IT БИЗНЕСНОВИНИ

Институтът INSAIT е сред наградените в годишните награди на БАИТ

Доста надежди се възлагат на новия институт за изкуствен интелект INSAIT, който беше основан и стартира през 2022 г. Малко или много това е един от малкото наистина амбициозни проекти, които могат да трансформират IT индустрията в страната при това в дългосрочен план. Особено, като зад него стои българин с доста богата техническа, бизнес и научна биография като професор Мартин Вечев.

Основаването на INSAIT определено може да кажем, че беше най-голямото технологични събитие в страната. То дори засенчи новината, че Payhawk се превърна в първия български „еднорог“ или стартъп с пазарна оценка от поне 1 млрд. долара. Това не остана незабелязано от годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). INSAIT беше отличен с приза в категорията „Специален принос“, който по традиция се връчва от президента на Република България. Самите победители в тазгодишното издание бяха обявени на 23 февруари.

Стратегическият проект

bait-awards-martin-vechev-rumen-radev

INSAIT беше представен официално през април 2022 г., като получи подкрепата на българската държава. Правителството (по-скоро четири такива) оказва съдействие в реализацията не само откъм логистична гледна точка, но и откъм финансиране. Държавата ще осигурява по 10 млн. лева всяка година в рамките на десетилетие, което за момента я превръща в най-големия инвеститор. Amazon и Google също се включват, но засега с по-краткосрочни планове от по 7 млн. лева и 6 млн. лева на година съответно.

Основателят на INSAIT професор Мартин Вечев обяви, че това е стратегически проект за България. Въпреки, че функционира едва от броени месеци, той вече е започнал да оказва силно позитивно влияние върху имиджа на страната ни.


martin-vechev-insait-quote„Смятам, че това е абсолютно стратегически проект за България, който ще промени имиджа на страната“ Професор Мартин Вечев, основател на INSAIT


„Смятам, че това е абсолютно стратегически проект за България, който ще промени имиджа на страната“ коментира професор Мартин Вечев при получаването на наградата на БАИТ. „Също така той е важен и за нашите деца, тъй като те ще имат място за реализация тук, допълни той.

Покрай политическата дискусия, която е по-скоро с предизборен характер, относно заплащането на учителите, Вечев разкритикува отношението на институциите и обществото към тях. Той е на мнение, че те не получават достатъчно – както като възнаграждения, така и като призвания.

Президентът Румен Радев коментира, че растежа на българския IT сектор се дължи най-вече на факта, че иновациите са „част от програмния ни код“. След което допълни, че трябва да се изгради прозрачна среда за реализация на законите, а тя идва с е-управлението, електронния контрол и др.


Rumen-Radev-Quote„Професор Мартин Вечев е човек със смела визия, която първоначално дори звучеше налудничава. Но той вече реализира този институт и ни позиционира на световната карта, с което той ни отваря вратите за иновации и инвестиции“ Румен Радев, Президент на Република България


„Професор Мартин Вечев е човек със смела визия, която първоначално дори звучеше налудничава. Но той вече реализира този институт и ни позиционира на световната карта, с което той ни отваря вратите за иновации и инвестиции“, допълни още президентът Румен Радев.

С фокус към образованието

bait-youth-award-2022

На церемонията на БАИТ бяха обявени и победителите в тазгодишните награди на IT асоциацията. В настоящето издание са получени общо 78 кандидатури. Най-голям интерес има към образователната награда, като там са подадени общо 21 заявки. Доста оспорвана категория е била и секцията за разработен в България IT продукт или услуга.

Младежката награда отива при студентът трети курс в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Томислав Троев. Той е разработил софтуерна платформа за автоматично тестване на програмни системи. Решението не е просто прототип, а вече се използва в реална среда от някои IT компании, които тестват своите кодове чрез него.

Друг интересен проект печели образователната награда. Тя отива при Висшето училище по телекомуникации и пощи, което създава интердисциплинарни бакалавърски програми. В тях се комбинират познания от няколко области, но с основен акцент върху IT системите. Като освен техническите умения се преподават и специализирани такива в определени области, като медицина и въздушен транспорт.

Отличието за стартъп компания отиде при Foodobox. Тя създава мобилно приложение, което се опитва да реши с хранителния брак на заведенията и магазините. Чрез него потребители и заведения могат да реализират непродадената и излишна храна. Условието е те да се предлагат с поне 40% отстъпка от първоначалната цена, докато клиентите могат да видят кои обекти и къде предлагат подобни инициативи.

Останалите отличия

bait-awards-winners-2022

Министерството на електронното управление (МЕУ) беше отличено при проектите на публичната администрация. Институцията участва с няколко разработки, но това което печели награда на БАИТ е за разширяването на връзката между отделните дигитални регистри в държавата през системата RegiX. Изпълнител на проекта е „Технологика“. При „Успешен български IT продукт или услуга“ победител е MYX и техните „Дигитални двойници“. Специализираното решение позволява да се събират и извличат данни за различни физически обекти и да се вкарват бързо и лесно в съответната база с информация.

Последните две награди за„Успешен IT проект в полза на българската икономика“ и „Журналистически принос“ отидоха при компанията „Про Плантс“ и блогът „Дигитални истории“. Първата изгражда системата за умно земеделие ГРАС с помощта на „Предистик“. Вторият е дело на Георги Караманев, в който разказва различни истории от IT индустрията.

Свързани статии

Back to top button