РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S23 Ultra: Дългоочакваният премиум властелин

Преди две години Samsung обедини двата си премиум модела в един – Galaxy S Ultra. Оттогава насам той съчетава най-доброто, което южнокорейския гигант може да предложи на пазара. Актуалният модел за 2023 г. следва точно този линия и за първи път от няколко години може да кажем, че поне в България може да се окаже доминиращия Android флагман.

Samsung Galaxy S23 Ultra на пръв поглед следва идентичния дизайн от своя миналогодишен предшественик. Но причините за горното твърдение са няколко – мощни камери с оптимизиран софтуер и актуалния чипсет Snapdragon 8 Gen 2. За разлика от предишните години, този път Samsung решава да разчита на процесора на Qualcomm за всички региони, включително Европа. Един от малкото недостатъци на предходните модели беше чипсетът Exynos, който макар и да се подобряваше с годините, като производителност, запази по-силното загряване.

Единственият значителен недостатък на Samsung Galaxy S23 е високата му цена. Тази година всички премиум модели поскъпнаха и вече минават 2 500 лева, дори за базовите конфигурации. От друга страна, 2023 г. също се очаква да се представят доста смартфони в най-високия ценови клас и конкуренцията на Samsung Galaxy S23 Ultra също ще бъде засилена.

Стар, но ефективен дизайн

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-5

Технологичният гигант спазва правилото „ако нещо работи – не го пипай“. Максимално изчистеният и тестван дизайн от миналата година се завръща с пълна сила. Това може да оценим повече като предимство, защото по отношение на ергономика и практичността Samsung Galaxy S23 Ultra е доста силен. Стъклен дизайн с метална рамка, единственият акцент на задния панел са камерите, които не са разположени в типичното гнездо. Самите сензори са предпазени само от метален пръстен и са минимално издадени от корпуса. Друга черта на задния панел е, че е матиран, което елиминира до голяма степен пръстовите отпечатъци и го прави по-труден за изплъзване от дланта.

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-6

Металният корпус е задължителен при премиум смартфоните. В случая със Samsung Galaxy S23 Ultra имаме специално гнездо за стилуса в долния ляв ъгъл на модела. Останалите елементи по корпуса са сведени до трите бутона за управление – два за звука и един за включване в дясната страна. Липсва аудио жак и слот за SD карти, но те отпаднаха при премиум моделите отдавна.

Минимализмът на Samsung Galaxy S23 Ultra му е сред големите плюсове. Въпреки голямата батерия, екран и включен стилус, смартфонът не тежи в ръката, за разлика от предишни години и други конкурентни модели. Успехите на Samsung в това отношение през годините просто сега започват да тежат на мястото си.

Премиум екран и хардуер

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-Debut-Specs

По отношение на хардуера, Samsung рядко прави компромиси със S-серията. За Ultra моделът е резервиран и един от най-добрите панели на компанията – Super AMOLED 6.8-инчов екран с резолюция от 1 440×3 088 пиксела и адаптивно опресняване от 120Hz. Samsung е един от лидерите в производството на AMOLED дисплеи и затова в този показател, компанията рядко разочарова.

Тази година няма да има разделение по региони. Това означава, че в Европа ще получим моделите с премиум процесора на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Изпълнен по 4nm архитектура, той е овърклокната, подобрена и оптимизирана версия на Gen 1.

Досега, южнокорейският гигант вкарваше в Европа моделите изпълнени по последния вариант на техния чипсет Exynos. Въпреки подобренията, последните все още изостават като възможности и най-вече – като загряване, от моделите на Qualcomm. Затова и Samsung Galaxy S смартфоните досега бяха с едно наум при покупка и сравнение с останалите премиум флагмани и дори класически флагмани, които използват най-високия клас Snapdragon процесори. Поне за тази година това няма да е фактор.

В България ще е налична само версията с 12GB оперативна RAM памет. Най-ниската конфигурация започва с 256GB място за съхранение. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh като осигурява спокойно ден и половина заряд. Samsung Galaxy S23 Ultra предлага бързо зареждане от 45W, което позволява за 30 минути да покриете повече от две трети от капацитета. Доста далеч от някои други конкуренти, но все пак е подобрение от 25W от предходните години. Проблем за доста ще бъде факта, че Samsung следват тенденцията на Apple да не предлагат зарядно в комплекта. С други думи – да ползвате предишно такова или да си купите отделно.

