IT БИЗНЕС

Nexo или краят на криптобанките

„Не искаш ли да си откриеш сметка в Nexo?“, ме пита приятел, който работеше за тях.

„Защо да го правя?“, отговорих аз.

„Защото е блокчейн, криптобанките са бъдещето“, отвърна ми той.

Кога точно се разви този разговор – не помня. Може би беше преди две години, може би и повече. Пандемията напълно обърка представата ни за време. Но е показателно, как мислеха повечето хора, които вече бяха инвестирали или най-малкото имаха досег с криптовалути. И наистина беше логично – ако вярваш в успеха на виртуалните валути, то рано или късно трябва да се появят и такива банки.

Една основана в България компания – Nexo, се впусна именно в тази пазарна ниша. Поведена на крилете на успеха на криптовалутите и техния бум през пандемията, дружеството се превърна в тих колос в родната IT индустрия. В края на миналата година, Nexo управлява активи за 10 млрд. долара. Ако през първите си дни се определяше като „криптобанка“, то през последните месеци се опитва по всякакъв начин да избяга от това определение.

Има и много силна причина – регулациите на криптопазара. За повечето ентусиасти, липсата на правила, а подчинението на блокчейн алгоритмите е именно свободата, за която те са си мечтали и се стремят. Но ако искаш масовост не можеш да заобиколиш регулаторния фактор. Със същата презумпция Uber се наложи на пазара преди близо десетилетие, но след това намесата на властите напълно убиха бизнес модела му. Сега се случва същото с Nexo и подобните платформи, тип криптобанки.

Бойно поле: Ню Йорк

new-york-stock

Космополитният град Ню Йорк е първата арена, на която регулаторите решават да вдигнат мерника на платформите с крипто инструменти. Идеята на Nexo е да предоставя различни традиционни за банките услуги, но „пречупени“ през криптовалутите. Това може да са заеми, депозити и др. Също така има възможности за издаване на „карта“ и по традиционните, като търговия с криптовалута.

През октомври 2021 г. прокуратурата на щата Ню Йорк издават заповеди за спиране на дейността на две криптобанки, а от три други е поискала повече информация. Съобщението включва два файла – писмата до двете застрашени институции. Ню Йоркската прокуратура се опитва да скрие имената на криптобанките и съответно заличава имената. Но забравя да направи това в самите наименования на файловете. И така се разбира, че едната e Nexo, а другата – вече печално известната Celsius.

Българската компания не се е регистрирала като финансов брокер, каквото е изискването на закона. Заради, което тя трябва да прекрати операциите си на територията на щата Ню Йорк в рамките на 10 дни. Ако това не се случи, след това прокуратурата ще „предприеме всички действия предвидени в закона“.

За Celsius, властите в Ню Йорк са с една идея по-милостиви – на тях им дават срок до 1 ноември (14 дни) да предоставят по-пълна информация. Тя включва детайли за структурата си на собственост, инвестиционна стратегия и крипто портфолио.

Nexo се оправдават, че не предлагат кредитните си продукти в щата. Използват геолокационно блокиране, за да са сигурни, че потребителите в региона получават достъп само до услуги, които са законни. Допълват, че ще работят с прокуратурата за изясняването на казуса.

Ескалацията

crypto-judge

Сътрудничеството с властите явно удрят на камък, защото почти година по-късно, в края на септември 2022 г. властите в Ню Йорк завеждат дело срещу Nexo. Обвиненията са същите – компанията не се е регистрирала като финансов брокер и от поне две години предлага инвестиционни услуги в нарушение на закона. Проблемите на българското дружество в САЩ не спират дотук. Заедно с новината за делото, седем други щата изпращат писма за спиране на дейността на Nexo. Това са Калифорния, Вашингтон, Вермънт, Оклахома, Кентъки и Южна Каролина.

Което, ако приведем примера с Ню Йорк, означава, че следващите стъпки ще са съдебни дела. Това ще бъде един от най-големите юридически спорове в САЩ свързани с криптобанки. Най-вероятно изходът от тези дела ще реши тяхната съдба в бъдеще.

