РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S24 Ultra: Когато смартфонът мине на заден план

За разлика от доста сектори, изкуственият интелект (AI) не е някаква непозната иновация при смартфоните. Автоматичната обработка на снимките, било то засилване на светлината при нощни изображения или проста цветова корекция. Samsung, а и Huawei, получиха критики през последните години, че предоставят нереалистично детайлни кадри на луната при максимален зуум.

Новата серия Samsung Galaxy S24 поставя AI функционалността на пиедестал. Толкова много, че дори самите смартфони минават много на заден план. Въпреки, че и трите модела разполагат с подобни възможности, те се усещат най-добре при премиум устройството Samsung Galaxy S24 Ultra. Това се дължи на комбинацията между интегрираните AI хардуерни възможности на новите Qualcomm чипове Snapdragon 8 Gen 3, тясната интеграция на самия производител, в комбинация с партньорството си с Google.

Резултатът е изключително ефективно улесняване на различни дейности, значително надграждане на възможностите на физическите компоненти и почти всичко се случва на фон. Или по желание на потребителя. Винаги сме се възхищавали на софтуерната оптимизация на Apple и техните iPhone, но този път Samsung, с помощта на Google може би успяват да достигнат това ниво. В някои AI възможности, дори и да надминат „ябълковия“ гигант.

Смартфонът – Оскар за поддържаща роля

Samsung-Galaxy-s24-ultra-launch-specs

Самата серия Samsung Galaxy S24 следва почти едно към едно външния дизайн на своите предшественици. Това е тенденция, която преследват почти всички водещи производителя в момента. Те залагат на изпипаните дизайни, обновяват хардуера и се опитват да добавят различни функционалности, които са най-вече софтуерни. Точно, заради това тазгодишната Samsung Galaxy S24 Ultra не опира толкова до самия смартфон, а до добавените AI възможности и интеграция хардуер със софтуер.

Премиум моделът запазва острите ъгли на корпуса, който вече не е изработен от алуминий, а от титан. Екранът се запазва като AMOLED LTPO с 1 440p резолюция и 120Hz опресняване, но вече не е заоблен по краищата. Samsung Galaxy S24 Ultra поема в посока на по-правоъгълните и остри форми. Това му придава визия и усещане за по-голям и тежък смартфон, независимо от титаниевия корпус. Което донякъде може да го отдаваме на интегрирания в смартфона стилус. Като размери, Galaxy S24 Ultra е със стандартен за премиум модел с 6.8-инчов екран.

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-4

Процесорът споменахме, че е Snapdragon 8 Gen 3, който е допълнително оптимизиран за AI дейности и изпълнен по 4nm архитектура. Тази година, Galaxy S24 Ultra идва само във версия с 12GB RAM, а мястото за съхранение започва от 512GB. Следват се тенденциите за по-малка опаковка, което означава липса на зарядно в комплекта. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh, като максималната бърза скорост на зареждане е 45W.

„Галактическият“ AI

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-6

Като цяло, Samsung Galaxy S24 Ultra се стреми да представи почти най-доброто на пазара. По-специализираните модели на конкурентите може да предложат по-добри компоненти, като повече RAM или по-високо опресняване на екрана. Но силата на тазгодишната Ultra е другаде. Тя се крие в разширените и силно интегрирани AI възможности, които Samsung са обозначили като Galaxy AI.

Почти всяко приложение на компанията под егидата на One UI е със силно добавени функционалности подсилени от изкуствен интелект. Те включват симултантен превод, транскрипция на глас в текст, на почерк в текст, умно подреждане на бележки и др. Всяка една от тях се активират в съответното приложение от специалния знак на Galaxy AI. Възможностите на всяко зависи от съответната отворена програма. Има няколко уловки – първата е, че повечето приложения на Samsung са налични само след регистрация към компанията. Втората е, че за момента преводните възможности са налични само за осем езика, като всеки от тях трябва да се сваля отделно. Български за момента няма, макар в някои функции да присъства ограничено.

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-8

Подобренията в AI са значителни. Например, в момента Galaxy S24 Ultra разпознава много лесно ръчно изписан текст със стилуса. Прави го дори с моя почерк на лекар с премръзнали ръце. С някои по-абстрактни чертички, не се справя толкова добре, но и аз нямам много опит с писането чрез стилуса. Опцията за подреждане на текста, създаване на резюме чрез подточки е доста удобна, но както споменахме работи само с няколко езика. Прецизността варира, в някои ситуации изкуственият интелект се справя отлично, в други поддържа старата тенденция да предоставя неточности. Дори при поддържаните езици.

Зуума има тежката дума

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-5

Другият елемент, който впечатлява AI възможностите на новия Galaxy S24 Ultra е интеграцията в камерата. Още от 2020 г. Samsung въведе т.нар. 100-кратно увеличение в своя премиум модел. Тогава се усещаше повече като гимик – маркетингова функция, която няма много практическо приложение. В Galaxy S24 Ultra, компанията превръща дигиталното приближение в полезен инструмент.

