IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Qualcomm подготвя консорциум за контрола на ARM

Развойната компания ARM се превърна в ябълката на раздора сред производителите на процесори. Нейният собственик японският инвестиционен фонд Softbank е твърдо решен да я продаде, за да покрие загубите си в портфолиото, натрупани през пандемията. Опитът за сливане между ARM и Nvidia се провали, след като мегасделката за 66 млрд. долара беше прекратена, най-вероятно заради засиления регулаторен натиск в Европа, САЩ и Азия.

Намеренията на Softbank в момента са, да пласират компанията на борсата. В последните дни на май, един от водещите производители на мобилни чипове Qualcomm обяви, че е готов да инвестира в ARM. Както и призова за съставяне на консорциум от разработчици на процесори, които да си разпределят контрола над развойното дружество.

Идеята е проста – по този начин ще може да се гарантира неутралитета на ARM. Както и няма да се позволи на някой от водещите производители на чипове да получи пълен контрол над технологията на британската компания. Архитектурите на ARM са в основата на мобилната революция и се използват в почти всички чипове за смартфони, таблети, а отскоро – и за компютри.

План Б

nvidia-arm-chips

Провалът на сделката с Nvidia, накара Softbank да активира резервния си план – листване на развойната компания на борсата. В този случай контролът и регулациите се прехвърлят от антимонополните към финансовите институции. Този План Б, реално беше първоначалната идея на Softbank. Причината да се потърси директна продажба беше, че този процес отнема поне година, а японският фонд търсеше да привлече свеж капитал максимално бързо.

Сключената сдекла през миналата година с Nvidia на стойност 66 млрд. долара трябваше да бъде приключена за половин година. Вместо това регулаторите в Азия, после в Европа и накрая в САЩ започнаха разследвания. Фактът, че ARM притежава технологията зад всеки мобилен процесор, а Nvidia е сред лидерите в разработването и продажбата на графични такива им дава потенциално конкурентно предимство. Вместо да приключи бързо, сделката започна да се влачи във времето, а натискът на регулаторите – да се засилва. Nvidia се отказаха от нея, което им коства депозита от 1.25 млрд. долара.

Softbank загуби близо година време, което можеше да използа да пусне на борсата ARM. Затова, сега японският фонд не рискува с нова директна продажба и предпочита да я листне на финансовите пазари. Причината е, че почти всички потенциални купувачи бяха обвързани по някакъв начин с ARM и нейната процесорна технология.

Подновени рискове

qualcomm-hq-3

Осъществяването на борсов дебют крие своите потенциални рискове. Възможно е веднага при пускането на акциите на финансовите пазари или малко след това, те да бъдат изкупени от някой от големите производители на чипове. По този начин да се осъществи „скрито“ придобиване.

Тук идва предложението на Qualcomm – да инвестира в дял от ARM, но и да се разберат с останалите заинтересовани компании като се формира консорциум. Идеята е да се разделят акциите по начин, по който нито един от производителите няма да има пълен контрол над британското дружество и нейните технологии. Идеята на Qualcomm е обявена пред Financial Times на 30 май.

Целта е да се ангажират максимален брой компании, които по един или друг начин се занимават с разработката и производството на чипове. Ако основните играчи и няколко по-дребни вземат дялове в ARM, то тогава няма да има такъв, който да притежава контролен пакет. Това може да се постигне единствено, ако консорциумът е достатъчно широк и в него участват повечето, а защо не всички, заинтересовани страни.

Значението на ARM

apple-arm-macbook-chip

Архитектурите на ARM намират място във всяко съвременно мобилно устройство. На тяхна база се разработват процесорите, като технологията се използва от всички големи производители – Qualcomm, Mediatek, Samsung, през Apple, Google и Microsoft дори. Британското развойно звено спечели пазара по ред причини. Тяхната архитектура е най-ефективна, най-енергоспестяваща и по-важното – компанията я лицензира на всеки без дискриминация.

Опасенията на производителите на чипове е, че ако някой от тях поеме контрола над ARM, ще спре този бизнес модел. С което ще си спечели почти монополно положение. Или ще забавя лицензите за най-новите архитектури, за да може в рамките на година, например да доминира пазара и да е по-напред от останалите.

Qualcomm беше първата компания, която се противопостави на сделката между Nvidia и ARM. Сега, щатският разработчик предлага самата индустрия да изгради неутрален модел на собственост, който да гарантира настоящите бизнес практики. За да успее планът на Qualcomm, трябва да се постигне наистина широк консорциум. Дори и при формирането на такъв, пак няма да има 100% гаранция, че някои от големите производители няма да се разберат помежду си. Практика – до която технологичните гиганти понякога прибягват.

Свързани статии

Back to top button