IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Twitter вече ще е на Илон Мъск

След близо две седмици обещания и закани, най-богатият човек на планетата Илон Мъск ще купи социалната мрежа Twitter за 44 млрд. долара. Новината идва след десет дни на потенциална съпротива от инвеститорите и борда на директорите на компанията. Те явно решиха да не вземат „отровното хапче“ – практика, която предотвратява враждебни придобивания. След „дълъг и задълбочен анализ“ ръководството и акционерите на социалната мрежа се съгласяват с офертата на милиардера.

По този начин се слага край на кратката сага около съдбата на Twitter. Първоначалните очаквания предвиждаха настоящите финансови инвеститори да се опитат да се противопоставят на опитите на Мъск да поеме контрола над компанията. Плановете включваха пускане на акции с отстъпка на останалите основни акционери и така милиардерът да загуби влияние. Някои от тях дори предприеха подобен ход. Самият милиардер обяви, че офертата е „най-доброто, което могат да получат“ за дяловете си в социалната мрежа. Което е и заключението на борда и инвеститорите на компанията.

Продажбата на Twitter на Илон Мъск ще е ключов момент в историята ѝ. Социалната мрежа е подлагана на редица критики за липсата на развитие, неуспешно монетизиране и потенциални опасения за потискане на свободата на словото. Последното беше основен аргумент на Мъск за придобиването на компанията.

Twitter винаги е бил в центъра на политически събития, като например Арабската пролет или избирането на Доналд Тръмп за президент. В настоящата война в Украйна, социалната мрежа започва да губи популярност от Telegram – чат приложение с минимална степен на модерация. Ще бъде интересно при тази конкуренция и развой на събитията дали Мъск ще успее да върне блясъка на Twitter.

Офертата и сделката

Twitter-Musk-Deal-Share-Price

Предложението на технологичния милиардер за 44 млрд. долара или 54.20 долара за акция е било одобрено единодушно от борда на директорите на социалната мрежа. Следващите стъпки са одобрение от страна на отделните акционери, както и на съответните регулатори след това. Първото ще е сравнително лесно, тъй като в борда на директорите е съставен основно от представители на някои от най-големите инвеститори. Второто не би трябвало да е проблем също – Илон Мъск не притежава (поне публично) други подобни активи в които да влиза в конфликт на интереси.

Twitter ще струва на технологичният предприемач около 46.5 млрд. долара. Тъй като в началото на април Мъск обяви, че е инвестирал 2.89 млрд. долара срещу 9.2% дял. Той също така е осигурил финансиране от 25.5 млрд. долара, което да плати веднага на акционерите. Останалите 21 млрд. долара ще бъдат представени като опции с бъдещо изплащане.

Цената от 54.20 долара за акция е с премия от 38% спрямо стойността на книжата на Twitter на април, когато Мъск е обявил своята първоначална инвестиция в компанията. Както и 37% спрямо времето, когато той заяви намерението си да изкупи и останалите дялове в социалната мрежа. Комбинацията от тези новини доведе до силен ръст на акциите на Twitter и към края на търговията в Ню Йорк те достигат 51.70 долара за брой. Тоест, малко под стойността, която Мъск ще плати на настоящите инвеститори.

„Отровното хапче“

twitter-kv-2

Първоначално, бордът на директорите на Twitter планираше да се противопостави на офертата на милиардера за враждебното придобиване. Вариантите бяха два – да обяви цената за ниска и неприемлива или ползване на защита тип „отровно хапче“. Първият се оказа доста труден за аргументиране, тъй като Илон Мъск предложи наистина добра премия от 37% спрямо цената на акциите при задаване на офертата. Освен това, след влизането на милиардера като най-голям инвеститор в началото на април това веднага доведе до повишаване на стойността им.

Вторият е по-интересен. При него, бордът на директорите дава право на настоящите акционери да закупят допълнителни книжа и така да увеличат дяловете си спрямо този на Илон Мъск. Точните механизми за това не бяха оповестени, но имаше индикации, че някои ще предпочетат този ход. Например, малко след новините около милиардера, фондът Vanguard Group увеличи своя дял до 10.3%, като закупи допълнителни книжа и измести Мъск от лидерската позиция.

Множеството проблеми на Twitter

Twitter-2010-2021-Net-profit-loss

Всички индикации сочеха, че инвеститорите на Twitter ще приемат „отровното хапче“ и ще започнат вътрешна борба с технологичния милиардер. Нещо, което е почти традиционно в историята на компанията. Защо те променят решението си и приемат сделката не става известно. В съобщението до медиите е описано, че то е взето след „дълъг и задълбочен“ анализ. Какво включва той няма да узнаем. Но е много вероятно, решението да е повлияно от трудната ситуация в която се намира социалната мрежа.

Twitter има от години проблеми от най-различно естество. Привличането на нови абонати и задържането им е един от тях. Той съществува от години, като след достигането на масата от около 300 млн. потребители през 2015 г., социалната мрежа гравитира около тази бройка. Друго опасение е, че големите знаменитости вече обръщат по-малко време на нея, което намалява значително интеракциите между потребителите.

Отделно, Twitter е била на печалба само две години от своето създаване през 2007 г. – през 2018 г. и 2019 г. през останалото време, компанията гори пари. Социалната мрежа има исторически проблем с монетизирането на потребителите, тъй като последните са доста чувствителни на по-резки промени. Това е и сред другите проблеми, абонатите хем не искат прекалено радикални трансформации, хем се наслагва мнението, че Twitter не се развива.

Telegram-ukraine-war

Последното предизвикателство е конкуренцията. Twitter заема една ключова ниша за пряко предаване на информация в реално време и е удобен инструмент за общуване на знаменитости или за политически цели. Покрай войната в Украйна светлината на прожекторите попадна повече върху Telegram. Чат приложението не разполага със силния модераторски контрол на Twitter и затова е предпочитан канал за нефилтрирана информация от бойното поле. С всички тези предизвикателства ще трябва да се справя Илон Мъск след финализирането на сделката.

Свързани статии

Back to top button