудване. Това е изключително краен сценарий, но с който няма да се сложи край на операциите на Yandex в Русия в средносрочен план.

Руската търсачка

yandex-footprint

Технологичният гигант е сред основните заместители на американските дигитални услуги в Русия. Yandex доминира руския пазар с около 61% дял при интернет търсенето, който след изтеглянето на Google най-вероятно ще се увеличи драстично. Компанията има и доста други облачни услуги, които имат потенциала да заемат мястото на тези на американския гигант.

Ситуацията ще бъде идентична и ако санкциите обхванат основният съюзник в момента на Русия – Беларус. Това е допълнителен пазар за Yandex, който в момента се доминира от Google. Ситуацията е сходна и с Казахстан, в който руският език е силно разпространен и има доста етнически руснаци.

Yandex-Search-Market-Share-2022

Достигане на пълно заместване на Google обаче ще бъде сложна задача. Американският гигант разполага с огромен развоен и финансов ресурс, с който да поддържа качествени услуги. Huawei в продължение на повече от две години се опитва да изгради заместваща екосистема, след американските санкции. Но за момента усилията не се увенчават с пълен успех. Китайският гигант все пак е повече харудерна компания, отколкото софтуерна, а и продажбата на смартфон звеното Honor, допълнително натежи върху тези действия.

yandex-ecosystem

Yandex от своя страна е изцяло софтуерно ориентирана и това може да я постави в по-изгодна позиция. Тя има изградена здрава екосистема в рамките на Русия. Услугите ѝ се простират от интернет търсене и реклама, през онлайн карти, споделени пътувания по модела на Uber, стрийминг услуги и много други обланич дейности. Дори за разлика от Google, нейните приходи от последните години не се развиват само от реклама през търсачката, а се разпределят доста по-равномерно между останалите сегменти.

За момента, индикациите са, че руската интернет търсачка ще запази дейността си поне. Дори и при най-тежките сценарии, тя ще продължи да го прави, макар и с някои ограничения, подобно на Huawei.

Свързани статии

Back to top button