IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Започна битката за контрола над Twitter

Още със създаването си Twitter предизвика полярни мнения. Едни го обичат, други го мразят и много често няма средно положение. Това се запазва и до ден днешен, като социалната мрежа има своите почитатели, както и врагове. Един от първите е технологичният милиардер Илон Мъск, който обожава да използва платформата, за да съобщава последните новини около себе си. Независимо, дали след това ще бъде разследван от финансовите регулатори, заради финансови спекулации, породени от постовете му.

В рамките на две седмици, Мъск първо стана най-големия единичен акционер в Twitter, а след това обяви още по-изненадващо оферта за враждебно изкупуване на социалната мрежа. Опитите му за поставяне на пълен контрол на платформата се аргументират с цел запазване свободата на словото, на нейната идентичност и значение, които е изградила през годините за обществото.

Мнозинството от акционери обаче са финансови инвеститори и за момента показват, че няма да се съгласят на условията на Мъск. Дори напротив – индикациите са, че ще започне борба за контрола над Twitter, която най-вероятно ще маркира бъдещето на социалната мрежа.

Всичко тръгва от Джак Дорси

jack-dorsey-mark-warner

За да разберем настоящия конфликт трябва да върнем лентата малко по-назад. До 29 ноември 2021 г. главен изпълнителен директор е съоснователят и основната движеща сила на Twitter Джак Дорси. От момента в който социалната мрежа става публична компания, той има доста противоречива история в отношенията си с инвеститорите. Те нееднократно са го обвинявали, че Twitter вече не му е основен фокус, че не може да монетизира правилно услугите и др.

До известна степен, финансовите акционери имат известно право. За почти 15 години история, социалната мрежа е била на печалба само през две от тях – 2018 г. и 2019 г. През 2020 г. тя регистрира най-голямата си загуба за цяло десетилетие в размер от 1.135 млрд. долара. Самият Дорси движи и втори свой бизнес, където също е главен изпълнителен директор. Това е Block или бившата Square – компания за дигитални разплащания, основана през 2009 г.

Конфликтът между инвеститорите и Дорси ескалира в началото на 2020 г. Тогава един от финансовите инвеститори Elliot Management се опитва да го свали от борда на директорите, като назначи нови четирима на негово място. Това не успява, след като Дорси получава подкрепа от редица технологични предприемачи, като най-големият е… Илон Мъск. Постигнато е бързо споразумение между Ellion Management и съоснователя на Twitter.

Този епизод отлично илюстрира няколко неща. Първо, че финансовите инвеститори започват все повече да се месят открито в политиката на социалната мрежа. Второ, че напускането на Дорси беше въпрос на време. Трето, оставането на съоснователят начело на Twitter получава подкрепата на Илон Мъск.

Намесата на технологичния милиардер

elon-musk-twitter

Оттеглянето на Джак Дорси от социалната мрежа изглежда като най-вероятният катализатор за последващите действия на технологичния милиардер. Илон Мъск подгря в типично свой стил инвестицията си от 2.89 млрд. долара в Twitter чрез туит през март. Малко след това, в първите дни на април той се превърна в най-големият акционер с 9.2% дял в популярната платформа. След това нещата придобиват няколко обрата.

Първоначално беше обявено, че Мъск няма да има право на глас или да упражнява контрол в компанията. Последваха нови съобщения, че милиардерът ще се присъедини към борда на директорите на Twitter. Самият Илон Мъск обаче е отхвърлил предложението без големи обяснение. Единствените, които се появяват в публичното пространство е, че „е за добро“.

Седмица по-късно, на 13 и 14 април започнаха спекулациите, че технологичният милиардер е направил предложение за враждебно придобиване. То включва изкупуване на останалите 90.8% от акциите на цена от 54.20 долара за брой. Това е 35% премия на цената им, когато е предадена офертата. По този начин, Twitter получава пазарна оценка от 43 млрд. долара.

Отпорът на инвеститорите

twitter-bird-illustration

Бордът на директорите, който е съставен изцяло от представители на финансовите инвеститори не беше впечатлен от офертата на Мъск. Те планират да предприемат специални мерки, за да неутрализират потенциалното враждебно придобиване. За момента няма официално потвърждение, но има два варианта.

Първият е, да се обяви цената за прекалено ниска и неприемлива. Теза, която обаче може да не издържи пред всички акционери. Тя е близо с една трета над тази, която е била на пазара преди офертата. Да, тя е под историческия връх, който е достигал Twitter от 77 долара за акция през февруари 2021 г. Но преди инвестицията на Мъск, стойността на книжата се беше свила наполовина – до 35 долара.

Twitter-2010-2021-Net-profit-loss

Споменахме, че Twitter не е печеливша компания. В същото време, нейната потребителска база стагнира. Опасенията, че звездите, които привличат внимание и ангажираност вече не са толкова активни в платформата, само наливат масло в огъня. Всичко това намалява перспективите за добро развитие на акциите в дългосрочен план.

Вторият вариант е предприемането на защита тип „отровно хапче“. На инвеститорския жаргон това означава, че се дава право на настоящите акционери да закупят допълнителни книжа с отстъпка. Целта е да се повишат техните дялове и те да имат повече от потенциалните инвеститори, които искат да осъществят враждебното придобиване. Не става ясно дали това ще става с нова емисия акции или чрез преразпределение на настоящите.

Вече има и първите индикации, че се предприема втория вариант. Един от инвеститорите – фондът Vanguard Group обяви, че е увеличил делът си в Twitter до 10.3%. Така той се превръща в най-големия акционер след инвестицията на Мъск от началото на април.

Интерес срещу идеализъм

twitter-super-followers

Битката между чисто финансовите инвеститори и тези, които защитават идеалите на базата на които е основан Twitter се води от години на приливи и отливи. До 2010 г. компанията е ръководена от двама от съоснователите Джак Дорси и Еван Уилиямс. След това поема Дик Костоло, който има за цел да засили бизнес модела на социалната мрежа и да я изведе на борсата.

Две години след борсовия ѝ дебют, през 2015 г. се завръща Дорси начело на Twitter. До голяма степен заради невъзможността на компанията да излезе на печалба и опитите на Костоло да промени това доведоха до отлив на потребители. Оттогава досега съоснователят на социалната мрежа е непрекъснато под обстрел от финансовите инвеститори, заради бавната трансформация на Twitter.

Оттеглянето му през 2021 г. засилва опасенията на идеалисти и големи потребители, като Мъск, че нещата ще завият „рязко“ и то в негативна за платформата посока. Затова битката за контрола над Twitter тепърва започва и бъдещето ѝ развитие ще зависи от нейния изход.

Свързани статии

Back to top button