IT БИЗНЕСНОВИНИ

Илон Мъск и Twitter може да се разберат без съд

Когато говорим за Илон Мъск и отношенията му с ръководството на Twitter, то може да бъде сравнено с открити военни действия. Милиардерът първо придоби най-големия акционерен дял в компанията, а след това се опита да направи враждебно изкупуване. Действията бяха посрещнати „на нож“ от инвеститорите и мениджърите на социалната мрежа. Но след това прецениха, че това ще е най-доброто, което могат да получат за нея.

Сагата не свърши, защото темпераментният Мъск реши да се откаже от сделката малко след потвърждаването на подписването на договора. Аргументите му са, че Twitter не е предоставила ключова бизнес и техническа информация, която може да окаже влияние върху оценката на компанията. Става дума за т.нар. „ботове“ или фалшиви и автоматизирани профили в социалната мрежа. Както посочихме в предходния ни материал – подобна активност се доказва изключително трудно.

Може да станем свидетели на поредния обрат ако се потвърди официално информацията на Bloomberg, че милиардерът се е съгласил да изпълни оригиналните условия на сделката. Така той ще придобие Twitter за 44 млрд. долара. При това дни преди да започне делото, което ръководството на социалната мрежа заведе. Беше пределно ясно, че двете страни ще търсят извънсъдебно споразумение, но не и такова преди да влязат за първи път в съдебната зала. Какво се е променило?

Писмо за помирение

elon-musk-buy-twitter

Според източници на Bloomberg, Илон Мъск е изпратил писмо до ръководството на Twitter, в което се съгласява да уважи своята част от сделката. Тоест, да плати сумата, за която двете страни се договориха в края на пролетта. Тя е в размер от 44 млрд. долара или 54.20 долара за акция. На Мъск обаче цялото придобиване ще му струва по-скъпо, тъй като той вече плати 2.89 млрд. долара за 9.2% дял през април.

Информацията все още не е потвърдена официално от нито една от двете страни. Но ако тя се окаже вярна, това означава, че Илон Мъск ще придобие социалната мрежа при договорените вече условия и ще избегне делото, което е насрочено за 17 октомври. Съдът трябва да реши дали милиардерът трябва да плати тези 44 млрд. долара или да бъде уважено неговото оттегляне от сделката.

Илон Мъск беше в изключително обтегнати отношения с ръководството и някои от ключовите инвеститори в Twitter. Когато обяви опита си за враждебно придобиване на социалната мрежа, някои от тях бяха готови открито да му се противопоставят. Един от инвеститорите дори започна да увеличава дела си в компанията в отговор на действията на милиардера. Но след анализ на пазарната и икономическа ситуация, предложението на Мъск се оказа примамливо и в крайна сметка Twitter се съгласи. Но сагата с придобиването на компанията не свърши.

Докажи, че не си робот

fedor-robot

Причината милиардерът да се опита да се откаже от сделката най-вероятно ще се окаже и основната за нейното приемане. Илон Мъск обвини социалната мрежа, че прикрива или заблуждава за броя на фалшивите профили (познати като „ботове“) в социалната мрежа. В официалните документи е посочено, че те съставляват до 5% от цялата потребителска база. Според екипът на милиардера, съотношението на тези профили е доста по-високо.

Проблемът го описахме в нашата статия за „роботския“ интернет трафик. Подобна активност се доказва много трудно и според някои експерти дори е почти невъзможно даже и да имаш достъп до системите на платформата. В делото за рекламните „ботове“ е показана перфектна мрежа, която най-вероятно е разкрита вследствие на вътрешна информация.

До такъв извод достигат и адвокатите на Мъск, поне според информацията от Bloomberg. Те са на мнение, че милиардерът много трудно ще може да докаже и то достатъчно убедително, че броят на нереалните профили в Twitter е значително по-голям от представените от компанията. Дори с вътрешната информация, с която адвокатите му разполагат, те са сметнали, че това е недостатъчно за да спечелят делото. Освен това те посочват, че на предварителните разговори, съдията е заемала страната на Twitter, което също е лош сигнал за изхода на делото.

Няма какво да се заблуждаваме – Мъск искаше да се стигне до съд, за да може да свали цената на социалната мрежа. Което щеше да стане по два начина чрез извънсъдебно споразумение или чрез окончателно решение на магистратите. Но той губи лоста си за влияние ако той не може да ги убеди в правотата си за броя на ботовете в Twitter дори при първите изслушвания. При такъв сценарий, решаването на казуса преди да достигне до съдебна зала звучи най-правилното решение.

Свързани статии

Back to top button