Защитата на Nexo е проста – компанията отрича да е нарушавала законите, не предлага забранени услуги в съответните щати. Въпреки това, щатът Калифорния твърди, че 18 хил. нейни граждани имат сметки в платформата и инвестиции на стойност поне 174 млн. долара. При Вермънт потребителите са значително повече – 93 хил. души с над 800 млн. долара инвестиции.

Освен това, Nexo се опитва да се разграничи от своите конкуренти, като Celsius, например. Последната използваше т.нар. „стабилни монети“ (stablecoins) или криптовалути с някакво доларово обезпечение.

Сривът на най-голямата блокчейн мрежа от този тип Luna/UST доведе до банкрут на криптобанката. Все още се спекулира дали сгромолясването на стабилните монети, не е било режисирано от самото ръководство на Celsius, за да може да излезе на силна печалба преди цялостното спукване на криптобалона от тази година.

Nexo твърди, че разчита основно на активи и инструменти свързани към най-голямата и популярна класическа криптовалута – биткойн. Както и, че не предлага такива в стабилни монети. Допълва и, че е финансово обезпечена и не е заплашена от банкрут. Но дори и да има такъв банкрут, дружеството, което оперира в САЩ, е регистрирано в офшорната зона на Кайманските остров, въпреки, че ясно обявява собственика си Nexo Capital от Швейцари. С други думи – отговорността ще бъде доста относително понятие.

Регистрацията задължителна

bitcoin-money-credit

Последното е поставено под сериозен въпрос в дългосрочен план. Основният акцент на криптобанката е да предоставя кредити, отваряне на сметки и търговия с различни крипто активи. Всички тези действия вече ще подлежат на регистрационен и по-стриктен регулационен режим. Не само в САЩ, но и в Европа. Европейският съюз прие законът MiCA, който предвижда точно това – нови правила за търгуване на криптовалути.

В един момент, Nexo и всички подобни институции ще трябва да спазват по-строги регулации. Нещо, което е против идеята на криптобанките и ентусиастите в този сектор. Затова и ситуацията доста напомня на тази на Uber. В момента в който регулаторите не започнаха съдебни дела и да забраняват дейността на компанията, нейния бизнес модел просто рухна.

„План Б“ – използвай задния вход

nexo-summit-national-bank-ig

Има и друга прилика с Uber – заобикалянето на правилата. Технологичният гигант призна откровено, че е била незаконна при своето разширяване преди години. Въпреки това е направила всичко възможно, за да оперира. Включително и опити да промени законите. Nexo няма този ресурс, но това не ѝ пречи да се опита да намери „вратичка“.

В случая, българската компания решава да придобие напълно регистрирана американска банка. Това е Summit National Bank, като Nexo обявява, че е купила дял в нея, но без да конкретизира детайлите. Липсва информация дали е мажоритарен или миноритарен, както и срещу каква сума е придобит. По-важното е друго – по този начин, Nexo ще разполага с регистрация за търговия на редица финансови инструменти на федерално ниво в САЩ. Включително и за предоставянето на депозитни сметки и крипто кредити.

Защо вместо да се регистрира като такова дружество, Nexo решава да придобие друго? Видното обяснение е, че става по-бързо и по-лесно. Погледнато през призмата на технологичните стартъпи, това действие може да се асоциира с обратното първично-публично предлагане (SPAC). В него, вместо компанията да излезе на борсата, тя придобива друга такава, която вече е листната. Този метод се използва най-вече, за да не минава стартъпът през строгия одит на финансовия регулатор или, когато последният не ги пуснал, заради нередности. Примерите през последните години са доста, включително и някои не толкова позитивни като германския финтех Wirecard и американския „производител“ на водородни камиони Nikola. Все компании със „сенчести“ бизнес практики.

Дали Nexo прави това защото има какво да крие от щатските регулатори или просто е притисната във времето, заради делата е въпрос на който няма как да се отговори, поради липсата на достатъчно публична информация.

Ситуацията за българската компания е такава, че криптобанката вече не се опитва да се представя за такава. Използва традиционна институция, за да получи лиценз за осъществяване на дейност и най-вероятно това ще се окаже практика не само в САЩ, но и в Европа. Отделно делата в Щатите ще предопределят нейното бъдеще, както и посоката на развитие на подобните криптобанки.

Свързани статии

Back to top button