IT БИЗНЕСНОВИНИ

Twitter – новата „играчка“ на Илон Мъск

Някои обичат конструктори LEGO, други метални модели, трети пощенски марки. Слабото място на най-богатия човек на планетата Илон Мъск е социалната мрежа Twitter. Тя е любимо място за изявяване на технологичния предприемач и му е коствала не един или два проблема от финансови регулатори и наскоро дори от международни дипломати. През последната повече от половин година Мъск се опитва да се разбере с ръководството на компанията, за да я придобие.

След дълги спорове, смяна на позициите на двете страни и избегнат съдебен процес, най-накрая предприемачът влиза във владение на Twitter. При това буквално с мивка в ръце, „за да измие горчивия привкус“ на сделката. Така той осъществява първото си публично посещение в централата на компанията. След което обяви, че „птичето е освободено“, намеквайки за логото и символиката на Twitter, като цяло. Макар да чакаме още официално потвърждение, развоят по сделката беше ясен от различни косвени източници от седмици.

Къде на шега, къде на сериозно, за Мъск сделката има множество измерения. Това ще е един от малкото му настоящи бизнеси, който той ще има пълен и абсолютен контрол. Което може да изплаши някои потребители предвид, факта, че милиардерът повече използва социалната мрежа за забавление. Затова може да се каже, че Twitter е новата му „играчка“. Има още няколко ракурса на това какво следва – от една страна Мъск трябва да върне платформата на печалба и да изгради стабилен бизнес модел. От друга – се очаква да предприеме действия, които да разстроят политическите привърженици на демократите в САЩ.

Първите мерки

Musk-sinks-Twitter

Официално няма потвърждение на сделката – поне не от компанията или от финансовия регулатор. Очакванията са до края на октомври или още на 28-о число тя да бъде приключена и обявена по всички канали. Предвид последните постове на Мъск в социалната мрежа и посещението му в централата на Twitter в Сан Франциско в четвъртък то нещата вече са пред свършен факт.

Източници на големите издания потвърждават новината. Те отиват дори по-далеч – сделката е подписана пред повече от седмица, а в последните дни Мъск влиза във владение. Първите му действия са да уволни голяма част от висшия мениджмънт. По информация на Washington Post, компанията напускат главният изпълнителен директор Параг Аргавал, главният финансов директор Нед Сегал, директорът по правни въпроси Виджайа Гейд и главният съветник Шон Еджът.

Тяхното отстраняване още от първия ден не трябва да идва като изненада. Значителна част от ръководството на компанията се противопоставяше на Мъск по време на целия спор, който двете страни водеха. Милиардерът също така иска да предприеме редица промени и да трансформира социалната мрежа, като посоките най-вероятно няма да се харесат на част от изброените по-горе мениджъри.

Спасителят Мъск

elon-musk-twitter

С обявяването на първата голяма инвестиция на Мъск в Twitter, TechTrends коментира, че действията на милиардера ще имат „спасителен характер“. Независимо дали той ще остане като миноритарен акционер или ще влезе по-директно в управлението. Социалната мрежа стагнира откъм потребители, има съмнения за активността на настоящите, a печалбата отново е мираж. По последния показател, Twitter е загубила 1.356 млрд. долара в рамките на две години. Казано накратко – Мъск го чака доста работа, за да стабилизира компанията.

Неслучайно първата му работа след поста с мивката, беше да успокои рекламодателите – тъй като продаването на реклама е основния източник на приходи за Twitter. Мъск заяви (отново в пост в социалната мрежа), че придобива компанията не „за да прави пари“, а за да „запази човечността в нея“. Той допълва, че иска да превърне Twitter в „най-уважаваната за реклама платформа, която подсилва бранда и фирмите“.

Надеждата за феновете на социалната мрежа е, че Мъск е доказвал, че държи на платформата. В почти всяко изказване по темата за последната година, прозира такова отношение. Включително и в апела към рекламодателите.

Трудните промени

Twitter-banned

Трансформацията, която Мъск трябва да направи с Twitter ще изисква радикални действия. Милиардерът нееднократно е показвал, че може да действа отвъд приетите бизнес норми. Сред една от идеите, които се завъртя в общественото пространство през последната седмица е, че планира да съкрати 75% от персонала на компанията. С което служителите ще намалеят от 7 500 на малко под 2 000 души.

Без съкращения нямаше да се размине, дори Мъск да не поеме компанията. Ръководството на Twitter вече е подготвило план за намаляване на разходите за заплати с 800 млн. евро, което означава потенциално съкращение на около 25% от служителите. Това е три пъти по-малко от потенциалните намерения на милиардера, но пак е болезнен ход.

Мъск смята, че Twitter се управлява неефективно и има много излишни звена. Най-голямата му потенциална мишена са отделите за модерация на съдържанието. Част от тази дейност е изнесена навън, но друга се обработва вътре в компанията. Задачата на това звено е да преглежда за забранено съдържание и да го трие/крие, когато открие такова. Мъск поддържа тезата, че трябва да се запази свободата на словото, въпреки че това е доста разтегливо понятие.

Политическия оттенък

trump-twitter

Сделката има и значителен политически оттенък. Технологичните гиганти и социалните мрежи обикновено са ориентирани повече към демократическата партия на САЩ. Повечето реагираха почти мигновено при опитите на предходния президент Доналд Тръмп да оспори резултатите от изборите през 2020 г. Twitter му наложи доживотна забрана, заради което милиардерът и политик реши да прави собствена социална мрежа.

Това породи редица спорове относно свободата на словото. По-крайните почитатели на демократите в Twitter са за стриктен контрол върху съдържанието, модерацията и подобни мерки, дори ако са насочени срещу (тогава) действащия президент на САЩ. Републиканците обявиха това за цензура и атака срещу свободата на словото.

Илон Мъск дълги години не беше изразявал открита политическа пристрастност. През 2022 г. обаче обяви, че повече би подкрепил републиканците, отколкото демократите. Като повод за това са именно постигнатите крайности в спора за политиката на Twitter. Придобиването на социалната мрежа се очаква той да бъде по-снизходителен към действията на републиканците и не толкова – към по-крайните демократи. Както и намеренията му да махне забраната на Доналд Тръмп да ползва платформата.

Покрай новината за финализирането на сделката, някои от по-крайните демократи започнаха с призив за напускане на социалната мрежа. В зависимост от действията на Мъск оттук насетне да видим още подобни призиви. Разделението в политическия живот на САЩ ще се усети значително и в Twitter.

Независимо от посоката, която Илон Мъск избере за развитието на Twitter – социалната мрежа няма да бъде същата. Дали ще направи крачка назад и ще се върне във времето на управление на съоснователя ѝ Джак Дорси (добър приятел на Мъск) или ще поеме в напълно нови и непознати води, това ще зависи от последващите действия на милиардера. Във всички случаи, пътят към устойчивия и печеливш бизнес модел ще е дълъг и трънлив.

Свързани статии

Back to top button