IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българският стартъп Payhawk привлече 3 млн. евро инвестиция

Българският стартъп Payhawk привлече нова инвестиция от 3 млн. евро. Това се случва само малко повече от година откакто компанията набра финансиране от 500 хил. евро. Общо средствата, които дружеството е събрало от външни инвеститори от основаването си до момента се оценява на 3.65 млн. евро.

Последната инвестиция е водена от германския фонд за рисков капитал Earlybird, като към тях се присъединяват и вложителите от предходния рунд. Това са втория фонд на Eleven и бизнес ангели, като основателите на „Телерик“ и „Телерик Академия“ Васил Терзиев и Светозар Георгиев.

Кои са Payhawk

payhawk-system

Компанията е основана през 2018 г. от бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов. Самата Payhawk предоставя софтуер и собствени разплащателни карти, с които се събира информация за разходите, касовите бележки, фактурите и други финансови документи. Системата ги обработва в реално време и предоставя отчетен и аналитичен инструмент за малкия и средния бизнес. Решението на Payhawk може лесно да се интегрира с настоящите банкови системи, така че то да не играе ролята на заместител на тези институции.

Компанията в момента оперира в 14 държави, като има офиси в София, Лондон и Берлин. Сред обявените на сайта на дружеството големи клиенти са Telus, Nexo, Software Group, ScaleFocus и др. Payhawk твърди, че разполага с над 1 000 потребителя на пазарите в които функционира.

Основна цел – Германия

Earlybird Venture Capital_Logo

Свежите средства от 3 млн. евро ще се използват най-вече за разширяване на географските операции на компанията. Германия е основна цел, което не е изненада, при положение, че основния инвеститор е един от най-големите местни фондове с портфолио от над 100 стартъпа. Освен това, страната е най-голямата икономика на Стария континент и е привлекателен пазар за всяко европейско дружество с по-големи дигитални амбиции. Германските регулации и среда са доста по-благоприятни за дигитални финтех компании, каквато е Payhawk.

Първата стъпка в тази посока е направена, като българското дружество вече е открило офис в Берлин, който ще има търговски функции. Това е стандартна практика на почти всички родни технологични компании, които искат да разширяват бизнеса си извън страната. Това става чрез търговски представителства, които отговарят най-вече за продажби и връзки с клиенти. Развойната дейност и техническата поддръжка остават в България.

В момента Payhawk разполага с 18 служители, като плановете на компанията са в рамките на две години да удвои персонала си.

Инвеститорите

b1of11

Фондът Earlybird е основния инвеститор при последния рунд от 3 млн. евро финансиране. Германската институция за рисков капитал е в Топ 5 на местния пазар, като разполага с над 100 стартъпа в портфолиото си. Тя е основана през 1997 г. и инвестира в компании в различен етап от развитието си. Earlybird има специален фонд заделен изцяло за технологични стартъпи. С инвестицията си в Payhawk в надзорния борд на българското дружество влизат Роланд Менгър и Мехмед Атичи, като представители на германския фонд.

В него Васил Терзиев представлява Eleven, а към компанията в ролята на консултанти влизат Марк Антипоф и Кейт Робинсън, които са с дългогодишен опит във финансовата индустрия.

Вторият фонд на Eleven е сред оригиналните инвеститори, които през 2019 г. осигуриха 500 хил. евро финансиране. Тогава към тях се присъединиха и различни бизнес ангели от финтех индустрията. Eleven е на път да излезе на Българската фондова борса с отделно дружество, което има за цел да събере капитал за допълнително инвестиране в най-перспективните компании от портфолиото на първия си фонд. Идеята е да се наберат средства за около 4 млн. лева.

Свързани статии

Back to top button