НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Серията Xiaomi 13 е първият сериозен плод от партньорството с Leica

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона започна с първия си голям дебют – дългоочакваната серия Xiaomi 13 на китайския гигант. Тя е повече от ключова за компанията, защото е и първата, която се възползва от партньорството с Leica. Два от трите модела разчитат на технологията на германския производител на фотоапарати и камери. Това са базовия Xiaomi 13 и премиум Xiaomi 13 Pro версия. По-достъпния Xiaomi 13 Lite не е обект от партньорството с Leica – като се запазва концепцията, само високите класове смартфони да се възползват от подобни колаборации.

Новите флагмани бяха по традиция представени първо в Китай през декември, но сега вече започва тяхното разпространение и в останалата част на света. Най-вече на фокус е европейския пазар, като България също ще е част от плановете на производителя.

Xiaomi следва стратегията на Samsung от началото на годината и вдига цените за своите флагмани. Според класификацията от годишната класация на TechTrends вече и двата модела попадат в „премиум“ сегмента. Xiaomi 13 Pro ще се предлага в България само във версия с 12GB оперативна памет и започва от 256GB място за съхранение при цена от 2 549 лева. Xiaomi 13 от своя страна отново ще започва с 256GB място за съхранение, но при 8GB RAM и неговата препоръчителна цена без договор е 1 949 лева. Xiaomi 13 Lite запазва по-ниската летва и той започва от далеч по-разумните 999 лева. Но без да се възползва от партньорството с Leica.

Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro

Xiaomi-13-Pro-Debut-Specs

Двата нови смартфона натискат техническите възможности, но и цената. Флагманските модели на Xiaomi включват премиум хардуера с най-високия клас процесор на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Двата модела имат конфигурации с 8GB и 12GB оперативна памет, но в България Xiaomi 13 Pro ще се предлага само във втората. Мястото за съхранение започва от 128GB, но в нашата страна за минимална конфигурация при двата модела е избрана тази от 256GB.

Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro разполагат с идентичен изчистен дизайн. Стъклени панели и минималистична рамка, с голямо черно гнездо за основните камери. Две са основните разлики – Xiaomi 13 е по-малък, като разполага с 6.36-инчов AMOLED екран с 1 080p резолюция. Pro версията вдига мизата 6.73 инча LTPO AMOLED дисплей и 1 440p разделителна способност. Двата модела разчитат на адаптивно 120Hz опресняване. Втората разлика при дизайна е, че Xiaomi 13 Pro, екранът е с огънати краища, докато при базовия не е.

Xiaomi-13-Debut-Specs

Различните размери водят и до друга разлика – батерията. При Xiaomi 13 Pro имаме 4 820 mAh. Бързото зареждане е премиум функция и гордост на Xiaomi – 120W, която дава максимален заряд за под 20 мин. От своя страна Xiaomi 13 идва с 4 500 mAh и вече стандартното за флагманските модели 67W бързо зареждане. И двата модела предлагат и безжична опция за заряд.

Плодовете на Leica

Xiaomi-13-leica

При камерите на фокус е най-вече споменатото партньорство с Leica. То е насочено най-вече към обработката на снимките и различните възможности, като цветова гама, HDR, сенки и др. Към тях добавяме режими за снимане като Leica Authentic и Leica Vibrant, както и към новия инструмент за обработка на изображения с изкуствен интелект (AI) на Google – Magic Eraser.

Когато става дума за самите камери Xiaomi 13 Pro отново се опитва да предложи едни от най-добрите възможности на пазара. Основният сензор е 50MP на Sony Type-1, който се смята за най-мощния в момента такъв за смартфон. Той е допълнен от още два 50MP – един широкоъгълен и втори телефото с 3.2-кратно оптично приближение.

Базовият Xiaomi 13 разчита само на една 50MP камера – това е основната с по-малък размер на сензора. Широкоъгълната е заменена от 12MP, а телефото – 10MP. Последната запазва 3.2-кратното оптично приближение. При селфи камерите имаме паритет между двата модела с 32MP сензор.

Xiaomi 13 Lite – с намигване към T серията

Xiaomi-13-Lite-Debut-Specs

Xiaomi 13 Lite моделът е позициониран в класа на достъпните флагмани при начална цена от 999 лева. Съответно, при него имаме доста повече компромиси, но поне идва при двойно по-ниска цена от двата основни модела на компанията. Дизайнът е взет назаем от доста успешната серия Xiaomi 12T, която също се позиционира в този клас.

Екранът е 6.55-инчов AMOLED, като 120Hz адаптивно опресняване е задължително, дори за този ценови сегмент. Процесорът е новата 7-ма серия на Qualcomm – Snapdragon 7 Gen 1, която се позициониран под премиум модела чипсет, независимо, че също е изпълнена по 4nm архитектура. Xiaomi 13 Lite идва с 8GB RAM и опция за 128GB и 256GB място за съхранение. Батерията се запазва 4 500 mAh от базовата версия, както и бързото 67W зареждане. Единствената разлика между тях тук е липсата на безжична опция.

Запазена е и основната 50MP камера, макар вече да не идва с оптична стабилизация. Спомагателните са 8MP широкоъгълна и 2MP макро сензор. Xiaomi 13 Lite има по-голям акцент на селфи снимките. Той се предлага с две предни камери – 32MP и 8MP втора, която се използва, като дълбочинен сензор.

Свързани статии

Back to top button