Скокът при камерите

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-3

Голямата промяна при Samsung Galaxy S23 Ultra са камерите. Основната скача от 108MP на новия 200MP сензор, който разчита на още по-миниатюризирани пиксели. Направени са редица други подобрения, включително и пълна оптична стабилизация. Останалите камери не са променени спрямо миналогодишния модел – две 10MP телефото, като едната е перископна и по 12MP широкоъгълна и селфи.

Това което отличава и прави Samsung Galaxy S23 Ultra един от най-добрите смартфони за снимки е комбинацията между софтуер и хардуер. 200MP сензор може да прави кадри както в пълната посочена резолюция, така още в 50MP и установения като стандарт 12MP. С което можете да избирате между повече детайли и HDR. Друго голямо предимство между отделните формати е размерът. 200MP кадри са доста големи, докато 50MP пасват доста по-добре.

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-8

200MP сензор дава предимства при снимките със слаба осветеност. В почти всички случаи се активира автоматично нощния режим, но той е доста добре оптимизиран. Дори при ниска осветеност има достатъчно детайли и Samsung Galaxy S23 Ultra започва да се доближава значително по качество на нощните кадри на Huawei и техния RYYB сензор. Приятна изненада е и, че при смесено и контрастиращо осветление – силна светлина и много тъмни елементи – смартфонът се справя отлично и дори подсилва някои цветове, които няма да се виждат с друга камера.

Не само 200MP сензор се възползва от нощния режим, но и останалите. Просто при по-голямата камера ефектите се усещат най-много. Въпреки, че за телефото и широкоъгълните се използват същия хардуер, софтуерно Samsung Galaxy S23 Ultra е по-добър от миналогодишния модел. С ръка на сърцето може да кажем, че за момента премиум моделът на южнокорейския гигант се бори за смартфон с най-добри камери за 2023 г.

Стилус, софтуер, цена и заключение

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-7

Отвъд камерните функционалности, Samsung Galaxy S23 Ultra разчита на Android 13 със собствения интерфейс One UI 5.1. През годините, южнокорейският гигант го оптимизира значително и вече разликата в производителността между смартфон с максимално изчистен Android и такъв с One UI става все по-малка. Samsung Galaxy S23 Ultra е сред моментните лидери на пазара, редом с OnePlus 11, който е известен със своята процесорна оптимизация.

One UI дава друга сила на премиум модела – доста функции за ползване на стилуса S Pen. Това е доста нишова възможност, но си има своите фенове. Стилусът предоставя по-прецизна работа с някои приложения, ръкописно писане и рисуване и др. Samsung са едни от малкото на пазара и дълга история на развиване на аксесоара. S Pen може да се използва като дистанционно за някои дейности и за запалените фенове на марката е задължителна екстра.

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-4

Още при премиерата на Samsung Galaxy S23 Ultra споменахме, че цените на премиум моделите се вдигат и вече са съпоставими с тези на iPhone-ите на Apple. В България ще са налични само 12GB версии и минималната конфигурация започва от 256GB място за съхранение. Цената е 2 749 лева на свободна продажба. Доста солена, но от друга страна, производителите се опитват да позиционират премиум смартфоните наистина към платежоспособната публика.

Дали си заслужават парите – да, като Samsung Galaxy S23 Ultra дава една от най-сериозните заявки за най-добър премиум смартфон 2023 г. Но все пак поскъпването е с няколкостотин лева спрямо миналогодишния най-евтин модел от този клас. За съжаление, това е тенденция, която всички производители с премиум модели преследват тази година.


  • Един от най-добрите AMOLED екрани с 1 440p резолюция
  • Изчистен, практичен и премиум дизайн
  • Най-висок клас хардуер
  • 200MP камера
  • Силна софтуерна оптимизация на камерите
  • Стилусът S Pen за запалените фенове
  • Високата цена
  • Липсата на зарядно в комплекта
  • 45W бързо зареждане е под това на конкуренцията
  • Останалите камери можеха да бъдат с по-големи сензори

Samsung Galaxy S23 Ultra

Дизайн - 9
Хардуер - 9.5
Софтуер - 8.5
Камери - 9.5
Батерия - 8.5
Цена-Качество - 8.5

8.9

Отличен

Един от най-добрите премиум смартфони за 2023 г., но и на висока цена

User Rating: 4.2 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button