IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Илон Мъск ще спасява Twitter, като стана най-големия акционер

Технологичният милиардер Илон Мъск показва най-добре колоритната си личност в социалната мрежа Twitter. Неговите постове там са предизвиквали не едно или две противоречия. От надуването на цената на криптовалутата Dodgecoin до разследвания от финансовите регулатори на САЩ, заради манипулации на акциите на Tesla. Това са само част от историите в които екстравагантният милиардер се е замесвал през Twitter.

Затова дали изненадващо или не, Мъск обяви, че е придобил 9.2% от социалната мрежа на стойност от 2.89 млрд. долара. По този начин той се превръща в най-големия акционер в Twitter, но няма да има право на глас при взимането на решения.

По-шеговитите ще коментират, че Мъск прави това, за да не се притеснява от това какво пише в платформата. Или, че действията му са само, за да оптимизира определени елементи от нея по негов вкус. Самият той коментира, че Twitter не прваи достатъчно, за да поддържа свободата на словото. Малко след като новината за новия му дял в компанията, Мъск попита своите последователи дали искат въвеждането на функция за редакция на постовете.

Истината е, че технологичният милиардер реално спасява социалната мрежа. Twitter е нерентабилен бизнес от своето създаване и продължава да е „черна дупка“ за инвестиционния капитал. Социалната мрежа обаче се оказва важен инструмент при гражданското отразяване на значими събития, като например войната в Украйна, например. Влизането на милиардера в компанията може да бъде ползотворно за нейното финансово бъдеще.

За светлото бъдеще и свободата на словото

Twitter-kv-main

Първосигналната реакция, че Мъск е станал най-големият акционер в Twitter, за да нагоди платформата, според своите виждания. Това му е отличителна черта в редица бизнеси, в които е взел участие. В случая, има един малък детайл, който поне на хартия няма да му позволи да налага мнението си мениджмънта на компанията.

При декларирането на дела, Мъск е подал документи във формуляр 13G във финансовия регулатор SEC в САЩ. При него се предоставя по-малко информация, но и означава, че не са придобити акции, които имат контролна функция. Тоест, технологичният милиардер няма право на глас в Twitter.

Ситуацията обаче се изменя на практика. Ден след покупката на дела, Мъск беше поканен в борда на директорите на компанията – с което той все пак ще има възможност да оказва влияние в нейната дейност. По този начин той наистина ще изпълни загатнатите намерения да промени Twitter и как работи платформата в момента. Реакцията на съоснователя на социалната мрежа Джак Дорси беше именно в тази посока – че милиардерът държи на нея и иска да се развива в позитивна светлина.

В търсене на финансовата стабилност

Twitter-2010-2021-Net-profit-loss

От друга страна, инвестицията на Мъск може да има и друго ключово значение. Тя може да гарантира финансовата стабилност на Twitter. Социалната мрежа е плачевно известна с невъзможността си да генерира достатъчно приходи и тя от години работи на загуба.

За последните 12 години, онлайн платформата е била на загуба в 10 от тях. Само през две години – 2018 и 2019 г. тя отчита печалба и то сравнително добра. През първата тя е 1.2 млрд. долара, а през втората достига 1.46 млрд. долара. Всъщност, това са и единствените периоди, в които компанията е била на печалба от създаването си от 2007 г.  В останалото време, Twitter трупа загуби. За периода от 2010 г. до 2021 г. тя е кумулативно от 4.5 млрд. долара. Нетно за 12 години, социалната мрежа изгаря 1.9 млрд. долара или малко по-малко отколкото се оценява дела на Мъск, придобит на 4 април.

Проблемите са, че Twitter се лута в опит да угоди на рекламодателите, но и на потребителите си. Последните са доста взискателни, за разлика от тези във Facebook, например. Те са свикнали с работата на социалната мрежа в момента и не приемат добре резки промени. Самата структура на компанията също е проблематична, като финансовите отчети не показват консистентно слабо звено. Поне на пръв поглед.

Ефектът Мъск

Elon_Musk_at_a_Press_Conference

Трудно може да се оцени какъв ефект ще донесе Илон Мъск за Twitter. Той е известен с ексцентричния си характер, прекомерни амбиции и прищевки, които почти са докарвали перспективни бизнеси на ръба. Най-очевидният е, че ще се опита да прокара промени в социалната мрежа, които според него изглеждат най-адекватни. В последния му туит по темата, това е въпрос за добавяне на функционалност за редактиране на постове. Но това може да бъде опция за „не харесване“ или трансакции с криптовалути.

Дали ще има финансов ефект и дали парите на Мъск ще влязат в компанията ще трябва да изчакаме финансовите резултати за тримесечието. Ако те се превърнат в капиталова инжекция, това ще повиши и ликвидността на Twitter. За момента тя е около 6 млрд. долара, но предвид факта, че социалната мрежа може да гори по 1 млрд. долара на година, не ѝ дава стабилност. Докато подкрепата на Илон Мъск – вече го прави.

Технологичният милиардер обича да хваща определени каузи и да ги развива по свой си начин. В немалко от тях – и да спечели доста пари. Какъвто беше случая с криптовалутата Dogecoin. Факт е, че Мъск продаде не малко от акциите си в Tesla наскоро, като явно парите от тях в момента се инвестират в Twitter. Във всички случаи действията на технологичния милиардер ще подкрепят социалната мрежа – било то чрез промени за опазване свободата на словото или просто ще я поддържа финансово. Като накрая може и да излезе на печалба, но при Мъск това не винаги е гарантирано.

Свързани статии

Back to top button