IT БИЗНЕСНОВИНИ

Производителят на чипове Broadcom купува VMware

Разработчикът на софтуер за виртуализация VMware може да смени собственикът си за пореден път. Производителят на чипове Broadcom води преговори за придобиването му. Информацията е на Bloomberg, базирана на източници и не е потвърдена още официално. VMware в момента няма мажоритарен собственик, като 30% от акциите се намират на фондовата борса, около 41% се държат от собственика на Dell – Майкъл Дел и останалите 29% от различни финансови институции.

Сделката има и малко български контекст, като най-големият развоен център на софтуерната компания в региона се намира в София. Тя също така е поредната стъпка в промяната на собствеността на VMware. Дружеството беше продадено през 2016 г. на Dell, а след това беше отделено през 2021 г. Последното позволява по-лесното намиране на купувач на софтуерната компания.

Осъществяването ѝ може да я превърне в една от най-големите сделки в технологичната индустрия за последната година. Настоящата пазарна капитализация на VMware е около 40 млрд. долара и при слагане на премия, тя може да достигне и дори да надмине 47 млрд. долара. Тя ще има стратегическо значение за Broadcom, които освен производство на различни чипове, развиват все по-силно софтуерния си бизнес. VMware е лидер по виртуализационни и облачни корпоративни системи.

(Редактирано на 26 май, 15:45) VMware потвърди, че е сключила споразумение за продажбата на компанията срещу 61 млрд. долара. Тоест, ако бъде приключена сделката, тя ще е на стойност 30% по-висока от първоначално прогнозираната. Важен елемент е, че след като това се случи, Broadcom ще премине през поредното ребрандиране и ще приеме името VMware. Сделката ще включва сложни сплитове на акции и различно начисляване на премията и цената за тях. Broadcom от своя страна е потвърдила, че има осигурено финансиране от 22 млрд. долара под формата на дългови облигации.

Преструктуриране с цел продажба

vmware-sofia-new

Светлина върху сделката все още няма, двете страни отказват официални коментари, а информацията за нея тръгна от Bloomberg. Двете компании бяха обект на различни трансакции през последното десетилетие. VMware смени на собственика си и това ще е поредното преструктуриране на акциите ѝ. През 2004 г. или шест години след основаването ѝ, компанията е придобита от EMC2 за 625 млн. долара. Малко след това, през 2007 г. са изведени 15% от акциите на борсата. Самата VMware продължава да си съществува като отделен бранд и структура.

Виртуализационната компания минава през различни турболенции, но ситуацията със собствеността остава непроменена до 2016 г. Тогава компютърният гигант Dell решава да купи цялата група EMC2 за 67 млрд. долара, което се превръща в една от най-големите технологични сделки в историята. Dell направи промени в акционерната структура и реално отдели VMware в края на 2021 г. се формира настоящата. При нея, 30% от акциите се намират на фондовата борса, около 41% се държат от собственика на Dell – Майкъл Дел и останалите 29% от различни финансови институции. Подобни действия обикновено се правят с цел по-лесното продаване на компанията. Поради тази причина, воденето на такива преговори изобщо не трябва да са изненада.

Трансформацията на Broadcom

Raspberry_Pi_3_Broadcom_BCM2837_Main_Processor

Broadcom от своя страна прави редица придобивания с цел разширяване максимално на портфолиото си от продукти и услуги. В този дух са и преговорите за настоящата сделка. Компанията е основана през далечната 1961 г., като подразделение за платки на Hewlett-Packard. Едва през 1999 г. е отделена като част от Agilent Technologies. Фондовете KKR и Silver Lake Partners взимат нейното звено за разработване и производство на платки и чипове през 2005 г. и формират Avago Technologies. Три години по-късно, компанията излиза на борсата.

Avago влага 411 млн. долара в няколко по-малки производителя на различни системи, като две от тях са придобивания и едно е дялова инвестиция през периода 2009-2015 г. В края му, компанията продава няколко от своите подразделения. През 2015 г. Avago се съгласява да придобие Broadcom Corporation за 37 млрд. долара. Така се формира настоящата корпорация, като по това време разполага със 77 млрд. долара пазарна капитализация.

Новата Broadcom се опитва да увеличи многократно мащабите си. Осъществява още няколко сделки за 29 млрд. долара – CA Technologies през 2018 г. и звеното за корпоративна киберсигурност на Symantec. По-любопитен е опитът на Broadcom да осъществи враждебно придобиване на Qualcomm за 130 млрд. долара през 2017 г. Тя е спряна с изпълнителна заповед от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, заради опасения за близки връзки на компанията с китайски производители.

В момента Broadcom разработва и произвежда широка гама от полупроводници, контролери и системи за центрове за данни, мрежово оборудване, смартфони, индустриална автоматизация и др. Компанията също така има и добре развит софтуерен компонент. Вече споменахме за придобиването на корпоративния бизнес на Symantec. Към него добавяме и технологии за бизнеса – различни програми за оптимизации на процесите.

Ролята за VMware и българската следа

Diana-Stefanova-vmware-3
Диана Стефанова, VMware

Ако бъде осъществена, сделката ще има фундаментална стойност за Broadcom. VMware ще ѝ предостави огромно ноу-хау в областта на облачните и виртуализационни технологии. Софтуерният разработчик все повече се концентрира и върху периферните изчисления (Edge computing), което в комбинация с хардуерния бизнес на Broadcom, може да има голям ефект за пазара. Софтуерната компания развива и звено за киберсигурност, което може да подсили бившето такова на Symantec.

VMware има силно присъствие в България. В София е базиран най-големия развоен център на компанията в региона и е един от трите за софтуерната компания. Той разполага с 1 700 служители в момента, като амбицията е те да достигнат до 2 500 в рамките на следващите няколко години. Няколко българи вече заемат ключови позиции във VMware. Първо, Диана Стефанова беше назначена за вицепрезидент за регионални стратегии за развитие, а от май месец Венцислав Почекански става вицепрезидент за развойната дейност.

Свързани статии

Back to top button