НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

AI и Google са във фокуса на новите флагмани на Samsung Galaxy S24

Месец преди Световния мобилен конгрес, Samsung представи своите флагмани за годината – серията Galaxy S24. Вече традиционно тя е съставена от три модела – базов, Plus и Ultra версия. Те се отличават с обновен хардуер, доизпипан дизайн и корекция в цените.

Но за разлика от предишни години, този път акцентът не е върху самите устройства, а върху интеграцията с различните системи на изкуствен интелект (AI). Тя е резултат от задълбоченото партньорство между Samsung и Google, което също дава плодове и в друга насока – софтуерната поддръжка на смартфоните.

AI възможностите не са нещо ново при умните телефони. Те са в центъра на редица иновации при камерите и обработката на снимките от години. От по-скоро влизат и като част от оптимизацията на ел. потреблението и подобряване на издръжливостта на батерията. Гласовите асистенти също бяха интегрална част от смартфоните. Samsung и Google сега налагат следващото ниво на интеграция на интелигентните системи в тези устройства.

AI на фон и в реално време

Lifestyle Image_Tone tweak_HI

Ключовите фактори за успешна реализация на AI решения по принцип са няколко – лесна и незабележима работа, такава в реално време и защита на личните данни. На пръв поглед Samsung и Google успяват да покрият всичко това в серията Galaxy S24 в пакет, който носи името Galaxy AI. Първият голям резултат от него е отделното приложение Live Translate. То предлага преводи в реално време, както на гласови разговори, така и тяхната симултантна интерпретация в текст.

Функцията Chat Assist предлага различни и допълнителни методи за улесняване на писането на съобщения. Като тя е допълнена от AI система за преводи на съобщения, имейли и др. в рамките на софтуерната клавиатура на Samsung. Засега тя обхваща 13 езика и го осъществява в реално време. Note Assist в Samsung Notes подобрява организацията на бележките, създава обобщения, шаблони и интегрира и редактира лесно изображения. Transcript Assist позволява да се преобразуват и превеждат гласови записи в текст.

Още от PureView на Nokia, смартфоните вече разполагат със специализирани процесори за обработка на снимки. Този в серията на Samsung Galaxy S24 се казва ProVisual Engine и добавя различни AI функционалности. Те включват основно обработката на кадрите впоследствие. Например при по-високите нива на приближение, алгоритмите изчистват изображенията и там където е необходимо на база на машинно обучение запълват.

Една интересна функция е да се създаде забавен каданс от нормално видео във висока резолюция. Тук AI вкарва допълнителни кадри, на база на съществуващите, които да позволят да се постигне Slow Motion ефекта. Друга е Generative Edit, която представлява лесно едитване на кадрите. Най-вече с премахване на нежелани обекти (или хора) и замяната им с AI генерирано продължение на съществуващия фон.

Плодовете на Google

Circle to search

Не малка част от изброените части на Galaxy AI стъпва на партньорството между Samsung и Google. Най-вече те са базирани и на моделите за изкуствен интелект на интернет гиганта. Но тези възможности са интегрирани почти изцяло само за смартфоните на Samsung. Заедно с Galaxy S24 серията Google представи и една функция, която най-вероятно ще видим и в други Android телефони в близко време.

Това е възможността за заявки за търсене в Google Search в рамките на самите приложения, без да се излиза от тях. Става като се посочи с кръгов жест част от текст, снимки, страница или видео и след това чрез Home бутона се задава това действие. Google наричат тази функционалност Circle to Search.

Досега подобни заявки за търсене ставаха с посочване или правене на скрийншот в рамките на приложението и отваряне отделно на Google Search. Значителното улесняване и опростяване на този процес могат да позволят на технологичния гигант да запази и дори да увеличи трафика към търсачката си. Samsung от своя страна ще демонстрира първа дали тази идея ще даде плодове и за двете компании. Друга голяма новина беше обявено, че цялата серия Galaxy S24 ще получи поддръжка на най-новите версии на Android в рамките на цели седем години. Нещо, което до скоро беше немислимо не само в екосистемата на Google, но и при смартфоните като цяло.

Самите смартфони

Samsung-Galaxy-s24-ultra-launch-specs

Точно това беше специфичното на самата премиера тази година, че самите смартфони минаха на заден план. Samsung Galaxy S24 Ultra по традиция е по-интересния модел. Дизайнът повтаря до голяма степен този от миналата година, но без извитият по краищата екран, с което подчертава заострените ъгли. Корпусът и екраните са подсилени като издръжливост. Дисплеят е голям 6.82-инчов LTPO с 1 440p резолюция и 120Hz опресняване, а батерията е

Galaxy S24 Ultra ще разчита на актуалния флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 3 и ще идва само в конфигурация от 12GB оперативна памет. Камерите са 200MP основна и 50MP телефото с петкратно оптично приближение. Към тях са добавени две спомагателни 12MP широкоъгълна и 10MP втора телефото с трикратно приближение. Селфи камерата е 12MP. Конфигурациите започват от 256GB, но и от по-висока цена от 2 849 лева, а 512GB доближава 3 000 лева.

Samsung-Galaxy-S24-Plus-Launch-Specs

Базовият и плюсовият модели Galaxy S24 и Galaxy S24 Plus идват с по-заоблени краища като дизайн и по-малки екрани. Първият е с почти компактен дисплей от 6.2 инча и 1 080p резолюция. Вторият е 6.7 инча, който запазва разделителната способност от 1 440p, а и двата са със 120Hz опресняване. Другите разлики между тях са в батерията – базовият модел е с 4 000 mAh капацитет, а „плюсовия“ е с 4 900, както и в RAM паметта – Galaxy S24 е с 8GB, докато Plus моделът е с 12GB.

Двата смартфона се отличават от Ultra модела още и в процесора, като те се връщат към Exynos чипсетите на Samsung. Цените започват от 1 799 лева и 2 249 лева съответно, като предварителните поръчки за трите модела вече започнаха в основните телекоми. Доставките се очакват към 31 януари.

Свързани статии

Back to top button