Смартфонът разполага с две телефото камери – една 50MP с петкратен оптичен зуум и втора 10MP с трикратен. Първата е по-важна, защото чрез нея и AI обработка, Galaxy S24 Ultra прави феноменални снимки с десеткратно приближение. При това дори в нощни условия. Обработката става автоматично, което върши чудеса при снимането на статични кадри. Samsung жертва 10-кратния оптичен обектив от Galaxy S23 Ultra, за да може да предостави по-добри кадри при три и петкратно приближение.

При снимки на обекти в движение и намалена осветеност, AI-ът понякога дава малко повече свобода на въображението си. Например, снимането на хора от дистанция може да им добави малко по-неестествени усмивки. Подсилената оптична стабилизация позволява да се правят много по-прецизни кадри с десеткратния зуум и улеснява ползването на 100-кратния. Последният също получава AI ретуш, но все ситуациите му за използване продължават да са ограничени, а качеството варира значително.

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-7

Основната камера е 200MP, която помага за създаването на по-добри нощни кадри. Ахилесовата пета на Samsung Galaxy S24 Ultra е селфи сензора, който е само 12MP, но малкото пиксели се компенсират с различни AI възможности. Някои от които сме виждали – замъгляване на фона при портретни снимки и пр. Засега, Samsung Galaxy S24 Ultra разполага с едни от най-добрите камери на пазара за тази година, като за първи път излиза смело напред дори спрямо iPhone 15.

Даровете от Google

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-3

Samsung обяви засилено партньорство с Google в почти целия мобилен спектър – от смартфони до умни часовници. Южнокорейският гигант започва да жъне ползите от това сътрудничество. Първата е, че Galaxy S24 серията ще получи нечуваните до този момент седем години на софтуерна актуализация на лицензирания Android.

Втората е, че флагманските устройства за тази година на Samsung получават първи екстрата наречена Circle to Search. Това е нова възможност на Google за интернет търсене в рамките на дадено приложение. Чрез задържане на Home бутона (или на съответния жест) се изважда ново меню. В него можете да посочите с въртеливо движение за снимки или подчертаване за текст, което да бъде потърсено в рамките на търсачката на Google.

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-ТТ-10

Тази функционалност е супер полезна, защото премахва необходимостта от създаване на скрийншот или копиране на отделен текст и отваряне на второ приложение за търсене. За момента работи само в някои приложения, като галерията със снимки, браузъра, някои социални мрежи и др. Друг проблем е, че напоследът самата търсачка на Google занижава прецизността на резултатите си. Това се отразява не само на Circle to Search, но и на базовата версия на услугата на компанията.

Предимства, недостатъци и въпросителни

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-1

Samsung напипаха правилната формула със своите Ultra версии на флагманите си, като комбинираха най-високия модел S и Note-а в едно устройство. Оттогава насам, южнокорейската компания само „дялка треските“ и „шлайфа ръбовете“. В случая с екрана – буквално. Премиум хардуера, силната интеграция със сфотуера и най-вече седемгодишната поддръжка на Android са големите предимства, които тазгодишния Galaxy S24 Ultra може да предложи и с които да ви изкуши.

Има един проблем, който все още Samsung не е отговорил еднозначно. В дребния шрифт е посочено „Galaxy AI функциите ще се предоставят безплатно до края на 2025 г. на поддържаните устройства Samsung Galaxy“. Това означава, че съществува вероятност, компанията да реши да обвърже новите AI възможности с платен абонамент. Предвид, че по-полезните функции изискват акаунт на Samsung подкрепят тази теза. От самата компания за момента уверяват, че платен режим няма да има до края на 2025 г., но не уточняват за след това.

Samsung-Galaxy-S24-Ultra-Review-TT-9

Като изключим тази подробност, недостатъците са основно високата цена. Факт е, че от две години насам, прагът от 2 000 лева за премиум модел е отдавна преминат, но Galaxy S24 Ultra вече докосва 3 000 лева. Препоръчителната цена на 512GB версия, която стартира продажби в страната е 2 999 лева. Някои търговци го продават за 2 799 лева официално, при телекомите със субсидия и абонаментен договор също може да падне. Но пак, скокът в цената тази година е очеваден.


 • Един от най-добрите AMOLED екрани с 1 440p резолюция
 • Изчистен, практичен и премиум дизайн
 • Най-висок клас хардуер
 • Силна софтуерна оптимизация на камерите
 • Първият Android смартфон с толкова силна AI интеграция
 • Стилусът S Pen за запалените фенове
 • Още по-високата цена
 • Липсата на зарядно в комплекта
 • 45W бързо зареждане е под това на конкуренцията
 • Зарязване на 10-кратното оптично приближение
 • Изкуственият интелект се нуждае от доизпипване
 • Galaxy AI е безплатен… засега

Samsung Galaxy S24 Ultra

Дизайн - 9
Хардуер - 9.5
Софтуер - 9
Камери - 9.5
Цена-Качество - 8

9

Отличен

Един от първите смартфони за 2024 г. с толкова силна AI интеграция, но идва на още по-висока цена.

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button