IT БИЗНЕСНОВИНИ

Payhawk е първият „български“ еднорог с оценка от 1 млрд. долара

Основаната в България Payhawk се превръща в първия технологичен еднорог или компания с пазарна оценка от над 1 млрд. долара. Заветната стойност е постигната след пореден инвеститорски кръг на стойност от 100 млн. долара, воден от фонда Lightspeed Ventures. Това се случва само три месеца след като дружеството беше оценено на 570 млн. долара.

Новината е голямо постижение за българската IT екосистема. Тя доказава, че от страната ни могат да стартират компании, които да имат потенциал да се наложат на световния пазар. Както и да се отбележат подобаващо на глобалната карта с перспективни и иноваитни дружества.

Успехът на Payhawk обаче затвърждава и една тъжна тенденция, която не важи само за българските, но и за всички успешни стартъпи в региона. За да постигнат митичната оценка от 1 млрд. долара и нагоре, те трябва да изнесат своите централи на Запад – обикновено Великобритания или САЩ. С това идват доста предимства и са почти задължителни за растежа, но и реално правят компанията местна само по произход. Поради тази причина и думата „българска“ е поставена в кавички в заглавието.

Звездната инвестиция

payhawk-founders-unicorn-status

Финансовата инжекция, която изстрелва оценката на Payhawk до 1 млрд. долара е в размер на 100 млн. долара. Това означава, че срещу тази сума, инвеститорите ще получат общо около 10% дял в компанията. Водещ от тях е фонда Lightspeed Ventures Partners, които разполагат с портфолио от над 10 млрд. долара. Досегашни инвестиции имат в дружества като Affirm, Grafana, Faire, FTX, Personio, Snap и др. Няма детайли с колко точно участват в новия финансов кръг на Payhawk.

Те не са единствените. В новопривлечените 100 млн. долара участват още Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC, които за първи път влагат средства в Payhawk. Другите големи акционери, които се присъединиха при предходните кръгове на финансиране – Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East, също допринасят с някакъв дял в тези 100 млн. долара. Няма информация дали най-ранните инвеститори, като фонда Eleven Ventures и някои бизнес ангели дали са продали своите акции, но поне първия все още е включил Payhawk в своето портфолио.

През ноември 2021 г., основаното в България финтех дружество привлече 112 млн. долара. Тогава водещ беше фонда от Сан Франциско GreenOaks, като по неофициална информация, той е получил за инвестицията си около 8-9% от компанията. Предвид факта, че и предходните инвеститори са участвали, това не позволи на Payhawk да получи оценка от заветните 1 млрд. долара още тогава. По-предишният рунд беше воден от QED Investors и беше на стойност от 20 млн. долара. Сделката също беше сключена през 2021 г., само че през април. Година по-рано Earlybird влязоха в Payhawk с инвестиция от едва 3 млн. евро.

Плановете за бъдещето

payhawk-system

Payhawk има амбициозни планове с които да разрастне своята дейност, с което да оправдае новата оценка от 1 млрд. долара. Инвестицията от 100 млн. долара ще се използват за ударно разширяване. Ще се отворят офиси в Амстердам и Париж, като това ще се случи още през март месец. През септември, такъв ще отвори врати и в Ню Йорк. За момента, компанията оперира в Лондон, София, Берлин и Барселона.

До края на годината, Payhawk ще утрои своите служители по света – от около 100 души на 300. Поне 60 от новите попълнения ще са опитни инженери за софийския център. Компанията си поставя амбиция да привлече каймака на IT индустрията, като се фокусира да вземе от 1% от най-опитните кадри в страната. Това ще доведе и до разширяване на портфолиото от услуги и налични интеграции с Oracle Netsuite, Subscription Management и Budgets. Payhawk ще инвестира и в развитието на своите бизнес решения за средни предприятия.

Компанията разработи платформа за обединяване на различни финансови операции, фактуриране и управление на разходите за корпоративни клиенти. Тя беше насочена повече към по-малки дружества, които обработват повечето от горепосочените действия на ръка.

Български по потекло, но не и по паспорт

passports-stamp

Тук стигаме и до тъжната тенденция, която дружеството затвърждава за стартъпите в региона. Тя е, че местните компании могат да бъдат основани и да преминат през най-първите фази от развитието си на Балканите. Но ако искат да достигнат до статуси от „еднорози“ или „декарози“ (с пазарни оценки от над 10 млрд. долара – бел. ред.), те трябва да изнесат своите централи на Запад.

Payhawk от известно време се пребазира в Лондон. Въпреки, че цялото развойно звено се намира в България, компанията плаща основните си данъци, контакти във Велкобритания. От чисто финансова гледна точка, тя не се отличава от многобройните чуждестранни IT дружества, които имат звена за разработка в страната. В повечето случаи те са на загуба, на балансиран отчет или минимална печалба. Компаниите-майки им плащат за развойната дейност, която покрива оперативната им такава тук.

Ситуацията е идентична с другата по-голяма регионална звезда в IT индустрията – румънската UiPath. Компанията е силен играч в решенията за автоматизация. Тя дебютира миналата година на борсата в Ню Йорк и в момента има впечатляващата пазарна оценка от 18 млрд. долара. Историята ѝ е идентична с тази на Payhawk – започва работа в Румъния с местни основатели и експерти. След това се разраства и премества централата си в Ню Йорк.

Това не омаловажава ролята на българската (за Payhawk) и румънската (за Uipath) IT индустрии в изграждането на световно успешни компании. Напротив, те доказват, че балканските предприемачи са конкуретноспособни и иновативни в световен мащаб. Просто, локалните условия или специфични местни фактори не позволяват да се премине от определен праг на растеж. Факт е, че за да може да се разраснеш на чуждите пазари трябват локални звена. Но, за да може компанията да разгърне мащаби, това не е достатъчно и за привличането на по-големи инвеститори е необходимо да се смени „паспорта ѝ“.

Свързани статии

Back to top button